У какве људе одрастају деца строгих мајки

Као детету вам се сигурно није допадало то што су вам родитељи строги

Тинејџери вапе за слободом и желе да што пре постану одрасли, али су константно ограничени правилима која им намећу родитељи.

Једном када постанете родитељ, вероватно ћете постати строги исто као и ваши родитељи. Желите да изведете дете на прави пут, па ћете имати своја правила којима ћете желети да се оно повинује. Изгледа да је заправо најбоља ствар коју можете да урадите јер научници откривају да строги родитељи васпитавају бољу децу.

Строге мајке имају успешнију децу.

Истраживање је објављено на Институту за социјална и економска истраживања од 2004. до 2010. године, а у њему је учествовало 15.500 девојчица узраста 13 и 14 година. Посматрано је колико је мајка детета била строга и како је то утицало на то у какву ће особу та девојчица да израсте.

Деца чије су мајке биле строге уживају више поверења. Она се осећају сигурније и била су емотивно зрелија. Ова група девојчица имала је 4 одсто мање шанси да остане прерано трудна. Уз такве мајке деца су имала веће шансе да заврше колеџ и нађу добар посао. Све у свему, ова група је била успешнија у животу него остали. Изгледа да се сво родитељско звоцање н акрају ипак исплати.

Као деца верујемо да смо успешни само захваљујући нашем труду. Док покушавамо да избегнемо правила и боримо се против њих, истраживачи показују да су управо та правила оно што нам гарантује успех. Мало позитивног родитељског притиска може да помогне детету да буде успешно у животу, али не треба претеривати.

Не желите да преплашите ваше дете и улијете му страх у кости од могућих грешака, али потенцирајте да поштује неке вредности. Познато је да су родитељи у Кини строжи од осталих. Они захтевају од деце више и постављају им високе стандарде. Када дете погреши они имају спремну казну. Ово делује као ауторитарно родитељство, али није.

Не кажњавајте дете за сваку глупост.

Ауторитарно родитељство се заснива ан страху који се улива детету. Такво родитељство ствафра однос са децом који је лишен емпатије, бес код деце доводи до бунтовништва, родитељи сматрају да су они увек у праву, охрабрује се лагање јер је дете добро само када је родитељ у близини и води до злостављања друге деце јер таква деца следе пример родитеља.

Уместо тога, поштедите дете негативних ставова и емоција, дајте детету могућност да изрази своје жеље и правите компромисе.

Правила и границе могу да буду добра за децу јер она нису рођена са осећајем да препознају одмах опасност и да знају шта им је чинити у свакој ситуацији. Једини исправан начин да науче јесте да науче од вас тако што ћете им пренети здраве и емотивне границе и тиме им помоћи да успеју у животу.

Извор: Апост