Зоран Миливојевић о увођењу "сексуалног" образовања: Министарство просвете изманипулисано

18 априла, 2017
Ужасавали смо се помисли да би и код нас, по узору на САД, могло да дође време да у јавном превозу не можемо да видимо оца или деду са ћеркицом или унучицом у крилу. Из страха да их не оптуже за педофилију. Били смо у неверици да се дотле стигло.

Изгледа да смо били добри ђаци. Брзо смо савладали лекцију, још само да је васпитачи, учитељи и наставници усаде у главе малишана. Министарство просвете је школама и предшколским установама проследило упутство да у постојећи наставни план и програм у чак девет школских предмета угради Образовни пакет за учење на тему сексуалног насиља, све са врло детаљним упутством. Чак и за децу у вртићима од три до седам година.
Управо то упутство било је звоно за узбуну једног броја јавних посленика, социолога, психолога, политиколога, политичара који сматрају да се наводна превенција сексуалног насиља у понуђеном пакету претворила у објаву рата породици и породичним вредностима и пропагирање ЛГБТ и родне идеологије.
Аутор документа је невладина организација (НВО) „Инцест траума центар“, а прихватила га је Група за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Током фебруара, Министарство је упутило писмо директорима основних и средњих школа, као и директорима предшколских установа у ком су наведени линкови за преузимање Стручног упутства за примену Образовних пакета. Тако ће наставници и васпитачи морати да едукују децу о томе како се изводи француски пољубац, детаљан опис односа између младића и девојке, који, по оцени критичара, представља порнографски садржај, потом прецизно објашњење оралног и аналног секса, као и о употребе женског кондома за лезбијке, уз цртеже две девојке у љубавном заносу.

Покрет Двери је већ затражио смену министра просвете Младена Шарчевића.
„Ја мислим да је на неки начин Министарство изманипулисано, јер ту постоји једна група људи у Министарству и неколико тих НВО које функционишу као врло повезана интересна група“, каже за Спутњик психотерапеут др Зоран Миливојевић.
„На први поглед, у реду је да учимо децу да не буду жртве сексуалног насиља. Али онда испод површине видимо да ту постоје неке друге поруке, нешто са чиме се већина људи из струке са којима сам контактирао не слаже“, каже он.
НВО, како каже, имају своју визуру и за промоцију одређених ствари добијају новац. Неке од њих су, сматра он, корисне за заједницу, неке су спорне, али да то прође кроз Министарство без икаквог филтера, да се наметне целом школском систему у Србији, то, истиче, није у реду.
На питање да ли реаговање јавности може утицати на Министарство да то размотри и да ли је могуће да нешто изађе као препорука Министарства, а да одговорни у њему нису били упознати са свим детаљима, Миливојевић каже да очекује да се реакције претворе у ширу друштвену дискусију, па и стручну.

По његовом мишљењу, приручник је доста обиман — има 400 страна — и отуда није уверен да је он у Министарству био читан. Али, напомиње Миливојевић, тамо постоје одређени људи који воде секторе и када они кажу да је „то — то“ онда се то пушта. И зато је, сматра он, Министарство изманипулисано. „То, међутим, не сме да се догађа, и ти неки људи унутар Министарства би требало да буду позвани на одговорност“, истиче наш познати психотерапеут.

Он је уверен да ће министар морати да прозове неке људе унутар Министарства, истичући да је реч о једној идеолошкој струји која годинама гура одређене ствари за које он и неке његове колеге мисле да нису добре ни за децу, ни за родитеље у Србији.
Миливојевић то зове рат за децу, и објашњава: ако ви желите да промените став одрасле особе, то ће врло тешко ићи зато што она има одређено искуство, размишља својом главом, упоређује информације из различитих извора и доноси закључке које је тешко променити.
„Али ако желите да наметнете неки став и приђете деци у раном узрасту, када немају изграђене ставове, и ако она усвоје тај ваш став, онда ви утичете не то како ће друштво изгледати за 20 година. Због тога је ово прича идеолошке природе. Под маском струке се гурају идеје које одговарају једној интересној групи“, истиче он.
То, сматра Миливојевић, треба препознати као такво, раскринкати, направити ревизију и на националном нивоу договорити шта је уреду, шта није. Све спорне ствари треба избацити, а оно око чега се сложимо да је корисно треба да остане, наводи он.
На питање да ли се у стручним круговима зна које НВО су заговорници којих идеја и коме се поверавају такви послови, Миливојевић каже да он то зове индустријом дечјих права.

„Оно што њих повезује је идеја да су деца жртве својих родитеља и да децу треба спасити од родитеља-тлачитеља, што у крајњем води дезинтеграцији породице која је већ прилично нестабилна, велики је број развода… То се зна, али се избегавају конфронтације“, истиче Миливојевић. Ако сте против става неког ко је истополне оријентације, лако вам залепе етикету фашисте, десничара, да сте антигеј, тако да се људи плаше жигосања, неће да се мешају и себи праве проблеме који се после шире и на приватни живот, напомиње он.

На питање да ли је суштина у томе да далекосежно имамо нестабилну породицу, која друштво чини нестабилним, а нестабилним друштвом се лако манипулише и овладава, Миливојевић одговара потврдно.
„Треба да имамо неки свој идентитет, културни и национални и појединачни, и у склопу тога да примењујемо ствари које нам одговарају, а не да их некритички увозимо и да не сагледавамо шири друштвени контекст интервенције у друштву. То је оно што се зове социјални инжењеринг, променити друштво. Можда то и јесте намера тих који предлажу или који финансирају такве интервенције у друштву“, закључује Миливојевић.
Бесмисленим и опасним упутство сматра и социолог Слободан Антонић.
Да ли је трогодишњем детету могуће објаснити тачно сексуално значење речи „додиривати“ и није ли то онда сексуализација деце — њихово насилно увођење у свет сексуалности, у свет одраслих, па и у свет патологије? И није ли управо то — насиље над децом у име борбе против насиља, пита се Антонић, констатујући да Министарство просвете верује да би деца ваљда у циљу заштите од некаквог насиља требало да се подучавају и сексуалним техникама. З

Много је питања покренуто, а одговоре надлежних, очигледно, не чека само стручна већ и она обична јавност. Јер није карикирање, већ питање хоће ли своје малишане бабе, тетке, ујаци и остала блиска родбина смети да изљуби и изгрли као до сада, без одобрења. Судећи по реакцијама, иако накнадним, тема је тек отворена.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


19 коментара на "Зоран Миливојевић о увођењу "сексуалног" образовања: Министарство просвете изманипулисано

 1. dr lola каже:

  Postovani Milivojević ,
  U redu je biti umeren u seksualnom vaspitanju. U redu je držati do nekih tradicionalnih vrednosti. Ipak, ovaj svet ide napred. Potrebno je da deca znaju o ovim važnim pitanjima od pravih učitelja. Inače, naučiće na ulici. Ili neće nikada.
  Pregazilo je vreme vaše stavove.

  1. Nale каже:

   Dr Lola,procitajte program kojim planiraju da truju decu pa onda komentarisite Milivojevica…ja,niti bilo ko koga znam, svoju decu sigurno necu pustiti u skolu,vrtic,u kom se porodica smatra izvorom zla,a gej je ok..

  2. Ђура каже:

   У чему овај свет иде напред? Наведите бар један (1) пример па ћу се радо сложити са вама.

  3. Ana каже:

   Naprotiv, gde su uveli takvo obrazovanje svet ide napred u pedofilnom pravcu. Nigde nisu veće zloupotrebe dece nego gde je takvo obrazovanje, u Holandiji imaju i pedofilsku stranku, a seksualno obrazovanje od 7 godine. Deca su potpuno ugrožena. Nikad nisu veči zločini.

   1. Natasa каже:

    Potpuno je netacna informacija da deca u Holandiji imaju seksualno obrazovanje kao predmet od 7. godine. Par casova imaju u 8. grupi (to je VI razred prevedeno na srpski), a u 7. grupi (V razred) devojcicama uciteljica odrzi predavanje o menstruaciji i svima opstu lekciju iz bilogije o reproduktivnim organima. U nizim razredima se sa decom prica i diskutuje na raznorazne teme (ne iskljucujem da se pricalo i o homoseksualcima i transrodnim osobama, pedofilima i sl.), a iz razgovora sa decom moze se dosta saznati, ako postoje elementi bilo kakvog nasilja u porodici. Osim toga na kraju svakog dana u trajanju od 15min se raspravlja o problemima medju decom u toku dana, skrece im se paznja od malih nogu da razlikuju zezanje i salu od sistematskog maltretiranja. Klasicna predavanja inace u holandskoj osnovnoj skoli do 10. godine ni ne postoje, pa ni predavanja o seksualnom obrazovanju, deca nemaju knjige, osim one koje koriste u skoli (cetvoro dece jedan paket knjiga) i radne sveske za svakoga a koriste se iskljucivo u skoli. Mislim da se pogrseno shvata taj prirucnik i u Srbiji….ne verujem da ce biti ni u Srbiji predavanja i obrazovanje, to svakako podrazumeva predavanja za vaspitace i ucitelje, u smislu smernica kako i na koji nacin voditi razgovore sa decom. Shvatam da je kod nas to malo teze, jer u Srbiji u skoli postoji raspored casova, ovde je zastupljena multidisciplinarnost a u nizim razredima nema nekog striktnog rasporeda casova, deca su navikla na raznovrsnost sadrzaja, a sve moze biti tema s obzirom da su u neku ruku i deca delimicno kreatori sadrzaja neke teme. Mislim da su kod nas novinari ti koji su nametnuli totalno pogresnu interpretaciju, stavljajuci bombasticne naslove kojima se aludira na “citanje izmedju redova” i slobodne zakljucke i misljenja, a objektivno niko to tacno nije ni pojasnio kako bi trebalo da izgleda u praksi, pa se izvodi zakljucak da ce u najmanju ruku biti predavanja za decu od 3 godine strogo po planu i programu.

    1. Ana каже:

     Nisam rekla da je izdvojen predmet, ali upravo ste potvrdili da se vrši seksualizacija dece. Oni imaju i zvaničnu pedofilsku stranku. Prave izložbe za decu o seksu od 7 godina , prilagođeno deci ?! “U Holandiji djeluje “Stranka komšijske ljubavi, sloboda i različitosti”, koja se zalaže za legalizaciju seksualnih odnosa sa decom od njihove 12.”

     1. Natasa каже:

      To za pedofilsku stranku je tacno i bilo je aktuelno pre 10 godina, tacno je da je nisu nazalost zabranili, ali nije to bas toliko stasno koliko se cinilo, jer je cinjenica da izopaceni umovi postoje, pa ih je ustvari na taj nacin lakse pratiti. Draga gospodjo koliko se god protivili neosporno je da je teorija jedno, a praksa sasvim nesto drugo. Danas svi imaju pravo nazalost na sve, prosto je takva klima da ne smes nikome nista direktno reci, pa ni devojcicama od 12 godina da su se suvise izazovno obukle, a da ne govorim reci nepristojno. One cak i zele i lazno se predstavljaju da su starije. Koliko je mladih devojcica iz vanbracnih veza, bez figure oca odrastalo, pa trazeci ljubav svesno naleti na nekog “tatu” bilo na netu ili uzivo. A onda zbog sextinga imamo strasno povecan broj samoubistava. Nekako mi se cini da posmatrate sve iz “ja” pozicije, a da li ste svesni kolko je nemarnih, neodgovornih, nemoralnih i bludnih roditelja. Ko ce tu decu opomenuti, skrenuti im paznju, otrgnuti ih sa stranputice….Nemojte biti povrsni, ja sam zaista detaljno prostudirala taj prirucnik, tacno je da je to previse kad bi govorili o potencijalnim predavanjima, ali to je opsti prirucnik, smernice, a svakom se ostavlja da odabere sta, kad i sa koliko ce sadrzaja i na koji nacin da upozna decu. Nemojte preterivati u zastrannjivanju, zadrtosti i iskljucivosti.

    2. Ana каже:

     Malo o Holandiji
     “Holandski sud je odbacio zahtev antipedofilskih aktivista za zabranu stranke koja želi da smanji starosnu granicu saglasnosti za stupanje u seksualne odnose sa 16 na 12 godina i zalaže se za legalizaciju dečije pornografije. Ali, Sud u Hagu je odlučio da “slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i udruživanja treba gledati kao temelje demokratske vladavine prava”, pa kontroverzna stranka “ima pravo na te slobode”.

  4. Маја каже:

   Очигледно се нисте ни приближно информисали о гадостима које планирају деци да пласирају и усађују им у њихове мале, паметне главе! Свакако да им је неопходно објаснити неке основне ствари, али задирати толико у детаље и порнографске садржаје и бљувотине деци представљати као нормалне и очекиване, свакако НЕ!!! Непримерене су теме, непримерено узрастима и непримерено подизању деце у нормалне и свесне, културне људе и стварању нормалне и здраве породиве и породичних односа (у смислу: мајка+отац+деца)!
   Жалосно је и јадно што нас бела куга избриса, а такви као Ви поздрављају цепање породице као основне ћелије друштва и гурање неких ЛГБТ “вредности”!!! НИЈЕ БРЕ ТО НОРМАЛНО, НЕ ТРУЈТЕ ДЕЦУ!!!

  5. Zvezdan каже:

   Ide napred u sodomiju, razobručenu telesnu i duhocnu prljavštinu, sablazan, prostituciju, pornografiju…prijatelju teško onome ko to radi, još gore onom ko to opravdava, a najgore onom ko ovakvu sablazan podučava…Hrist će tome i tima suditi

 2. Saki каже:

  O cemu ti pricas. Zivis u hriscanskoj zemlji gde se zna koje vrednosti trebaju i moraju da se podrzavaju. Svi svoje bolesti lecite kod kuce. Ne zanima me, ali na ulicama ne zelimo da vas vidimo. Deca se radjaju iz braka muza i zene i radtu u zdrave i pametne ljude.

 3. Ana каже:

  Umesto da ozbiljnim kaznama kazne pedofile,kazne su užasno male, škola i vrtići od treće godine vrše seksualizaciju dece. Sramota. Kao školski program uz ovo gradivo država je dopustila da usred dana u emisijama Parovi i Farma defiluju prostitutke i kriminalci uz pornografiju. Društvo se namerno urušava.Učiti decu o homoseksualnosti od 3 godine je sramota. To je nametanje seksualne orjentacije, svako ima pravo na izbor, ali nametati svoj izbor deci od vrtića je užasno. Ministar treba da podnese ostavku. A kazne za pedofije konačno povećati, svi dobijaju minimalne kazne. Zato i divljaju po državi.

 4. Ana каже:

  Evo jednog modernog pravca. Mislite o tome, traže se razlozi da se oduzmu deca porodicama, uglavnom doseljenika. Homoseksualci mogu da usvajaju decu u Norveškoj.
  “U Norveškoj razrađen sistem ODUZIMANjA DECE!
  Jedna petina – to je bukvalno, od milion dece u toj zemlji – oko dvesta hiljada ( 200.000 ) “ spasene “ dece koja ne žive više u kući sa mamom, već u prijemu porodicama.” Pri tom, usvojitelj može birati dete, kao na tržištu. To jest, prvo se nalazi „najamna porodica“, a zatim se od rođenih roditelja oduzima dete „po narudžbi“.”

 5. tanja bg каже:

  Molim lepo ovo je udar na zdrav razum ne snemo dozvoliti ovakvo satanizovanje nase dece i nas samih, probudimo se ljudi moji, suva hleba jesti ako treba samo ne dozvoliti ovu kugu da nas zadesi!

 6. др ЈК каже:

  Да ли је неко у овој држави надлежан да испита,провери и утврди ког су “ситуационог стања”ови ,који су направили тај докуменат,по којој основи га упућује директорима и зна ли неко какви су и ти директори?У школи у којој сам ја била ђак ,дугогодишњи директор је био човек који је сексуално искористио тадашњу петнаестогодишњу девојчицу-девојку.Да би му се дело сакрило и он избегао казну,постављен је на место директора,а случај сакрио.Сматрам да и данас има таквих међу њима,па је и ово тема за расправу.Као што се за све у животу морамо борити и бранити ,сматарм да здрава породица и потомци треба да буду ПРИОРИТЕТ сваком нормалном човеку а и друштву у коме живимо.Ко је “неке”људе васпитавао и научио их преписивању тј.крађи па нам протурају системе из тих других држава?Нека њих.То нек њима успева,али наш идентитет има друге корене ,па самим тим и другачију надоградњу.Не калеми се све и свашта ,већ се врши селекција.

 7. Nesa Miljkovic каже:

  MINSTARSTVO PROSVETE DA ODMAH PODNESE OSTAVKE….
  SRAM TE BILO SARCEVICU…

 8. vesna каже:

  Ja zivim u Irskoj koja je izrazito katolocka zemlja i moja deca su isto od 4god upoznata sa ‘seksualnim’ obrazovanjem. Mi kao roditelji dobijemo program koji odobrimo ili zelimo da nase dete bude izuzeto iz takvog sadrzaja. Tek sa 16 god su deca bila upoznata sa seksualnim odnosom i kondomima, zacecu i seksualno prenosivim bolestima, a pre toga je sadrzaj bio prilagodjen uzrastu. U pocetku bilo je reci o licnoj higijeni i osecanjima, tipa sta je tuga, sta je sreca, sta je zbunjenost, ali sve uz igru i crtanje. Posle su ucili sta su ok dodiri a sta nije u redu, ovo pogotovu sto je 90% sexualnog zlostavljanja potice od strane clana najuze porodice. Ja ne vidim razlog zasto decu ne bi edukovali u cilju da ih zastitimo. Ovde se velika paznja obraca na zlostavljanje u bilo kakvom smislu, seksualno, porodicno ili od vrsnjaka, kao i sa interneta. Deca u Srbiji nauce sve to od vrsnjaka, sa porno sajtova ili na svojoj kozi.

 9. Boris каже:

  Ekstremne grupe, pod okriljem “dobrih namera” ubacuju svoje ekstremne ideje do maksimuma u školstvo. Posledica će biti jačanje suprotnog ekstrema koji će uništiti te ideje i još mnogo toga što je korisno. Kasnije će svi da se čude odakle je nastala ta kontra ekstremna struja, bez onog “kontra”. Tako se ponavlja istorija. Ljudi su neodgovorni. Kad im se pruži prilika, oni je upotrebe a onda zlostavljaju dokle god mogu. Dobro je da je kod nas moguće školovanje od kuće ali to ne menja činjenicu da dete mora da uči besmislene stvari i da brani te stavove na polaganju predmeta.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама