Учите дете да чита? Како да вам то учење буде уживање?

25 јануара, 2016

Каже се да је за добар посао потребна добра идеја. Ово су неке идеје која вам могу бити од користи када почнете да учите дете да чита, а да се при томе повежете са дететом и да обоје уживате.

Foto: Canva

Када почети?
Психолози сматрају да дете не треба форсирати да чита и пише до поласка у школу, сем уколико оно само не покаже интересовање. Нека деца показују радозналост и интересовање и пре поласка у први разред. Нпр. док чекате ред у чекаоници дете покушава да прочита шта пише на календару, постеру…У продавници жели само да одабере кечап и покушава да прочита да ли пише љути или благи кечап, покушава да прочита имена фудбалера са сличица, листа албум са сличицама па покушава да прочита назив клуба чији је назив заборавио, донесе кући позивницу за рођендан па вам не дозвољава да прочитате назив играонице већ покушава само да прочита, … Поред тога нека деца имају старију браћу или сестре па уз њих и она почну да показују интересовање. Када то приметите не треба да реагујете на следећи начин:“Пусти сад то, има времена, учићеш када кренеш у школу… Сад треба да црташ и да причаш приче, то што би требао/ла да радиш, то нећеш, ниједну причу ниси испричао/ла сестри за лаку ноћ, а желео/ла би да знаш да читаш, па прво научи да препричаваш… Сваких десет минута улазиш у кухињу и питаш:”Шта ту пише?”, а лепо сам синоћ села поред тебе да те учим и ти си отишао,досадно ти било, а сад кад сам заузета ти досађујеш… шта си навалио/ла са читањем…”

Када код детета приметите иницијативу и интересовање треба да га подржите и усмеравате. Јако је важно да награђујете труд, а не само резултат, при чему вежбате само када дете покаже жељу и вољу, ништа не форсирате када је реч о детету предшколског узраста. На пример, „Нема везе што ниси све тачно прочитао, ако наставиш тако да се трудиш успећеш…Неке речи су лакше за читање, пробај да кренеш од њих…“

Сада кад сте начинили први корак, односно када је дете почело да учи да чита, питате се како даље. Свесни сте да не треба превише да га форсирате како не би створило отпор према читању. Питате се како да му читање постане свакодневна навика, а да при томе буде забавно.

Ево неколико идеја како дете може учити да чита, а да му при томе буде забавно:

Пробудите дететову радозналост уз помоћ књига

Можда сте се нашли у ситуацији да дете само тражи да чита, али када сте му дали сликовницу „Три прасета“, рекло је:“То је за бебе“.

У таквој ситуацији не треба да га форсирате: „Али уз ту причу ћеш лакше да научиш, крупна су слова…“, али не треба ни да одустанете и кажете:“Не вреди, неће да чита“. Детету није занимљиво да чита причу коју можда већ зна напамет. Покушајте да га заинтересујете неком новом причом чији крај му је непознат. Занимаће га шта ће бити на крају и то ће га мотивисати да настави са читањем. Деца воле да буду велика, старија него што јесу и импонује им када уместо сликовнице добију књигу за децу. Данас постоји велики избор књига прилагођених деци која уче да читају. Поред текста садрже и илустрације, а приче су подељене по поглављима. Јако је важно да се у књизи ради о теми за коју дете показује интересовање па је најбоље да пустите дете да само изабере у књижари или библиотеци оно што га занима. На пример, мој син обожава Гусарске пустоловине, Острво с благом итд. У почетку можете да читате детету сваки дан по једну причу или једно поглавље при чему оно треба да прочита прве две реченице. Или, можете да му прочитате причу до пола и кажете да ћете сутра наставити где сте стали. Укоико је дете веома радознало оно ће само покушати да прочита јер је нестрпљиво да сазна како се завршава поглавље.

Мотивишите дете да читањем долази до информација

Уколико се ваше дете бави спортом или прати спорт купите спортске новине и оставите их на видљивом месту и кажите: „Тата је синоћ заспао и није одгледао утакмицу до краја. Не знамо резултат, али у новинама можда пише како се завршила утакмица…“ Уколико га резултат заиста занима покушаће да прочита наслов у новинама.

Направите списак ствари које треба да купите у продавници. Дајте списак детету и кажите:“Провери да ли сам на списак ставила мандарине и чоко-бананице“.

Рекла ми је тетка шта ти је купила за рођендан. Пише на овом папирићу. Ево прочитај па ћеш сазнати.

Направите ритуал од читања

Ја сам то радила на следећи начин:

Договорили смо се да му свако вече после причања приче за лаку ноћ у његову нову и омиљену свеску напишем нешто лепо и да он то покуша сам да прочита. У почетку су то биле кратке, једноставне реченице нпр. „Мама те воли“ или „Дао сам гол“ итд. Свако вече по једна кратка реченица. Временом како је напредовао писала сам дуже реченице нпр. Поносни смо на тебе. То је постао наш ритуал у коме смо обоје уживали. Било је дана када му није било до читања јер је исувише уморан или болестан, али дешавало се и да ме подсећа ако случајно заборавим да напишем реченицу.

Играјте се школе, квиза и слично

Деца воле да се играју и најзабавније им је да уче кроз игру те је најбоље је оно учење које омогућава стицање знања и вештина кроз игру.Можете да се играте школе, да дете буде учитељ или учитељица и посматра како ви читате. Сваки пут када тачно прочитате оно треба да вам удари печат или напише знак плус црвеном хемијском, а када погрешите оно треба да вас исправи и каже како треба (нпр. ако пише Душаном ви намерно прочитајте Душанов и пустите дете да вас исправи ), а после можете и да мењате улоге.

За квиз је потребно најмање двоје деце истог узраста. Свако дете извлачи по једну цедуљицу на којој пише једна реч од четири слова коју они треба тачно да прочитају. Побеник је дете са већим бројем тачно прочитаних речи.

Ове активности ће допринети да дете у одређеној мери овлада техником читања, а то је добра припрема за даље усавршавање јер од наученог слова до изражајног читања као највишег степена савладаности читања дете пролази одређене фазе.

Ауторка текста је психолошкиња Бранка Василев

Извор: mojpsiholog.weebly.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама