Učitelji odrade više prekovremenih sati od bilo koje druge profesije

15 januara, 2017

Učitelji će verovatno odraditi više neplaćenih prekovremenih sati nego osoblje u bilo kojoj industriji, a istraživanja čak pokazuju da neki učitelji rade gotovo 13 dodatnih sati nedeljno.

ucite

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je 61,4 posto osnovnoškolskih učitelja odradilo neplaćene prekovremene sate u 2014. godini, u proseku 12,9 dodatnih radnih sati nedeljno.

Među srednjoškolskim profesorima, 57,5 posto njih je radilo prekovremeno, što im nije plaćeno, uz prosek od 12,5 dodatnih radnih sati nedeljno.

Što se tiče celokupnog nastavnog osoblja, uključujući učitelje, asistente, čistače i domare, 37,6 posto njih je odradilo neplaćene prekovremene sate – što je brojka viša nego u bilo kojem drugom sektoru.

Christine BLOWER, glavni advokat Državnog sindikata nastavnika u SAD, rekla je da je postotak neplaćenih prekovremenih sati kod učitelja „potpuno neopravdan“.

„Većina dodatnog radnog opterećenja s kojim su učitelji suočeni je posledica vladinih edukacionih politika te inicijativa“, rekla je Christine BLOWER. „Mi već imamo nedostatak učitelja u mnogim predmetima. Ako se radni uslovi učitelja znatno ne poboljšaju, situacija će se samo pogoršati, uz činjenicu da mnogi iskusni i novi učitelji odlaze ili ni ne pomišljaju na to da uđu u ovu profesiju.“

Dodaje: „Rad vikendom i rad noćima uz intenzivan nadzor nadležnih institucija, te pritisak koji sve to stvara, štete zdravlju, loše utiču na porodični i društveni život učitelja, a očito su loši i za edukaciju.“

Istraživanje je objavljeno da bi označilo dan „Odradi svoje radne sate“, kada sindikat podstiče svoje članove da „uzmu pravu pauzu za ručak“ i odu s posla na vreme.

Izvor: tes.com/Školski portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


5 komentara na "Učitelji odrade više prekovremenih sati od bilo koje druge profesije

 1. Jasmina kaže:

  Tako jeste, nas niko ne vidi koliko sati radimo kod kuće-deo administracije koji je obavezan/elektonskoj,štampanoj i pisanoj formi/. Jer u školi je rad u nastavi sa decom gde nema govora da se i ovo može odraditi u školi i taj deo posla nosimo kući i odrađujemo ga najčešće kasno noću kada sve kućne poslove završimo.

  1. MM kaže:

   Sto se tice ucitelja, tj nastavnika razredne nastave, oni drze u proseku oko 4-5 skolkih casova dnevno sto mu dodje negde oko 4-4.5 sata. I taman im ostane jos 3-4 sata do punog ranog vremena da odrade te silne dodatne obaveze.
   Sto se tice nastavnika, i kod njih je slicna situacija. Nikad nemaju vise od 6 casova tj 6 sati sa odmorima, pa imaju citava 2 sata do punog radnog vremena da obave sve ostalo…. Ne kazem da im je lako, daleko od toga, ali kazem da i te kako imaju vremena za sve obaveze…

 2. ilona kaže:

  Mislim da bi trebalo obustaviti rad vikendom nenastavnom osoblju i ovako puno radimo .volela bi da se to usvoji ni da se plati a kamoli besplatno

 3. M***** kaže:

  A šta je sa vaspitačima?????

  1. Marija kaže:

   Kakvo pitanje!Ko smo mi”vaspitaci” da bilo ko vrednuje nas trud i rad?Da ne pisem o prekovremenom
   radu,uzalud je

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama