У понедељак потпуна обустава наставе

18 марта, 2015

Министарство просвете: Број школа у штрајку пао на 25 одсто

Ucionica

После јучерашњег протеста у центру Београда и уласка штрајка у пети месец, Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) одлучила је да радикализује протест уколико зараде наставника за фебруар месец буду умањене због учешћа у штрајку.
То значи да ће наставници у понедељак, 23. марта, ступити у једнодневни штрајк, што, иначе, није по закону. Након тога ће наставити законски штрајк, онако како је организован и претходна четири месеца – са часовима који су скраћени на 30 минута.
По речима Драгана Матијевића, председника УСПРС, штрајк са минимум процеса рада по закону подразумева да ће наставници држати само часове и испите, али не и допунску и додатну наставу, неће бити припреме за матуру, неће држати седнице већа, нити ће децу водити на такмичења…
Јасна Јанковић, портпарол овог синдиката је недавно објаснила да су наставници који штрајкују у претходна четири месеца све то чинили, иако их закон на то не обавезује, што је Министарство просвете протумачило као њихову слабост, а не као добру вољу.
У синдикатима и даље тврде да је у штрајку око 700 основних и средњих школа у Србији, односно око 50.000 просветних радника. Министарство просвете с друге стране, има другачије податке, иако признају да се током четворомесечног штрајка просветних радника, од 17. новембра до данас, број школа у штрајку мењао.
Они кажу и да је у сваком моменту број школа у штрајку свакако био значајно мањи од оног који се помињао у медијским извештајима и у подацима синдиката просвете.
– Број школа које нису у штрајку и које регуларно раде у сваком тренутку је био већи од 50 одсто, а након 18. фебруара када је потписан споразум са два репрезентативна синдиката о прекиду штрајка, број школа које штрајкују опао је у првом маху на 30, а затим на 25 одсто – тврде у Министарству просвете.
Према тим подацима, прикупљеним од школских управа, у 504 школе у Србији постојао је најмање један наставник који се изјаснио да штрајкује. Приликом прикупљања података консултоване су све школе у Србији, кажу у МПН, које су истовремено обавештене да, уколико нису сагласне са било којим податком, одмах обавесте Министарство које ће затим у најкраћем року исправити податке.
С. Гуцијан
Извор: www.politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У понедељак потпуна обустава наставе"

  1. branka каже:

    Jasna priča neistine kad je u pitanju primena zakona o štrajku. Istina je da zakon štrajkače ne obavezuje da moraju da rade i druge aktivnosti, sem skraćenih časova, ali u tom slučaju,plate će biti još više u procentima umanjene, nego kad rade i ostale aktivnosti u sklopu 40-časovne radne nedelje. Nije to nikakva filozofija, koliko radiš, toliko ćeš i primiti platu! Sindikalci sve vreme obmanjuju svoje članstvo i time ih dovodi u situaciju da će morati sami sebi da plaćaju što rade. Jedino ministar može da se smiluje i oprosti im na osnovu one dobro poznate krilatice, oprosti im bože, ne znaju šta čine!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама