Три најчешће дилеме родитеља о антибиотицима

21 децембра, 2020

Антибиотици су највише преписани лекови за децу до 12 година, а њихова претерана употреба је глобални проблем. Зато др Марко Петровић, педијатар и оснивач портала „Доктор и дете“, открива најчешће дилеме о антибиотицима.

Foto: Canva

1. Кад дете треба да добије антибиотик?

Једино и искључиво за лечење бактеријске инфекције и то кад процени педијатар. Деца узраста до три године најчешће имају инфекције горњих дисајних путева које су проузроковане вирусима, а антибиотици немају никакву сврху у њиховом лечењу. Стога, повишена температура, цурење из носа, кашаљ, прехлада, не морају да буду разлог да се код детета антибиотик уопште примени.

2. Колико времена је потребно антибиотику да почне да делује?

Код већине деце симптоми бактеријске инфекције повлаче се 48–72 сата од почетка примене антибиотика. Ако детету буде боље и пре овог периода, никако немојте самоиницијативно да прекидате терапију јер инфекција није још увек санирана у потпуности.

3. Могу ли антибиотици да буду штетни ако се користе често и без правог разлога?

Др Петровић истиче да апсолутно могу, тако да је врло битно давати их само кад је заиста потребно. Док делују против лоших бактерија, антибиотици уништавају и оне добре које живе у цревима човека и доприносе нашем имунитету. Кад се поремети та природна равнотежа у цревима, може да дође до појаве дијареја и нарушавања имунитета.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама