Таблети и телефони – дигитална дрога која хипнотише вашу децу

3 октобра, 2017

Да ли сте икада помислили да дете које гледа у мобилни уређај или таблет изгледа као да је дрогирано или хипнотисано? Заправо, постоји студија која подржава то мишљење, а спроведена је од Светског конгреса анестезиолога.
 

Истраживачи су дали једној групи деце седатив (мидазолам) пре операције, док је друга група деце уместо тога добила да игра иПад (таблет) игре на 20 минута. Обе групе деце су након тога примиле анестезију.
Истраживачи су открили да играње игара на иПаду смањује анксиозност ефикасно као и седативни лек.
Наравно, нема доказа да и иПад уређаји изазивају исте физиолошке промене као седативи. Али све вец´и број доказа сугерише да претерана употреба иПад-а и других мобилних уређаја може да изазове озбиљне психолошке, емоционалне и чак физичке проблеме за здравље детета.
Таблети и остали електронски медији спутавају емоционални развој детета
Истраживачи скрец´у пажњу на ризике који су изазвани попуштањем родитеља: давање мобилног телефона детету како би га смири или ућуткали, на пример ако се дете расплакало. Према дечијим психолозима, то може спречити децу да уче како да контролишу своја осец´ања, и то их може научити да буду зависна од спољних извора задовољства када су узнемирена.
“Одавно је доказано да превише гледања телевизије смањује развој детета када је у питању језик и социјалне вештине” рекао је истраживач развојног-понашања, педијатар Џени Радески са Бостонског универзитета.
“Мобилни медији на сличан начин као и телевизори, утичу да дете мало времена проводи у интеракцијама са другим људима што их чини асоцијалним. Ако ови уређаји постану начин на који родитељи свакодневно смирују децу, они ц´е развити своје унутрашње механизме саморегулације?”
У фебруару 2015. у коментарима педијатара, Радески и колеге су истакли да истраживања показују да таблети и мобилни телефони немају никакву образовну корист по дете. За старију децу, такви медији могу да пруже образовну корист ако се користе под надзором старије особе. У другим контекстима, ови медији штете и немају никакве користи по развој детета. Посебно је опасна употреба дигиталних медија и мобилних уређаја у циљу скретања пажње деце, како би се решио проблем са негативним емоција, укључујуц´и и досаду.
“Прекомерна употреба уређаја током детињства може ометати развој емпатије, социјалне способности и способности решавања проблема који се иначе развијају истраживањем, играњем и интеракцијом са пријатељима”, рекао је Радески.
Студије такође показују да прекомерна употреба мобилних уређаја такође може спутавати развој моторике и координације око-рука. Ово утиче да када деца крену у школу нису у стању да обављају једноставне задатке, као што су слагање блокова, што може касније утицати и на њихову способност да науче да пишу.
Отежан психосоцијални развој због прекомерног коришћења електронских медија такође може допринети вец´им стопама појаве хиперкинетичког премећаја (АДХД), упозорава Су Палмер, аутор књиге Токсично детињство. Дијагностиковање АДХД поремећаја, заузврат, може довести до тога да деца буду дрогирана са правим фармацеутским лековима, што ће сигурно нарушити здравље детета и изазвати разне емоционалне поремећаје.
Ограничите време које ваше дете проводи са таблетом, телевизором и компјутером
Дакле, шта забринути родитељ може да уради? Срец´ом, истраживања показују ефикасност једноставног постављања ограничења времена које ваше дете проводи пред екраном. Стручњаци такође препоручују забрану екрана у спавац´им собама, чак и ако то подразумева искључивање WиФи-а ноц´у тако да деца не могу тајно користити мобилне уређаје после одласка у кревет.
Сам Стив Џобс, основач и власник највеће компаније мобилних и таблет уређаја (Аппле) је рекао да не дозвољава да му деца користе иПад (таблет), нити мобилне уређаје.
Извор:Рингераја.рс/ www.centarzaprirodnumedicinu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама