Треба ли деца током распуста да обнављају градиво? Може, али кроз ИГРУ и забаву

Желите да децу одвојите од екрана, а да им ипак буде занимљиво на распусту? Истовремено бринете да ли ће преко лета заборавити све што су радили током претходне школске године или се прибојавате наредног разреда јер им поједине пређене области попут таблице множења или текстуалних задатака не иду од руке? Питате ли се да ли је све што уче по шаблону или поред обавезног градива уче и да размишљају?

Препоручујемо вам књиге уз које ће деца на забаван начин обновити градиво из претходне школске године, развијаће логичке и креативне способности, а научиће и нешто ново, попут мађионичарских трикова, куварских рецепата или основа програмирања у програму Scratch.

За сваки узраст од првог до четвртог разреда основне школе Креативни центар је припремио понуду од неколико издања, а куповином две књиге остварује се попуст од 25% и добија се књига на поклон.

Ова акција важи до 15. августа само на њиховом сајту, а за све поруџбине у вредности већој од 1950 динара испорука на територији Србије је бесплатна.

Ево предлога неколико комбинација вежбанки за сваки разред, уз које ће деца овог лета избацити досаду из куће!

За децу која су завршила први разред основне школе препоручујемо радну свеску Супер задаци, супер прваци! која садржи велики број тематски груписаних задатака којима се на забаван начин увежбава школско градиво из предмета Математика, Српски језик и Свет око нас. У оквиру сваке теме ученике чекају бројне активности: да прочитају причу, реше разноврсне задатке различитог нивоа сложености, израчунају, истраже, кажу шта мисле, креирају и направе оно што су сами осмислили.

За оне које су мучили текстуални задаци из математике препоручујемо издање Задатак на дан 1 које садржи 180 текстуалних задатака различитог нивоа сложености, примерених узрасту ученика и неопходних за развој логике и критичког мишљења. Теме су блиске деци, повезане су са ситуацијама из свакодневног живота, али и са школским градивом.

Куповином две књиге од понуђених шест књига за прваке, на поклон се добија Прича по прича, број по број – књига која садржи десет прича у којима се описују ситуације блиске деци и њиховом искуству, а свака је повезана с неким бројем. После сваке приче следи неколико задатака чијим ће решавањем деца боље усвојити појам одговарајућег броја од 1 до 10, а на крају књиге очекују их налепнице.

Другацима предлажемо књигу Учимо да мислимо 2, у којој су свакодневне двадесетоминутне активности за развој мишљења базиране на примерима из српског језика, математике, света око нас, природе и друштва, ликовне културе и грађанског васпитања.

Забавна таблица множења садржи мноштво активности које ће деци помоћи да обнове таблицу множења. Увежбаваће је тако што ће решавати задатке на разним занимљивим местима, на пример у лабораторији, циркусу, на аеродрому, у свемиру, у средњовековном замку, на Дивљем западу.

Овом узрасту је у оквиру акције понуђено седам књига, а куповином две, на поклон се добија издање Послушно јаје и други огледи за децу, из које ће малишани моћи да испробају неки од занимљивих огледа и тако сазнају шта се догађа са шећером у води, како да сакријемо новчић у сланој води, на који начин може да се укроти јаје, као и одговоре на многа друга питања.

Ученици трећег разреда који воле математику могу да развијају математичку даровитости и креативности решавајући задатке из књиге Математичке авантуре 3. Задаци у овој збирци имају различите функције: поједини служе за развијање логичког и апстрактног мишљења, неки се односе на сналажење у равни и простору, неки на сналажење у различитим ситуацијама.

Предлажемо им и Мој забавни блок за вежбање који садржи занимљиве задатке: мозгалице за одгонетање, детаље за тражење, слике за бојење и сликање, као и простор за цртање.

У понуди за овај узраст је шест књига, а куповином две, на поклон се добија Забавна граматика 3 – радна свеска с креативним задацима различитог типа која ће помоћи ђацима да обнове наставне садржаје из српског језика за трећи разред основне школе.

Четвртаци могу слободно време на распусту да испуне учењем програмирања уз помоћ књиге Програмирање за почетнике на језику Srcatch. Књига је намењена апсолутним почетницима и садржи детаљна упутства о томе како започети програмирање, како правити игрице, анимације и додавати звучне ефекте. Љубитеље математике посебно ће обрадовати књига Да лако схватиш матиш 4. Задаци из ове збирке код деце подстичу радозналост, моћ расуђивања логичко размишљање и креативност, а приликом њиховог решавања открива се смисао за математику.

У понуди за овај узраст је пет књига, а куповином две, на поклон се добија Забавна граматика 4 – радна свеска с креативним задацима различитог типа која ће помоћи ђацима да обнове наставне садржаје из српског језика за четврти разред основне школе.