Tri stvari koje Finci NE RADE i zbog toga su već pet godina najsrećniji narod na svetu

Pet godina zaredom Finska ne prepušta svoju poziciju najsrećnije zemlje na svetu, sudeći po istraživanju koje objavljuje World Happiness Report.

Baš u izveštaju za 2022, pitali su ljude iz 156 zemalja da osene svoj život na skali od 0 do 10. U analizu su uključeni i faktori poput socijalne podrške, očekivanja u životu, ljubaznosti i izostanka korupcije.

S obzirom na to da dolazim upravo iz Finske, kao i da sam filozof i da se bavim upravo istraživanjem osnova sreće, često me pitaju: “Šta to čini Fince tako zadovoljnim?”

Obično odgovaram da su to zapravo tri stvari koje mi NE radimo. Nikad.

1. Nikad se ne poredimo sa komšijama

Zaista nikad. Posebno ako je reč o materijalnom bogatstvu i pokazivanju tog bogatstva.

Jednom prilikom našao sam se u društvu jednog od najbogatijih Finaca. Gurao je svoje dete u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao je da kupi auto kakav želi, da plati vozača, ali ne. Javni prevoz je za njega sasvim prihvatljivo rešenje.

Tako izgleda uspeh u Finskoj. Ne izdvajate se i živite kao “sav normalan svet”.

Bonus savet: Fokusirajte se više na ono što vas ČINI srećnim, a manje na to da svima oko sebe izgledate kao da ste uspešni. Prvi korak ka sreći je da uspostavite svoje sopstvene standarde, umesto da svoja postignuća poredite sa tuđim.

2. Ne uzimamo prirodu zdravo za gotovo.

Prema istraživanju iz 2021, 87% Finaca smatra da je priroda izuzetno važna jer im obezbeđuje mir, pomaže da povrate energiju i opušta ih.

U Finskoj, zaposleni imaju četiri nedelje letnjeg odmora. Mnogi od nas to vreme koriste da odu na selo i dopune se energijom koju pruža priroda. Što manje izbora i opcija, čak do te mere da u kući u kojoj boravimo nema ni struje ni tekuće vode, to bolje.

Bonus savet: Vreme u prirodi povećava vašu vitalnost i daje vam osećaj snage. Pronađite način da dodate malo zelenila u svoj život, pa makar to značilo da kupite nekoliko biljaka za stan ili kuću.

3. Ne prekidamo krug poverenja koji postoji u zajednici.

Istraživanje je pokazalo da što je poverenje među ljudima veće, oni su srećniji.

Zanimljiv eksperiment koji nosi naziv “izgubljeni novčanik“ sproveden je 2022. kako bi se testiralo poštenje građana. Tom prilikom ostavljeno je 192 novčanika na javnim mestima u 16 gradova širom sveta. U Helsinkiju je ostavljeno 12. Vlasnicima je vraćeno 11.

Finci jednostavno veruju jedni drugima i izuzetno cene iskrenost. Ako zaboravite računar u biblioteci ili vam u prevozu ostane telefon, možete biti gotovo sigurni da ćete ih dobiti nazad.

Deca koriste prevoz do škole i nazad i uglavnom se napolju igraju bez nekog posebnog nadzora.

Bonus savet: Razmislite o tome kako biste mogli da doprinesete zajednici. Kako možete da započnete lanac poverenja. Mali gestovi, poput pridržavanja vrata strancu ili prepuštanje sedišta u prevozu mogu napraviti veliku razliku. I biti odličan početak promene koju želite da vidite oko sebe.

Zato, počnimo od sebe. Svako od nas!

Autor: Frenk Matela

Izvor: cnbc.com