Trojka iz matematike? Bravo! Trojka je bolja od dvojke!

Jedan mali razgovor, samo crtica nečijeg života, može promeniti pogled na tvoj. Nismo ni svesni koliko jedni od drugih učimo. Onako neobavezno, usput, menjamo perspektivu.

Zvoni joj telefon.

Baš sad sam ja htela tebe da pozovem. Kako si proveo dan? Moj je bio jako uzbudljiv. Jedva čekam da dođem kući da se ispričamo. Kako je bilo u školi? Trojka iz matematike? Bravo! Trojka je bolja od dvojke!

Foto: Canva

I to je to.

Jednostavno, lako. Radost zbog budućeg razgovora i trojka koja zaista jeste bolja od dvojke. Trojka znači da si učio, da si se trudio, da imaš novo znanje kojim raspolažeš, trojka znači da napreduješ. Trojka, takođe, znači, da nisi baš sve savladao u meri koja je predviđena propisanim standardima, da možda nisi rešio zadatak koji je na naprednom nivou i koji uradi samo po koji učenik u odeljenju. Trojka znači da moraš još da se trudiš i radiš, postavlja pred tebe novi izazov, ali isto tako znači da samo u tom trenutku, samo na tom polju, samo u toj oblasti, nisi najbolji.

Ali si dobar!

I to je sva mudrost. Pred tobom je jedno porodično veče. Naručićete picu, podelićete utiske i zajedno odgledati film. Ili ćete se ljutiti, međusobno duriti i rešavati te jednačine do duboko u noć.

Ti biraš.

Preslišavam se.
Strpljenje: ocena tri
Humor: pet
Kuvanje: dva
Kreativnost: dobra četvorka
Spremnost za igru: četiri minus
Raspremanje kuće: tri
Biranje pravih reči: tri plus
Figure od plastelina: pet
Pevanje uspavanki: pet
Peglanje veša: dva, ići ću na dopunsku
Pačiji ples: četiri plus
Volim te: pet.

Položila sam.

Ovo znači da se trudim. Ovo znači da napredujem. I nisam odlična. I to nije strašno. Rešiću i ja jednom tu jednačinu. A sad dođi da me zagrliš.

Autor: Maja Radović