Pred našim očima, naša deca, žive tragediju

1 juna, 2018

Pred našim očima dešava se tiha tragedija. Tu, u našim domovima, a tiče našeg najvrednijeg blaga – naše dece. Možda niste primetili, ali naša deca su u razornom emocionalnom stanju! Statistike su poražavajuće i najgore u poslednjih 15 godina. Evo šta kažu:

– Jedno od petoro dece ima mentalne probleme

– Poremećaj pažnje, odnosno hiperaktivnost je povećana za 37%

– Tinejdžerske depresije su povećane za 37%

– Za čak 200% je povećana stopa samoubistava među decom od 10 i više godina.

Koliko još pokazatelja, glasnih signala je potrebno pre nego što se probudimo?

Ne, nije opravdanje to da je sada samo dijagnostika uznapredovala!

Ne, „to je genetika” nije dobar izgovor!

Ne, „za sve je kriv školski sistem” nije dobar izgovor!

Bolna istina je da smo MI roditelji krivi za sve što se dešava našoj deci.

Foto: Canva

Naučno je dokazano da mozak ima mogućnost da se prilagođava okolini. Nažalost, u tu okolinu spada i roditeljstvo koje pružamo našoj deci i na taj način usmeravamo njihov mozak u pogrešnom pravcu.

Da, postoje i uvek je bilo dece koja su rođena sa invaliditetom i pored svih napora njihovih roditelja da im pruže dobro izbalansirano okruženje i roditeljstvo, ova deca se mnogo bore i pate. O takvoj deci ja ne pričam ovde.

Ja govorim o mnogim drugim roditeljima koji čim počnu da menjaju svoje poimanje roditeljstva, i njihova deca počnu da se menjaju.

Šta, zapravo, nije u redu?

Današnja deca su lišena osnova zdravog detinjstva, kao što su:

– Emotivno dostupni roditelji

– Jasno definisane granice i smernice

– Odgovornosti

– Uravnotežene ishrane i adekvatnog sna

– Vežbi i igara na otvorenom

– Kreativnih igara i socijalne interakcije

– Mogućnosti za nestrukturirano vreme i dosadu

Umesto toga, deca dobijaju:

– Digitalno ometene roditelji, koji stalno gledaju u telefon

– Popustljive roditelje čija deca su “vladari sveta”

– Osećaj za prava, ali ne za odgovornost

– Neadekvatan san i neuravnoteženu ishranu

– Stalno sedenje, nekretanje i život u zatvorenom

– Beskrajnu stimulaciju tehnološke bebisiterke

– Trenutni uspeh i odsustvo bilo kakve dosade

Može li neko zamisliti da je moguće da se podigne zdrava generacija u takvom nezdravom okruženju? Naravno da ne! Ne postoje prečice za roditeljstvo, i ne možemo prevariti ljudsku prirodu. Kao što vidimo, rezultati su poražavajući. Naša deca plaćaju gubitak dobro izbalansiranog detinjstva sa svojim emotivnim blagostanjem.

Kako to popraviti?

Ako želimo da naša deca izrastu u srećne i zdrave osobe, moramo se probuditi i vratiti se osnovama. I dalje je moguće! Već i za nedelju dana. Postavite granice i zapamtite da ste vašem detetu roditelj, a ne prijatelj. Ponudite deci dobro izbalansiran način života ispunjen onim što deci treba, a ne samo onim što žele. Nemojte se plašiti da kažete “Ne!” svojoj deci za ono  što oni žele a nije im  potrebno.

– Obezbedite deci kvalitetnu hranu i ograničite grickalice

– Provedite jedan sat dnevno u zelenom prostoru: biciklizam, planinarenje, pecanje, gledajući ptice/insekte

– Neka imaju porodičnu večeru bez upotrebe telefona

– Odigrajte jednu društvenu igru dnevno (napravite listu porodičnih igara)

– Neka vaše dete bude zaduženo za jedan kućni posao dnevno (pospremanje igračaka, sređivanje odeće, raspakivanje namirnica, postavljanje stola, itd.)

– Ustalite vreme za spavanje, kako biste osigurali da vaše dete dobije dovoljno sna. Ne koristite tehnologiju za uspavljivanje.

– Učite ih odgovornosti i nezavisnosti.

– Nemojte ih previše štititi od malih propusta. To im trenira veštine potrebne da prevaziđu veće životne izazove.

Nemojte pakovati ranac vašeg deteta, neka nosi svoj ranac, ne donosite u školu zaboravljene užine i blokove, ne ljuštite bananu petogodišnjaku. Naučite ih veštinama a ne da radite za njih.

Naučite ih da budu strpljivi, da umeju da sačekaju i neka im bude i dosadno. Dosada budi kreativnost.

Ne osećajte se odgovornim da budete zabavljač svog deteta.

Nemojte koristiti tehnologiju kao lek za dosadu.

Izbegavajte korišćenje tehnologije za vreme obroka, u automobilima, restoranima, tržnim centrima. Koristite ove trenutke kao mogućnost da trenira svoj mozak u stanju dosade.

Pomozite im da stvore “komplet prve pomoći protiv dosade”.

Budite emocionalno dostupni za povezivanje sa decom i naučite ih samoregulaciji i socijalnim veštinama:

Isključite telefone dok su deca u krevetu da bi se izbeglo digitalno ometanje.

Postanite emotivni trener vašeg deteta. Učite ih da prepoznaju i da se suoče sa frustracijama i besom.

Naučite ih da čestitaju, vrate pozajmljeno, podele, saučestvuju, ćaskaju…

Povežite se emotivno – osmeh, zagrljaj, poljubac, golicanje, čitanje, ples, skok, ili puzanje sa svojim detetom.

Moramo napraviti promene u životima naše dece pre nego što cela ova generacija dece ne postane medicinski problem! Još uvek nije kasno, ali će uskoro će biti …

Priredila: Andrijana Maksimović

Izvor: parenting-club

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Pred našim očima, naša deca, žive tragediju

 1. Mira Milosevic kaže:

  Svakako gospodjo Maksimovic da ste dobro prepoznali katastroficne posledice koje zivi savremena porodica. Dali ste mahom i dobre preporuke. I to je lek. Medjutim, propadanje je otislo toliko daleko, pa je stoga nuzno primeniti celovito Znanje, da bi se izaslo iz corsokaka u kome tumara savremena porodica. A sta je to celovito znanje ? To je za decu malog uzrasta, odrastanje u odsustvu svih 5 autoritarnih vaspitnih modela. Za odrasliju decu i svet odraslih u odsustvu onih modela, koji su nas osakatili u detinjstvu, potom u radnom i zivotnom okruzenju. Jer, ako smo se mi udaljili od IZVORA, ne mozemo biti dobar vaspitac ni cedu svome. Stoga je potrebno celovito Znanje, jer 21 vek to neminovno trazi. Celo Znanje, celog coveka. Mnogi ce u nemoci reci da je ovo filozofiranje… Ne, ne i opet ne, to je navodjenje da pogledate. bar jedno predavanje Prof. Milice Novkovic, da procitate Porodicni bukvar i Bi ( ka ) Ljubavi, ako se u prici nadjete. S tim sto treba da zauzdate svog gospodara, svoj EGO, da skruseno prihvatite da ste u neznanju gresili, da se popravljate – preobrazavate, usput i vi i deca. Samo tada ce biti mira, poslusnosti, reda i rada, pcelinje zajednice u kojoj sve besprekorno funkcionise. Eee, sada cete opet reci da je ovo utopija. Ne, nije, ja sam dete tradicionalnih nazora, rasla u zdravoj porodici u kojoj su se pravila znala. Podrazumevalo se da moras raditi i to je bilo tako. Ali se radilo bez radosti, ponekad sa teskom verbalnom reci i prinudom. U kom slucaju sam imala ugrozenu samo emociju ljutnje. Dok nisam usvojila ovo znanje, nisam mogla izvidati samo jednu emocionalnu i mentalnu ranu. Zasto vam ovo pisem, da razumete da je danas dete razapeto na krst, sa pet Hristovih rana na pet izvornih emocija. Ovo ukoliko dete nagradjujete – uslovljavate, kaznjavate – tucete, vicete , kritikujete i oduzimate mu obecano, ako ga prezasticujete od rada, reda, istine – zivota, ako ga stavite pred ekran do 3 god.ako posle trece godine prekomerno visi pred ekranom i gleda neselektivno sadrzaje. Na kraju, peta rana je verbalizam, odnosno lepa rec, kada popijemo bensedin i “lepo ” ga ubedjujemo kako treba da bude dobar, treba, treba…u nedogled. Ovo je najnemoralniji model, jer’detetu ispiramo mozak, a pre toga smo mu otvorili cetiri rane. Tada’ dete iskreno govori, kako ga smaramo, davimo i sl. Tada mu atakujemo na pluca kao oran, jer svaki model ugrozava dva organa. To se jasno vidi iz mape Dr. Djaevu Parka, na kojjoj je Prof. Novkovic naucno utemeljila pricu, dala prakticna, ali celovita resenja, koja su proistekla iz visedecenijske prakse i tako utrla put spasenja savremene porodice, put duhovnog rasta i promene svesti o kojoj se uprazno truca u medijima.
  Ministarstvo cuti na radost globalistima kojima i jeste cilj depopulizacija i propast porodice.
  Morala sam biti opsirna, da bi ste razumeli, zasto celo znanje? Jer, ako i primenite sve dobre preporuke autora ovog clanka, a dete uslovljauate – naradjujete( sto je zvanicno pedagoski model) vi ste ga blokirali na emociji radosti, naslovili je i dete raste u pohlepno. Pohlepan je manipulatiivan, lenj i agresivan, sve u paketu. Drugi modeli vam i ne trebaju. Put do vecnih vrednosti, Dobrote, Radosti, Llubavi i Slobode , je ZATVOREN.
  Ne zalim trud, neka se bar jedan roditelj probudi.a bicu zadovoljna.
  Sa srecom.

  1. Natasa kaže:

   Nema tu neke posebne filozofije, ako roditelj ima strukturu velike su sanse da ce to preneti i na dete, ne treba detetu davati ono sto mu nije potrebno, a neke stvari se moraju i uslovljavati dok se ne stvori navika. A sve pocinje sa 2,5 godine. Velika je razlika izmedju pitanja – Hoces li da idemo napolje? i “naredbe” “Idemo napolje”.

   1. Mira Milosevic kaže:

    Tako je, ako roditelj ima, kako vi rekoste strukturu, za ocekivati je dobro vaspitano dete.
    No zelim da pojasnim nedoumice oko uslovljavanja deteta.. Covek je najsavrsenije misaono bice, dato mu je da zivi i radi u Ljubavi i iz ljubavi prema radu. Uslovljavanjem umecemo interes izmedju srca i rada deteta. Gde je interes ljubavi nema, a izvorna emocija radosti naslojava se i krivi u pohlepu.
    Ljubav prema radosnom radu utemeljuje se kod dece odmalena, najbolje uz igru i zajednistvo. Naravno da su roditelji optereceni borbom da prezive, i gomilom obaveza, ali moraju znati da od institucija sistema nema pomoci. Nasuprot, na sve roditeljske muke, dodajte i nameru zakonodavca da za problematicno dete,i jedinim krivcem proglasi roditelja.. Pritom, pogresni vaspitni modeli nametnuti su i zvanicna pedagogija je u paketu tranzicije dobila dva najgora vaspitna modela, blagu prinudu i pozitivno uslovljavanje. O nakaznoj ulozi medija i prezasticivanju dece, da i ne govorim.To ce reci da su podjednake zrtve i roditelji i deca.
    Stoga, dragi roditelji, ako ulozite trud u odgajanje svog deteta u odsustvu autoritarnosti, imacete zdravo zahvalno potomstvo, koje vas nece dovesti svojim ponasanjem u situaciju, ili da vam ga oduzmu, ili da placate kazne za sta ne biste ni pomislili da je to moguce.
    I prosvetari ce imati svoju muku, jer je novina da deci daju jos veca prava, a njima za ” los materijal” slede kazneni poeni.
    Sve u svemu, pojacava se rat izmedju roditelja i skole, roditelja i dece, a drzava steze obruc kaznenih mera.
    Spreciti, a ne leciti, jedino je sto nam je ostalo.

    1. Natasa kaže:

     Znate kako ne bi da sad filozofiram i glumim korektnost, jer to samo problem danasnjice cini vecim, jer oni koji treba da se prepoznaju ne vide i ne zele da izmedju redova procitaju i pronadju sustinu i otkriju svoje greske. Rekla bi kratko i jasno da je tekst apsolutna istina. Dakle, uzrok svih izmisljenih dijagnoza danasnjice (ne iskljucujem da takvi slucajevi rodjenjem postoje, ali naravno ne u ovako velikom procentu) je iskljucivo roditeljska linija manjeg otpora loseg davanja i pruzanja u startu i stvaranja losih navika i kasnije politike “sta dete zeli to odmah i dobije”. I tako u kontinuitetu, pri tome mislim da je TV mnogo manje zlo od igranja igrica. A interesantno je kako ti takvi roditelji imaju vremena i za fitnes i za frizera i manikira i pedikira i izlaske i dolaske i odlaske, samo ne da nauce dete da se ljulja na ljuljasci, da vozi bicikl, da trci, da slusa bajku koju mu cita, da sedi pored njega dok crta (naravno da jedno ne iskljucuje drugo, za sve roditelji mogu naci vreme ako zele i vole, da vole dete)….. Za njih je izmedju novca i ljubavi znak jednakosti. Kasnije kad se takvoj deci bilo ko na bilo kakav nacni suprotstavi nastaje tragedija….to su ti buduci diktatori i u kuci i u drustvu i da za to su samo i iskljucivo krivi roditelji. Tekst je cista 10. Ako imate u okruzenju dete sa takvim problemima i poznajete dobro roditelje shvaticete da apsolutno zadovoljavaju po svakoj tacki navedenog teksta. Jednostavno to bi trebalo u skolama deliti roditeljima takve dece i po ovim pitanjima ih ispitivati, kako dete, tako i roditelja i davati dijagnozu los roditelj na vreme, a ne nekakvim korektnostima i blablausama zamazivati oci roditeljima i gle cuda i brutalnosti jos traziti od okoline da takva deca budu prihvacena. To sto neko ima dete sa savremenim poremecajima to je samo posledica, a uzrok je “RODITELJSKA LINIJA MANJEG OTPORA”. Ono o cemu vi govorite to je suprotnost sto i nije bas tema teksta, a izmedju toga postoje prihvatljive nijase solidnog i dobrog sto je dostizno u ovakvim slucajevima ako se na vreme reaguje.

     1. Mira Milosevic kaže:

      Ja sam vas razumela, isto koliko i autora teksta. No vi mene niste. Dakle, nisam poricala da je autor govorio jezikom istine, da je govorio o posledicama koje su toliko ocigledne, da ih ne moze prepoznati, samo onaj ko ne zeli, iz straha ponajcesce, ali i iz Ega. Nisam sporila ni cinjenicu da su preporuke autora teksta lekovite, ali ostajem pri stavu da mere za izlazak porodice iz ovog zamesatenija, nisu celovite i nece dati resenje, ukoliko svih 5 emocija nije postedjeno autoritarnosti.
      http://www.porodicnibukvar.com
      Naravno, roditelji ne mogu biti jedini krivci, jer im je plisane vaspitne modele nametnuo onaj isti zakonodavac koji h sada naziva jedinim krivcima, a koji ce ih stoga dobrano sankcionisati.
      Da im se to ne bi desilo, ja ih zdusno upucujem na put na kome ce sacuvati porodicu i izbeci oduzimanje dece i druge oblike kaznjavanja.
      Prema tome, draga Natasa, receno nije u suprotnosti sa temom, naprotiv.
      Nadam se da sam ovom prilikom bila blize vasem poimanju stvari.Sve najbolje.

    2. Natasa kaže:

     Razumem ja vas, ali ja prosto ni ne verujem da takvi roditelji i takva deca mogu biti potpuno “izleceni” mogu se te posledice ublaziti. Prosto i jednostavno mislim da neke price tu ne pomazu posebno. Da li ste uopste videli da se takvi slucajevi izlece….ne jer i savremena psihologija je biznis, sto te duze mazim i zavlacim duze si mi musterija, a na kraju se zavrsi sa lekovima/drogom, niko vise danas ne koristi sok terapiju direktnog otvaranja ociju. Moje misljenje je da takvi roditelji treba da otvore vrata trecoj osobi koja bi detetu u odnosu 1:1 stvorile strukturu i radili sa detetom neke druge stvari i igre koje su takvom detetu nepoznate, a od roditelja zahtevati i kontrolisati ih da to slede. Znate tu u samom startu i pri promeni bice raznih emocija, ali to treba jednostavno preziveti. Kad se dete zapusti kroz vreme tu mora “sokom” da se odreaguje. Uostalom gledali ste sigurno pragram “Supernanny” i uvek je profil roditelja isti, istina je da su to programi, ali ipak su deca za vreme boravka bivala primetno uvedena u red. U Holandiji je na pr. je bilo porodica koje su odustale nakon jedne emisije od daljeg ucestvovanja. Slazem se ja sa vama da je Milicina metoda nesto sto bi trebalo biti opsteprihvaceno, no nju podrzavaju oni koji i prirodno jesu takvi. Ovakvi ne kucaju na njena vrata.

  2. Snezana Dimitrijevic kaže:

   Odlican odgovor, kao da je vecina razumnih ljudi pisala

 2. Mira Milosevic kaže:

  I jos da dodam, koja god , od 5 emocija, da je ugrozena sa 5 pobrojanih modela, produkuje patoloske promene koje g-dja Maksimovic potvrdjuje statistikom. Aresija je posledica naslojene ljutnje, autogresija potisnute ili pak naslojene, sve zavisno od toga u kojoj je preteznoj emociji dete rodjeno. da li su roditelji u neznanju negovali dete- krpu ili zvezdu, svejedno, sve ide iz istog cabra.

 3. Katarina kaže:

  Ma vi niste normalni. Recite to socijalnim sluzbama koje vrse stalno pritisak na roditelje za gluposti, izmisljate jos drustvene mreze, modernu tehnologiju i ostale gluposti i onda su roditielji opet krivi ako dete nema android i najnovije sugave igrice, ako ima opet su roditelji krivi. Ja predlazem da niko vise ne pravi i ne radja decu tako je najbolje. Mi nismo imali nista od svega navedenog pa smo srecni i zadovoljni. Nasi roditelji su isli u njivu dok oni kopaju mi cuvamo ovce, i danas nista nam ne fali, i ako nisu imali vremena za nas. Lupate gluposti, sve su krivi roditelji. Budite prvo roditelj, ocuvajte 5 deteta pa onda pricajte, sistem od roditelja trazi 24 casa da rinta za bednu i sugavu platu da bi roditelj mogao detetu da priusti skolovanje, pa posle opet roditelji nemaju vreme za decu, naravno da ga nemaju, svaka susa moze besplatno da se skoluje samo Srpska deca nemaju nikakva prava.

  1. Natasa kaže:

   Kad kazete da “priusti skolovanje” ja mislim na privatne casove. U moru informacija i dostupnosti na jedan klik zalosno je da danaslja deca masovno imaju paralelne skole….a zasto, samo zato sto roditelji NE ZELE da se bave decom. I da, slazem se sa vama da srpska deca nemaju nikakva prava, jer velika vecina roditelja placa casove da bi deca imala petice, njima trebaju petice i “formalno znanje”. Oni ne zele da deca uposte imaju iskustvo sticanja znanja. Da roditelji su ti koji im uskracuju znanje na ustrb “obrazovanja”. A to vama vase dete kaze da ste krivi ako nema android i igrice i da zbog toga ne moze sigurno da uci, a vi se palite na jevtine decje manipulatorske trikove. E takvima ne vredi uslovljavati sa 15 ako ste ih navikli od rodjenja na “ti okom a ja skokom”

 4. Milica kaže:

  Svaka čast!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama