Tableti i telefoni – digitalna droga koja hipnotiše vašu decu

3 oktobra, 2017

Da li ste ikada pomislili da dete koje gleda u mobilni uređaj ili tablet izgleda kao da je drogirano ili hipnotisano? Zapravo, postoji studija koja podržava to mišljenje, a sprovedena je od Svetskog kongresa anesteziologa.
 

Istraživači su dali jednoj grupi dece sedativ (midazolam) pre operacije, dok je druga grupa dece umesto toga dobila da igra iPad (tablet) igre na 20 minuta. Obe grupe dece su nakon toga primile anesteziju.
Istraživači su otkrili da igranje igara na iPadu smanjuje anksioznost efikasno kao i sedativni lek.
Naravno, nema dokaza da i iPad uređaji izazivaju iste fiziološke promene kao sedativi. Ali sve vec´i broj dokaza sugeriše da preterana upotreba iPad-a i drugih mobilnih uređaja može da izazove ozbiljne psihološke, emocionalne i čak fizičke probleme za zdravlje deteta.
Tableti i ostali elektronski mediji sputavaju emocionalni razvoj deteta
Istraživači skrec´u pažnju na rizike koji su izazvani popuštanjem roditelja: davanje mobilnog telefona detetu kako bi ga smiri ili ućutkali, na primer ako se dete rasplakalo. Prema dečijim psiholozima, to može sprečiti decu da uče kako da kontrolišu svoja osec´anja, i to ih može naučiti da budu zavisna od spoljnih izvora zadovoljstva kada su uznemirena.
“Odavno je dokazano da previše gledanja televizije smanjuje razvoj deteta kada je u pitanju jezik i socijalne veštine” rekao je istraživač razvojnog-ponašanja, pedijatar Dženi Radeski sa Bostonskog univerziteta.
“Mobilni mediji na sličan način kao i televizori, utiču da dete malo vremena provodi u interakcijama sa drugim ljudima što ih čini asocijalnim. Ako ovi uređaji postanu način na koji roditelji svakodnevno smiruju decu, oni c´e razviti svoje unutrašnje mehanizme samoregulacije?”
U februaru 2015. u komentarima pedijatara, Radeski i kolege su istakli da istraživanja pokazuju da tableti i mobilni telefoni nemaju nikakvu obrazovnu korist po dete. Za stariju decu, takvi mediji mogu da pruže obrazovnu korist ako se koriste pod nadzorom starije osobe. U drugim kontekstima, ovi mediji štete i nemaju nikakve koristi po razvoj deteta. Posebno je opasna upotreba digitalnih medija i mobilnih uređaja u cilju skretanja pažnje dece, kako bi se rešio problem sa negativnim emocija, uključujuc´i i dosadu.
“Prekomerna upotreba uređaja tokom detinjstva može ometati razvoj empatije, socijalne sposobnosti i sposobnosti rešavanja problema koji se inače razvijaju istraživanjem, igranjem i interakcijom sa prijateljima”, rekao je Radeski.
Studije takođe pokazuju da prekomerna upotreba mobilnih uređaja takođe može sputavati razvoj motorike i koordinacije oko-ruka. Ovo utiče da kada deca krenu u školu nisu u stanju da obavljaju jednostavne zadatke, kao što su slaganje blokova, što može kasnije uticati i na njihovu sposobnost da nauče da pišu.
Otežan psihosocijalni razvoj zbog prekomernog korišćenja elektronskih medija takođe može doprineti vec´im stopama pojave hiperkinetičkog premećaja (ADHD), upozorava Su Palmer, autor knjige Toksično detinjstvo. Dijagnostikovanje ADHD poremećaja, zauzvrat, može dovesti do toga da deca budu drogirana sa pravim farmaceutskim lekovima, što će sigurno narušiti zdravlje deteta i izazvati razne emocionalne poremećaje.
Ograničite vreme koje vaše dete provodi sa tabletom, televizorom i kompjuterom
Dakle, šta zabrinuti roditelj može da uradi? Srec´om, istraživanja pokazuju efikasnost jednostavnog postavljanja ograničenja vremena koje vaše dete provodi pred ekranom. Stručnjaci takođe preporučuju zabranu ekrana u spavac´im sobama, čak i ako to podrazumeva isključivanje WiFi-a noc´u tako da deca ne mogu tajno koristiti mobilne uređaje posle odlaska u krevet.
Sam Stiv Džobs, osnovač i vlasnik najveće kompanije mobilnih i tablet uređaja (Apple) je rekao da ne dozvoljava da mu deca koriste iPad (tablet), niti mobilne uređaje.
Izvor:Ringeraja.rs/ www.centarzaprirodnumedicinu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama