Точак решавања проблема – научите децу да решавају сукобе

19 септембра, 2018

Ако нисте били у прилици да решавате сукобе међу децом, онда не знате колико је тешко бити судија. Па чак ни ако сте стварно судија. Онај прави. Јер, нема тих проблема на свету који су већи од отете играчке, „он ми је рекао ово”, „она ме је гурнула”, „он је први почео”… Док ви установите све чињенице, позовете сведоке, ствар лако може да ескалира, па од објашњавања прелазите на раздвајање зараћених страна.

Наравно да је овај проблем немогуће до краја решити. Ипак, децу морамо учити како да поступају у ситуацијама када се нађу у сукобу са другом. Зато смо и направили Точак решавања проблема и у њему навели могуће начине да се проблем реши.

Како се точак користи

Једноставно. Вежбом. Сваки пут када се деси инцидент, децу доведете до точка и, у зависности од тога шта се догодило, помогнете им да пронађу прави начин решавања проблема. Ово се може радити и као групна активност када нема инцидената, тако је чак и боље јер деца нису у афекту. Што чешћом вежбом, деца ће полако усвајати начине понашања и учити се самоконтроли.

Download (PDF, 290KB)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама