Tipovi neuspešnih učenika

3 maja, 2016
 
1. BUNTOVNIK
– TIPIČNI KOMENTARI:
„To je glupo.“
„Ovo je totalno gubljenje vremena.“
„Imam mnoge važnije stvari da radim.“
„Neću to uraditi samo zato što to očekuješ od mene.“
 
Ovaj učenik ne vidi smisao i značaj školskih aktivnosti i zadataka. On odbija da vidi bilo kakvu vezu između  škole i „realnog sveta“. Za njih je uobičajen „ne treba mi“ stav. Ovi učenici mogu imati nerealnu viziju budućnosti, pogotovu kada je u pitanju karijera. Oni mogu sanjati (maštati) o glamuroznom poslu, smatrajući da školsko učenje nije potrebno za uspeh u željenom poslu.
 
2. KONFORMISTA
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Ne želim da ispadnem glup.“
„Svi moji prijatelji su uradili isto na testu.“
„Ako završim ranije, to znači da ću morati još dodatno da radim.“
„Ja jednostavno ne želim da radim tako naporno.“
 
Ovaj učenik smatra da biti uspešan u školi nije vredno truda. On smatra da onaj koji prvi završi i dobro uradi, dobija još više obaveza kao nagradu za svoj napor i zalaganje. On je otkrio da kada radi sporo i dobro (ali ne najbolje) izbegava dodatne zadatke od nastavnika. Neki učenici biraju da rade manje nego što mogu usled pritiska vršnjačke grupe: pokušavaju da sakriju svoje sposobnosti, jer se boje da ne budu označeni pre kao „pametni“ nego kao „zanimljivi“. Devojčice koje pripadaju ovom tipu veruju da treba da biraju između „biti pametna“ i „biti popularna“ posebno među dečacima. Ovim učenicima pogoduje kada odrasli ne očekuju previše od njih. Teže osrednjosti, živeći u laži da bi se zaštitili od vršnjačke odbačenosti i zahteva odraslih.
 
3. UČENIK POD STRESOM
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Mogao sam da uradim i bolje da sam imao više vremena.“ 
„Šta ako to ne mogu da uradim?“
„Ovo nije dovoljno dobro.“
 
Samopoštovanje ovog učenika visoko je zavisno od njegovog ranijeg uspeha. Kada je prvi i najbolji odlično se oseća, kada nije na vrhu kritikuje sebe sa „sigurno je trebalo…“. Tokom vremena perfekcionizam koči uspeh. Učenik prestaje da se trudi da bude uspešan, u strahu da ne napravi grešku. Ne rizikuje, uvek bira aktivnosti za koje se čini da ima velike šanse da budu uspešne, radije nego što prihvata izazov. Odbacuje pozitivne komentare drugih, smatrajući da njihovi standardi „nisu visoki“ kao njegovi. Ako nešto izgleda teško, ovaj učenik odustaje pre nego što proba. Manje je uspešan u školi, jer troši puno vremena na reviziju svoga rada. Može se desiti da odluči da ne preda urađen domaći zadatak, jer smatra da „nije dovoljno dobar“. On ne nagrađuje poboljšanje. Jedino je važno biti broj 1.
 
4. UČENIK KOJI SE OPIRE
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Ne razumem.“
„To je preteško za mene.“
„Ne razumem šta nastavnik želi od mene.“
„To je previše posla za mene; nikada ga neću završiti na vreme.“
„Trudim se da budem pametan.“
 
U pitanju je učenik koji može biti pametno dete koje se provlači kroz osnovnu školu bez preteranog zalaganja u učenju. Budući da nikada nije naučio kako da uči, slabiji uspeh može pripisati nedostatku inteligencije. U suštini, to je učenik koji ne zna da uči, da organizuje svoje vreme i zadatke i svoj školski rad kod kuće.
 
5. ŽRTVA
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Nastavnik me ne voli.“
„Nisam mogao da nađem knjigu koju ste tražili da pročitam.“
 
Reč je o učeniku koji ne prihvata ličnu odgovornost za svoj uspeh u školi. On koristi sve moguće izgovore da ne ispuni svoje školske obaveze. To može biti osoba kojoj je dato previše slobode u detinjstvu. Ona je uspešna u manipulisanju odraslima, posebno onim odraslima koji joj mogu biti od koristi u školskom radu.
 
6. RASTRZANI UČENIK
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Nisam učio, ovo je bio vikend koji sam proveo sa tatom.“
„Nisam stigao da uradim domaći, imao sam druge obaveze kod kuće.“
 
U pitanju je učenik sa personalnim problemima koji značajno utiču na njegovo školsko postignuće. Faktori koji utiču na fokusiranje na učenje mogu biti promena škole, rođenje brata ili sestre, razvod roditelja, promena životne situacije. Ovi učenici ispoljavaju anksioznost i najčešće zbog obaveza  prema porodici nemaju dovoljno vremena za izvršavanje školskih obaveza kod kuće.
 
7. UČENIK KOJI SE DOSAĐUJE U ŠKOLI
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Ovo sam učio cele prošle godine.“
„Kada mogu da učim ono što želim da učim?“
„Umoran sam od istih stvari svaki dan.“
 
Najčešće je u pitanju učenik koji ima istinsku potrebu za izazovnijim aktivnostima i nastavom koja zahteva više sposobnosti i dodatne veštine. Ovi učenici mogu godinama u školi čekati da se kurikulum poklopi sa njihovim obrazovnim potrebama. Do tada već imaju slabo razvijene radne navike. Neki drugi učenici se dosađuju, jer imaju strah od neuspeha. Najčešće procenjuju da je školski rad previše težak i trude se da ostanu isključeni iz aktivnosti. Nije neuobičajeno da smatraju da je bolje biti neuspešan zato što nisi učio nego neuspešan kada si već učio.
 
8. SPOKOJAN UČENIK – ZADOVOLJAN SVOJIM REZULTATIMA
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Radim onoliko dobro koliko to želim.“
„Ja sam zadovoljan, ne razumem zašto me pritiskaš da budem bolji.“
„To je važno za tebe, meni nije važno.“
„Naravno, mogu da budem bolji.“
 
Najčešće su u pitanju učenici koji su zadovoljni sopstvenim rezultatima u školi, učenici koji smatraju da nemaju nikakvih školskih problema. To je u redu, kada su očekivanja odraslih (nastavnika i roditelja) u skladu sa učenikovim postignućem, ali problem nastaje kada se zna da ovi učenici, na osnovu sposobnosti mogu bolje i više.
 
9. JEDNOSTRANO USPEŠAN UČENIK
– TIPIČNI KOMENTARI:
„Taj predmet mi nije važan.“
„Jedino mi se dopadaju časovi istorije.“
„Jednostavno nisam motivisan da učim taj predmet.“
 
Ovaj učenik bira da bude uspešan u jednom ili dva predmeta i u njih ulaže pažnju i energiju, dok u većini drugih predmeta ostvaruje neuspeh. Najčešće je rigidan u svom mišljenju i akcijama i uglavnom se fokusira na jednu oblast, propuštajući da otkrije ili razvije potencijale koje ima i uprkos nastojanjima nastavnika da ga aktivira, ovom učeniku je teško da se preusmeri na nešto što ga ne interesuje.
 
Izvor: osbradicevicpancevo.znanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama