“Svi mi u neposrednoj nastavi vidimo – prisutan je generalni pad IQ kod dece”

14 septembra, 2021

Ekrani zaglupljuju. Deca su sve manje aktivna, a fizička aktivnost je neophodna da bi se mozak pokrenuo i razvijao. Usmereni treninzi na koje roditelji vode decu nisu dovoljni i ne mogu da zamene slobodnu igru, svakog dana, na otvorenom. Slobodna igra je ta koja budi maštu, a boravak na otvorenom veoma je važan za razvoj svakog deteta. To je jedna strana medalje. I to već i ptice na granama znaju.

Foto: Canva

Ali, dotaknimo se malo i druge strane iste medalje. Radno vreme roditelja više nije od 7 do 3. Nije ni do četiri. Ma retko kad je i do pet. Mame i tate zadihani stižu u vrtić, pognutih glava jer nisu mogli da izađu ranije s posla. Baš u 5 do 5 im je šef bacio predmet na sto, koji je trebalo rešiti odmah.

Školska deca čekaju kod kuće, verovatno s telefonima u rukama. Neki su mali da bi izašli sami napolje. Neki nemaju drugare koji žele napolje. U julu i avgustu su vrućine, nije preporučljivo biti napolju. Zimi je zagađenje veliko, ne izvodite decu napolje.

Da, danas je roditeljstvo definitivno veliki izazov. I ne možemo za sve što se dešava kriviti samo roditelje. Ali da se nešto mora preduzeti, to je sigurno.

“Mene zaista brine generalni pad IQ, toga smo svi svesni u neposrednoj nastavi.” – kaže nastavnica likovne kulture Snežana Grozdanović. “Pojedinci koji izvlače stvar su manjina, izuzeci. Međutim, mislim da su deca do polaska u školu izuzetno inteligentna, a da manjina ima niže sposobnosti.” – dodaje ona. Kaže da se polaskom u školu, sve to preokrene.

Snežana predaje likovno osnovcima, ali je i jedan od osnivača i pokretača Mini restART likovnog konkursa na kom učestvuju deca već od četiri godine.

“Pratim desetak godina decu od četiri godine kako se razvijaju. Definitvno, škola ubija radoznalost i kreativnost. Bojite od linije do linije. U svojoj školskoj arhivi imam radove učenika otkad sam se zaposlila. Nekada sam po jednom odeljenju mogla dobiti 10-15 odličnih ostvarenja, a danas 1-3 rada. Često i nijedan.” – objašnjava Snežana.

Ona kaže da današnjim đacima ume često da pokaže ta starija postignuća prethodnih generacija, a da se oni obavezno oduševe i pitaju ko je radio.

“Često ne veruju da su to bila deca istog uzrasta. A onda sledi izjava da nisu ludi toliko da rade. Međutim, ocene mrdnule nisu nadole, generalno. Naprotiv, i bolje su od tih, nekadašnjih generacija. Mislim da je neprimereno navoditi postignuća manjine kao odliku našeg dobrog obrazovno-vaspitnog sistema. Ta deca uglavnom nastavljaju školovanje negde drugde, a nama ostaje upravo većina i poneki izuzetak koji politički biva skrajnut od zaposlenja.” – zaključuje Snežana.

Podsećanja radi, broj vukovaca u Srbiji je na veoma visokom nivou. Prema nekim podacima, čak svaki šesti đak u Beogradu je nosilac ove diplome koja, polako, gubi svoj smisao. Deluje da je obrazovni sistem spuštanjem kriterijuma deci poslao jasnu poruku – ne morate se mnogo truditi da biste ostvarili uspeh u školi. Kako će se to odraziti na današnje generacije, ostaje da vidimo.

A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "“Svi mi u neposrednoj nastavi vidimo – prisutan je generalni pad IQ kod dece”

 1. Sonja kaže:

  Zaista sam iznenađena da je objavljen ovakav članak. Da li je sprovedeno neko istraživanje ili je članak pisan na osnovu širokog i dubokog iskustva pomenute nastavnice?!
  “Generalni pad IQ”…reči nemam…šta ova naša današnja deca neće doživeti…

 2. Mira Milošević kaže:

  Nazovimo to padom IQ, padom koncentracije i pažnje, nezainteresovsnošću ili kako god, rezultat je isti. Stoga autor članka nije promašio temu, jer joj očigledno treba dati veći značaj, da bi se našao odgovor.
  ZAŠTO JE TO TAKO, ŠTA JE UZROK, pitanje je sad’.
  Naime, problem je narastajući i u školi i u porodici, u društvu generalno. Odgovor, zašto je to tako, društvo ne nalazi. Loptica krivice, prebacuje se čas na jednu, čas na drugu stranu, shodno tome, koliko je i koga, okrutna javnost osudila. I ni jedno rešenje nije rešilo problem. Zašto, baš zato što su zskonske regule napravile pometnju i u školi i u porodici. Nije li zakonom zabranjena kazna, a u isto vreme, kaznom rešavamo problem i to iznoseći ga na javni sud, što je ravno razapinjanju, pa bio odrastao ili dete, zločin je i jedno i drugo. Ne kažem, mere sankcije da, ali ?
  Nije li zakonom dato pravo detetu da prijavi roditelja, čak i za verbalnu prinudu. I deca to dobrano prepoznaju, nije li zakonom usvojena nagrada kao vaspitni model, pa deca od malih nogu uče i rade iz interesa, a otkako je sveta i veka, gde je interes, tu ljubavi nema.
  O ekranu da i ne govorim, roditelj stihijno podleže uticaju svega što ga okružuje, ekran je tu kao vaspitač, a do treće godine, dete ne sme ni da se nađe u njegovoj blizini. Mozak mora da se utemelji u realnom svetu, vibracija ekrana razara ga i ne dozvoljava da se sinapse povežu( naučno dokazano). Od treće pa nadalje, sve mora biti pod kontrolom, a nije.
  Nadalje, dete se oslobađa rada i reda i kući pod izgovorom da je njegov zadatak da uči i ništa više, a to znači da ga suptilno razvezujemo od života, da mu uskraćujemo pravo na to, a samo kroz rad stiče svesnost i odgovornost, spremnost na samorealizaciju.
  Nakon četiri emocionalna oštećenja, u nemoći posežemo za petim, pukim verbalizmom, koji bi podrazumevao human ljudski razgovor, da nije bilo prethodnih grešaka u vaspitnom smislu. Ovako, detetu prigovaramo za ono čemu smo sami doprineli. U duši svojoj, dete zna da nije krivo, pa mu u verbalnim pikušajima lepom rečju, upravo naslojavamo krivicu i teramo ga u tugu. A na emociji tuge, mentalno je utemeljena volja. Kada vidimo smoždeno i bezvoljno dete i kada nam kaže onako tužno, smaraš me, znaćemo dokle smo stigli.
  Prema tome, možemo se pokidati lečeći posledice, kažnjavajući do bola, rezultata neće biti, naprotiv, svako kažnjavanje, proizvešće novi problem.
  A sve skupa, rešivo je na vrlo jednostavan način. Izvorno vaspitanje očuvaće emocije i ostaviti celo dete- biće. Roditelju olakšati vaspitanje i sam život. Kada porodica bude zdrava, biće i škola, celo društvo.
  Dakle, separatna rešenja ne piju vodu, jer je čovek harmonizovano biće sa svih pet emicionalnih i mentalnih nivoa. Jedan oštećen i eto ti problema, a gde je pet. Kao na krstu. A kada dete osudimo, osudili smo Božije davanje i sebe.
  Prema tome, moramo raditi na sopstvenom spasenju, sve dok se drzava ne seti, da nam je zapadni model bio na veliku štetu i da smo sledeći njihove zakonike, zaradili velike probleme.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama