Учитељи одраде више прековремених сати од било које друге професије

30 децембра, 2016

Учитељи ће највероватније одрадити више неплаћених прековремених сати него особље у било којој индустрији, а истраживања чак показују да неки учитељи раде готово 13 додатних сати недељно.

Истраживање спроведено у Великој Британији показало је да је 61,4 посто основношколских учитеља одрадило неплаћене прековремене сате у 2014. години, у просеку 12,9 додатних радних сати недељно.
Међу средњошколским учитељима, 57,5 посто њих је радило прековремено, што им није плаћено, уз просек од 12,5 додатних радних сати недељно.
Што се тиче целокупног наставног особља, укључујући учитеље, асистенте, чистаче и домаре, 37,6 посто њих је одрадило неплаћене прековремене сате – што је бројка виша него у било којем другом сектору.
Christine Blower, главна секретарица Државног синдиката наставника, рекла је да је постотак неплаћених прековремених сати код учитеља „потпуно неоправдан“.
„Већина додатног радног оптерећења с којим су учитељи суочени је директна последица владиних иницијатива“, рекла је Christine Blower. „Ми већ имамо недостатак учитеља у многим предметима. Ако се радни услови учитеља знатно не побољшају, ситуација ће се само погоршати, уз чињеницу да многи искусни и нови учитељи одлазе или ни не помишљају на то да уђу у ову професију.“
Додаје: „Рад викендом и рад ноћима уз интензиван надзор надлежних институција, притисак који све то ствара, штете здрављу, лоше утичу на породични и друштвени живот учитеља, а очито су лоши и за едукацију.“
Истраживање је објављено да би означило дан „Одради своје радне сате“, када синдикат подстиче своје чланове да „узму праву паузу за ручак“ и оду с посла на време.
Ова открића пристигла су само неколико недеља након што су учитељи Велике Британије преплавили Уред за едукацију десетинама хиљада одговора поводом иницијативе „Питање оптерећења на послу“, коју су у октобру покренули секретар за образовање Nicky Morgan и заменик министра Nick Clegg.
Као одговор, влада је најавила „нови договор“ у ком учитељи више неће бити подвргнути великим променама у владиним инспекцијама или владиној политици током академске године.
Представник Канцеларије за едукацију рекао је: „Није тајна да смо направили неке врло важне промене у школама – промене које не би биле могуће без мукотрпног рада и посвећености наших учитеља. Као резултат њиховог труда, стандарди су сада виши те је још милион деце сада у добрим или изванредним школама.“
Иницијатива „Питање оптерећења на послу“ покренула је лавину одговора и помогла изградњи бољег разумевања узрока непотребног радног оптерећења те подстакла наставничку професију да се суочи с тим проблемима.
„Ми ћемо надгледати напредак праћењем радног оптерећења учитеља истраживањем великих размера које ћемо спровести на пролеће и сваке две године отада и наставити да развијамо начине на које можемо помоћи учитељима да се фокусирају на оно што је стварно важно – да сваком детету омогућимо најбољи могући почетак у животу.“
Извор: tes.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама