Треба ли детету од пет година „нешто лепо да обуче за дискотеку”?

10 децембра, 2016

Ако сте мислили да је ово још један у низу текстова „ех, кад смо ми били деца, то није било тако” – преварили сте се. Није, јер је баш тако било и тада, можда и горе. Само што се нико није бунио, сви ћутали и ето, баш смо супер испали. Је л’ да?
devojcica-sminkaЕ па, не. Данас разговарам са пријатељицом чије двоје деце иду у вртић. Моје дете је кренуло, па смо је због моје трудноће и вируса које је довлачила, а на предлог педијатра, повукли на неко време. Па онда бебац, љубомора и то неко време, траје, ево већ пола године.
Жао ми је, има две године и осам месеци и треба да буде са децом, другарима. Изађемо ми до паркића, али зими није то то. А онда, кад чујем неке приче, помислим да јој је боље код куће.

Прочитајте и: Шта вам васпитачице у вртићу никада неће рећи у лице

Дакле, причам ја с том пријатељицом и просто не верујем како вртић за предшколску децу данас изгледа. Испричала ми је три ситуације које су ме оставиле без текста.
Игра ћутања и тихог причања
Васпитачица (вајна нека, педагог пар екселанс) смислила је дивну игру за децу. Сви треба да седе на поду и да ћуте или баш тихо шапућу. Ко проговори мало гласније, одмах (по казни!) устаје за сто и црта. Драга васпитачице, у школи је требало, између осталог, да те науче да је у природи детета да скаче, врти се, прича, радује се и буде тужно гласније него ми, одрасли. Ти га буквално тераш да ради нешто што му природа не дозвољава. А то што је цртање казна? Има ли неке школе у којој се учи кажњавање деце цртањем? Тако се, дакле, ствара љубав према уметности и развија креативност код деце?
Списак ствари за екскурзију
Показала ми је та пријатељица и списак ствари потребних за одлазак на екскурзију, на зимовање. Њена ћерка има 5,5 година. На списку се налази ставка, цитирам „нешто лепо да обуче за дискотеку”. Дете од 5 година. Да обуче нешто лепо. За дискотеку. Важи, васпитачице. Хвала на услугама васпитавања, нису ми потребне. Научи ти моје дете да црта, боји, сече маказама, буде креативна, добра према другарима, да дели играчке и брине о својим стварима. Немој дете од пет година учити да се дотерује за дискотеку. Сутра ћемо се сви заједно питати шта је са овом данашњом децом, па нисмо их ми учили да излазе по целу ноћ и уместо да уче, обилазе сплавове…

Прочитајте и: Питање за васпитачице: Да ли је ово начин на који би требало да се опходимо према деци?

Ненаучена песмица
Иначе, нисам рекла да та моја пријатељица има дете за пожелети. Девојчица која је мила, весела, дружељубива дарежљива. Паметна и одговорна. Сигурна сам да и њене васпитачице то знају. С њом су сваког дана, требало би да знају. А онда, дође дан када васпитачица испитује децу (да, вртићка деца данас одговарају, као у школи) да ли знају песмицу од јуче. Нико није знао па ни ћерка моје пријатељице која је, једина, добила због тога прекор.
Јасно је мени да деци треба усадити радне навике од малих ногу. Али у вртићу оне, драге васпитачице треба да уживају у игри и дружењу. Учење кроз игру је најбоље, сећате се? Довољно ће песмица, датума, бројева становника неких удаљених држава морати да науче у школи, да бисте и ви сад од њих тражиле да бифлају.
Да напоменем, сигурна сам да бар 70% васпитачица не ради овако. Ово је текст за оне који се препознају у оваквим и сличним ситуацијама. Да покушају да разумеју шта је њихов задатак. А дискотеке и бубање то свакако нису.
Б. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Треба ли детету од пет година „нешто лепо да обуче за дискотеку”?

 1. Danijela каже:

  Prosto ne mogu da verujem da ste objavili ovakav tekst… Razocana sam…

 2. IQ каже:

  Aaaa uzas. Gde su granice. Kao prvo odnos prema drugima, tzv. dobrota je nesto sto se usadjuje u porodicnom jezgru. Nikako vaspitacice nisu te koje ce stvoriti baznu liniju u licnosti deteta. To je zadak roditelja. Vrtic moze samo da potencira sticanje vestina i razvoj vec postojecih sklonosti i interesovanja kod deteta. Sto se i nastavlja kroz dalje skolovanje. Kazete da se najbolje uci kroz igru. Ali igra iako poseduje odredjena pravila, predstavlja skup slucajnosti i nepredvidljivih dogadjaja, jer zaboga igraju se deca cija se sposobnost imaginacije i apstraktnog misljenja dobrano razlikuje u odnosu na odrasle ljude. Onog trenutka kada ste uveli svoje dete kroz vrata bilo koje institucije u kojoj postoji pisani plan i program aktivnosti, od igre nema nista. Igra koju ciljano vode i osmisljavaju odrasli se samo tako zove, a u stvari je metodoloski pristup sticanja odredjenih vestina i znanja. Sigurno nije igra, jer je sagledana sa svih aspekata i predstavlja skup ocekivanih reakcija, uz uklanjanje svake mogucnosti nepredvidjenih situacija. Njeni efekti na razvoj deteta su sigurno vrlo ograniceni posto se desava u ususkanom i vestackom, da ne kazem neprirodnom okruzenju. Zato je tu roditelj koji ce svoje dete povesti u prirodu, na trcanje, padanje, istrazivanje. Da se susretne sa “rogatom stokom”, da bude ponekad samo sa svojim vrsnjacima i da podele i dobro i zlo, onako kako to vrsnjaci samo umeju. U sustini to i jeste jedan od tezih zadataka roditelja, da ponesu rizik koji nosi sa sobom odrastanje. Na zalost, trenutno je stvorena klima u drustvu koja podrazumeva stalno upiranje prstom u vrtice i skole za uloge koje su porodicni i roditeljski zadaci. A sto se tice priprema za diskoteku, pa vec se od izlaska iz porodilista pravi performans koji belezi budno oko kamere. Pa rodjendani koji vise lice na modne hepeninge za decu i odrasle, sa sve dokumentacijom na fezbucima i instagramu. Zasto je onda cudan spisak opreme vaspitacice koja zna sta moze da ocekuje od dece i koja ne zeli da se ni jedno dete ne razocara jer nije imalo sta da ponese u diskoteci.

 3. tamara каже:

  Stvar je kulture umeti se obuci za razlicite situacije. Deca to uce, ne rode se sa tim osecajem.
  U vrticu sa tim spiskom se ne misli na skupu haljinu od 5000 dinara. Vec da se detetu izdvoji nesto sto je mozda novije ili detetu lepse, u cemu se oseca da je lepo, a to moze biti i obicna majica sa zvezdicama umesto jednobojnih za svaki dan. Eto, primera radi.
  Stvarno preteraste.
  Sve sam vise razocarana vasim tekstovima.

  1. Didi каже:

   Bas tako! Mama sam decaka, imamo isti spisak za zimovanja/letovanja, i normalno je da dete treba da razlikuje garderobu za razlicite prilike..Naravno, niko ne misli na nesto skupo, vec da to budu farmerke/pantalone i neka finija majicica. I ostatak teksta je takav da se samo odnosi na jednu vaspitacicu, tako da je pre prica za forum, a ne za objavu ZU.

 4. Maja каже:

  Sita si se nalupala ovde gospodjo draga s duznim postovanjem,ali eto tvoje srece pa te neko objavi.

 5. Ivana каже:

  Naravno da mu treba nesto lepo za diskoteku, a ti nemoj da posaljes.
  Uci ga ti da deli i sece makazicama.
  Naravno da treba da uci da tiho prica.
  I da zna pemucu od juce.
  Svet nije tvoje zasticeno stakleno zvono da tvoje cedo niko ne dotakne.
  Glupog li teksta, jos gluplje li majke.
  I ne,nisam vaspitacica.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама