U ponedeljak potpuna obustava nastave

18 marta, 2015

Ministarstvo prosvete: Broj škola u štrajku pao na 25 odsto

Ucionica

Posle jučerašnjeg protesta u centru Beograda i ulaska štrajka u peti mesec, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) odlučila je da radikalizuje protest ukoliko zarade nastavnika za februar mesec budu umanjene zbog učešća u štrajku.
To znači da će nastavnici u ponedeljak, 23. marta, stupiti u jednodnevni štrajk, što, inače, nije po zakonu. Nakon toga će nastaviti zakonski štrajk, onako kako je organizovan i prethodna četiri meseca – sa časovima koji su skraćeni na 30 minuta.
Po rečima Dragana Matijevića, predsednika USPRS, štrajk sa minimum procesa rada po zakonu podrazumeva da će nastavnici držati samo časove i ispite, ali ne i dopunsku i dodatnu nastavu, neće biti pripreme za maturu, neće držati sednice veća, niti će decu voditi na takmičenja…
Jasna Janković, portparol ovog sindikata je nedavno objasnila da su nastavnici koji štrajkuju u prethodna četiri meseca sve to činili, iako ih zakon na to ne obavezuje, što je Ministarstvo prosvete protumačilo kao njihovu slabost, a ne kao dobru volju.
U sindikatima i dalje tvrde da je u štrajku oko 700 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, odnosno oko 50.000 prosvetnih radnika. Ministarstvo prosvete s druge strane, ima drugačije podatke, iako priznaju da se tokom četvoromesečnog štrajka prosvetnih radnika, od 17. novembra do danas, broj škola u štrajku menjao.
Oni kažu i da je u svakom momentu broj škola u štrajku svakako bio značajno manji od onog koji se pominjao u medijskim izveštajima i u podacima sindikata prosvete.
– Broj škola koje nisu u štrajku i koje regularno rade u svakom trenutku je bio veći od 50 odsto, a nakon 18. februara kada je potpisan sporazum sa dva reprezentativna sindikata o prekidu štrajka, broj škola koje štrajkuju opao je u prvom mahu na 30, a zatim na 25 odsto – tvrde u Ministarstvu prosvete.
Prema tim podacima, prikupljenim od školskih uprava, u 504 škole u Srbiji postojao je najmanje jedan nastavnik koji se izjasnio da štrajkuje. Prilikom prikupljanja podataka konsultovane su sve škole u Srbiji, kažu u MPN, koje su istovremeno obaveštene da, ukoliko nisu saglasne sa bilo kojim podatkom, odmah obaveste Ministarstvo koje će zatim u najkraćem roku ispraviti podatke.
S. Gucijan
Izvor: www.politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "U ponedeljak potpuna obustava nastave"

  1. branka kaže:

    Jasna priča neistine kad je u pitanju primena zakona o štrajku. Istina je da zakon štrajkače ne obavezuje da moraju da rade i druge aktivnosti, sem skraćenih časova, ali u tom slučaju,plate će biti još više u procentima umanjene, nego kad rade i ostale aktivnosti u sklopu 40-časovne radne nedelje. Nije to nikakva filozofija, koliko radiš, toliko ćeš i primiti platu! Sindikalci sve vreme obmanjuju svoje članstvo i time ih dovodi u situaciju da će morati sami sebi da plaćaju što rade. Jedino ministar može da se smiluje i oprosti im na osnovu one dobro poznate krilatice, oprosti im bože, ne znaju šta čine!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama