Svaka beba se različito razvija, tako da je raspon u okviru onoga što je normalno veliki

10 novembra, 2019

• Bebe rastu različitom brzinom i dostižu razvojne prekretnice u različito vreme.
• Razvojne prekretnice vezane su za sposobnost bebe da se kreće, vidi, čuje, komunicira i uspostavlja odnose sa drugima.
• Ako ste zabrinuti za razvoj svoje bebe, potražite savet od pedijatra ili patronažne sestre.

Šta podrazumeva razvoj bebe

U prvih 12 meseci razvoj bebe je fascinanatan zato što se mnogo toga dešava istovremeno. Većina zdravih beba razvija nove sposobnosti potpuno prirodno i konstantno.

Svaka beba raste i razvijaja u svom ritmu. Ono što vaša beba radi neće se uvek poklapati sa opisima u priručnicima za roditelje.

Razvoj vaše bebe je verovatno pravilan ako dobro jede, lepo spava i obično je vesela kad je budna. Bebu najbolje poznajete vi. Ako mislite da je sve u redu, verovatno ste u pravu. Ali ako ste zabrinuti za bebin napredak, verujte svojim instinktima i obratite se pedijatru.

Razvojne prekretnice

Razvojna dostignuća bebe nazivaju se prekretnice. Prekretnice koje se odnose na rast i razvoj korisni su putokazi za praćenje bebinog napretka.

Razvojne prekretnice (koje navodimo u produžetku) grupisane su prema delu tela na koji se odnose:

Krupni pokreti tela (krupne motoričke sposobnosti) podrazumevaju koordinaciju i kontrolu velikih mišićnih grupa i sposobnosti kao što su hodanje, sedenje, trčanje.

Fini pokreti tela (fine motoričke sposobnosti) podrazumevaju koordinaciju i kontrolu manjih mišićnih grupa, kao i sposobnosti kao što su držanje zvečke i sakupljanje mrvica.

Vid je sposobnost da se predmeti koji su blizu i daleko vide i da se razume ono što se vidi.

Sluh je sposobnost da se zvuk čuje, sluša i razume.

Govor i jezik spadaju su sposobnost da se proizvedu i razumeju zvuci koji formiraju reči.

Socijalno ponašanje i razumevanje spadaju pod sposobnost da se uči i uspostavlja odnos sa drugima. Ova sposobnost obuhvata spretnost u igranju, povezivanju i komunikaciji.

Zaostajanje u razvoju

Razvoj nekih beba povremeno može da se uspori. Međutim, teško je predvideti da li je kašnjenje kratkotrajno ili trajno. Trajno zaostajanje je veoma retko.

Uzroci kašnjenja u razvoju mogu biti prevremeno rođenje, bolest ili povrede koje utiču na mozak.

Do neadekvatnog razvoja bebe može doći i zbog uslova u kojima ona raste. Na primer, ako osobe koje se o bebi brinu nisu prema njoj nežane, ako je ignorišu i nepouzdane su, to može loše da utiče na razvoj. Isto važi i ako ne postoje neophodne rutine koje bebi pomažu da se oseća bezbedno, ako roditelji zloupotrebljavaju alkohol i droge ili postoji nasilje u porodici.

Na šta treba da obratite pažnju?

Svaka beba se različito razvija, tako da je raspon u okviru onoga što je normalno veliki.

Nemojte svoju bebu porediti sa drugim bebama. Time ćete se najčešće naći u situaciji da brinete bez razloga. Imajte na umu da poređenje može narušiti vaš odnos sa bebom.

Međutim, ako primetite da razvoj bebe kasni u nekoliko različitih oblasti, i to tokom nekoliko meseci, preporučujemo vam da potražite savet lekara specijaliste. Evo nekih znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Fizički znaci

Vaša beba:

• Ne vidi ili ne čuje kako treba;
• Ne pomera se ili ne koristi podjednako obe ruke/noge;
• Ne može sama da podigne glavu između 3. i 4. meseca;
• Ne sedi pravilno do 10. meseca;
• Ne želi da stoji, čak i kada je pridržavate do 12. meseca.

Ponašanje

Vaša beba:

• Plače više od tri sata dnevno, pogotovo nakon 3. i 4. meseca. Normalno je da bebe plaču oko dva sata dnevno, a najviše plaču kad imaju 6 do 8 nedelja;
• Neobično plače – nešto nalik vrištanju.

Znaci vezani za emocionalni odnos, društvenost i komunikaciju

Vaša beba:

• Ne gleda vas;
• Nije zainteresovana za ono šta se oko nje dešava;
• Ne reaguje dosledno na zvuke;
• Ne mrmlja do 9. meseca;
• Ne koristi najmanje 5 reči do 18. meseca.
Normalno je da bebe počnu da mašu, pljeskaju ili da proizvode određenje zvuke i da onda odjednom prestanu to da rade. Ove aktivnosti se posle izvesnog vremena obično vrate. Beba je verovatno samo iznenađena učenjem nečeg novog. Međutim, ako beba nakon nekoliko meseci počne da gubi sposobnosti koje je bila stekla,obratite se za savet pedijatru ili patronažnoj sestri.

Izvor: odrastanje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama