У Министарству просвете потврђују да ће концепт завршног испита за наредне генерације бити другачији. Провера знања и за ученике четвртог разреда

Комбиновани тест, који се полаже у оквиру мале матуре за будуће матуранте биће промењен. Ова генерација која на малу матуру, излази 27, 28. и 29. јуна полагаће уобичајен комбиновани тест који садржи по пет питања из историје, географије, хемије, биологије и физике и носи укупно 14 бодова.

Да се размишља о променама комбинованог теста, “Новостима” је потврђено и у Министарству просвете:

– Мишљења стручне јавности, наставника и директора указују на то да концепт комбинованог теста у овом облику нема капацитет да оствари свој пуни потенцијал и сврху и да су измене неминовне.

Да се на променама већ ради, показује и податак да ће ученици седмог разреда у свим школама у Србији већ 15. јуна радити пробни комбиновани тест, а Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је питања за пробно тестирање.

– Ученици ће се на основу истицања у природним, односно друштвеним наукама определити за предмет из ког ће решавати пробни тест. Могу да изаберу: физику, хемију, биологију, географију или историју – истичу у Министарству просвете и напомињу да су, у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, сагледали квалитет мале матуре и да је разматрана могућност промене концепта комбинованог теста.

– Након вишегодишње примене завршног испита, увидели смо потребу за сагледавањем и преиспитивањем његовог квалитета, сврсисходности, као и предности и недостатака, а то се, пре свега, односи на комбиновани тест – напомињу у министарству.

У школама су припреме за пробу новог модела комбинованог теста већ почеле. Ђаци седмог разреда треба да изаберу један од пет предмета из ког ће радити пробни тест, а пријављивање је почело у петак.

Деца ће бирати према својим афинитетима и плановима за даље школовање – средњу школу и студије.

– Моје дете се определило за географију, због тога што је овај предмет спремао за такмичење – каже нам мајка једног седмака и додаје да је ова промена добра, јер овако осмаци морају да спремају градиво из пет предмета за један испит.

А резултати које седмаци буду постигли на пробном тесту неће се оцењивати. Наставници су обавезни да анализирају резултате заједно са ђацима, а ако они буду слабији од очекиваних, наставници треба да планирају како би им помогли да унапреде знање.

Провера знања и за ученике четвртог разреда

ЗА 15. јун најављено је и тестирање ученика четвртог разреда основних школа. Реч је о годишњем тесту знања из три предмета – матерњег језика, математике и природе и друштва. Припремљене су две верзије тестова, који служе да ученици провере своје знање, као и да би се за наредну школску годину испланирало на чему наставници треба додатно да раде. На основу резултата, наставник може да оцени ученика, ако је то у његовом интересу.

Извор: Новости