НЕМОЈ никако дете да пушташ у кревет – један је од најчешћих добронамерних савета, који младим родитељима дају баке, пријатељи и родбина. Ипак, психолози наглашавају да све до 12. године деца имају потребу за повременим “ноћним загрљајем или пољупцем” и да је сасвим нормално ако ваш петогодишњи наследник, с времена на време, дође код маме и тате у кревет. Тада га не треба “избацити” из собе, јер му је очиглено потребан загрљај као утеха и близина родитеља, пошто је нешто лоше сањао или имао стресне доживљаје преко дана.

Ипак, ако желите да избегнете драму сваки пут када дође “време за кревет” пробајте да спроведете правила која ће детету обезбедити мирнији сан. Један од главних “непријатеља” сна је телевизор у дечијој соби, јер уместо да их успава и умири, програм их разбуђује. Немојте да им за вечеру дајете оброке пуне шећера попут пахуљица или чајева и чоколаде, јер ће то само погоршати ствар. Такође, не заборавите да малишане много тога раздражује (светло, звукови, раст зуба, вруће им је или хладно), па једноставно не могу да заспе.

Деца су веома знатижељна и понекад не желе да склопе очи јер хоће да “буду у току”, нарочито ако су дошли омиљени гости. Одлазак на спавање, ако није у право време (прерано или прекасно), такође може да створи праве муке.

Сви ови проблеми око спавања могу прилично лако да се реше уз добру рутину. Отприлике сат времена пре одласка у кревет, пригушите светла, умирите игру и пустите детету смирујуће тонове (шум таласа, звук падања кише). Прочитајте им приче и дајте омиљену плишану играчку. која у дететовом кревету може “да спава” докле оно то буде желело.

Веома је важно да деца не иду прекасно у кревет, јер ће сутрадан бити уморна, склона испадима беса и повредама. Истраживања су више пута потврдила оно што су нам баке и маме увек говориле “да се од спавања расте”. Хормон раста се највише лучи када малишани спавају и то у периоду између 21 и 24 часа. Зато постоји златна изрека – “У девет у кревет”!

Извор: novosti.rs