U kom uzrastu dete više ne bi trebalo da vidi roditelje bez odeće

Kada ste mlada mama, biti go ispred bebe je sasvim prirodna stvar, bilo da dojite ili forsirate dodir koža-o-kožu. Pa čak i u uzrastu od dve ili tri godine, mnogi od nas neće dva puta razmisliti pre nego što se skinu pred detetom ili idu u toalet uz pratnju.

Foto: Canva

Ali, kako dete odrasta, da li bi roditelj trebalo da bude taj koji će postaviti granice i izbegavati presvlačenje pred detetom?

Jedna pozitivna stvar toga što dozvoljavate detetu da vas vidi bez odeće jeste ta što će videti realističnu sliku ženskog tela, a koja se prilično razlikuje od one koja se plasira u medijima kao idealna, kaže mama blogerka koju prati čak dva miliona ljudi, Constance Hall. Za devojčice, bitno je da znaju da se od njih ne očekuje savršenstvo u fizičkom smislu i da to nije najvažnija stvar na svetu, a za dečake, da ne treba od žena to da traže niti očekuju.

Kada vas deca vide bez odeće, to šalje još jednu dobru poruku. A to je da vi nemate problem sa tim kako izgledate, da ste zadovoljni sobom bez obzira na sitne nesavršenosti. To je jedan od milion načina da im prenesete samopouzdanje.

Ovo sve, apsolutno ne znači da pred tinejdžerima treba da se šetkate obnaženi.

Kad je, dakle, trenutak da počnete da se presvlačite iza zatvorenih vrata?

Pa, ne postoji tačan uzrast deteta kada možete reći da je taj trenutak došao. Ali, kako postaju veći, većina dece će prirodno postati malo stidljivija po pitanju sopstvenog, pa i tuđih tela.

Deca mlađa od četiri godine, tvrde psiholozi, su otvorena i radoznala kada su u pitanju tela, ali u uzrastu od pet i više godina, već počinju da pokazuju poštovanje za privatnost. Ponekad, deca će vam čak jasno staviti do znanja da im nije prijatno da se presvlačite u njihovom prisustvu („A obuci se, mama!”).

Ako počnu da se zatvaraju u svoju sobu kad se presvlače i odbijaju vašu pomoć kada se tuširaju, možda zapravo pokušavaju da vam kažu da se više ne osećaju prijatno ako su pred vama bez odeće (ili vi pred njima).

Jedna opcija je da date detetu izbor. Kažete da ćete se sada presvući, a ono će samo odlučiti da li želi da napusti prostoriju. Naravno, ovo ima smisla kada je reč o mlađoj deci. U situacijama kada imate desetogodišnjaka, ako on sam to nije uradio, onda granice morate da postavite vi.

A šta je sa suprotnim polovima? Recimo, u redu je da mama bude bez odeće ispred ćerke, ali to isto je neprihvatljivo za tatu? Opet, nema tu nekih jasnih pravila, ali mame bi trebalo da se trude da budu „pristojno” obučene u prisustvu sinova, a očevi u prisustvu ćerki.

A što se tiče stručnjaka, psihologa, oni kažu da za svaku porodicu važe drugačija pravila.

Doktor Kerry Taylor kaže:

„Ako vaše dete pokaže da mu je neprijatno kad vas vidi bez odeće – što obično zavisi od nekih normi koje kao porodica poštujete i od toga da li je dete istog ili različitog pola – onda se trudite da budete obučeni, to je bolje nego da ignorišete njihove stavove i namećete im golotinju kao normalnu stvar.”

Priredila: A. Cvjetić