Учитељица Татјана и прича о хуманости која се шири попут “заразе”

Већ годинама са огромним ентузијазмом организује хуманитарне акције које спроводи са својим ученицима. До сад су прикупљањем хране и гардеробе помогли великом броју породица, а то чине током целе године. Поред знања, највредније што ће њени ђаци понети од ње је – емпатија.

Татјана Ђуричић ради као учитељица у основној школи “Соња Маринковић” од 1998. године и о њој пише портал mojnovisad.com. Одувек је волела да се бави хуманитарним радом, али је у то масовно укључила и своје ђаке са родитељима пре пет година, када су мајка, тетка и бака једног њеног ученика почеле акцију “Оброк за породицу”. Од тада до сада она и њени малишани из школе прикупили су небројено хране, одеће и школског прибора за угрожене породице, што и даље непрестано чине.

– Мој ученик је причао да његова мајка кува за породице, па сам се распитала о чему се тачно ради. Кад сам сазнала за њихову групу, сада већ удружење, анкетирала сам родитеље и они су били веома ради да помогну. Целе недеље су деца доносила намирнице: по литру уља, десет јаја, једно млеко, како се ко кад сетио. Мало по мало, накупило се доста тога, чак су се колеге и шалиле са мном шта ја то кувам. Петком би оне то односиле и користиле за припрему оброка – присећа се Татјана како је све почело.

Ђацима се допало да помажу породицама којима то тренутно значи, па су њихове акције прикупљања постале редовне – сваке седмице су се бавили овим хуманитарним сегментом. Уз то, припремали су и новогодишње пакетиће да обрадују малишане.

Иако се ове године та генерација растала од учитељице Тање, акције нису престале. Њени бивши ђаци, сада петаци, али и овогодишњи првачићи, радо се одазивају на сваки њен апел. Хумана учитељица је, чак, направила план како да у акције укључи целу школу.

– Сваког уторка шаљем књигу обавештења по разредима, сваке седмице укључен је по један актив, како не би били преоптерећени. Поред намирница, прикупљамо и школски прибор и гардеробу. Наша група се зове “Оброк на дар”, а имамо и један обавештајни пано у школском холу. Гардеробе смо прикупили јако пуно, њу поред примарног удружења којем помажемо, донирамо и на друга места, као што је Дечије село или акција “Рука за друга” – наводи саговорница портала Мој Нови Сад.

Недавно су, како сазнајемо од Татјане, прикупили преко 100 килограма гардеробе, од чије продаје су донирали за лечење мале Новосађанке Галине. Такође, она често поставља објаве по хуманитарним Фејсбук групама, путем којих одећа дође до оних којима је тог тренутка најпотребнија.

Деца су изузетно поносна на своју учитељицу, као и на сопствени ангажман у целој причи.

– Супер ми је што се баш наша учитељица сетила да то радимо, јер нека деца баш и немају пуно. Ја сам своје ствари које сам прерастао поклонио, а носили смо и брашно, јаја, шећер једној мами која прави разна јела баш за ту децу која немају. Лепо се осећам кад помажем, јер сама помисао на то да неко нема шта да једе, а сви понекад бацамо храну, је мало тужно и зато је дивно што постоји начин на који можемо да помогнемо – искрен је Кристијан, док девојчица Анђела каже да им је од почетка било интересантно да учествују, а да је сада све прешло у много већу акцију.

Учитељица каже да су родитељи дивни и да подржавају акцију свим срцем, па тако њихова учионица личи на складиште.

Преко једне њене колегинице, вест о акцији се проширила и на новосадске вртиће, па су се и тамо масовно активирали да учествују. Да је Тања покренула праву лавину људскости, доказује и идеја једне цурице из првог разреда која је пожелела да за болесно дете направе уличну представу.

– Дете које усмеравамо на овај начин ће данас направити приредбу, сутра ће помоћи неком на улици, прекосутра ће поделити са неким своју ужину и пружити му утеху. Верујем да о њима никада нећу чути да некоме нису помогли. То је мој циљ – напомиње ова посвећена просветна радница.