Udžbenik u kojem je svaka lekcija – priprema za čas

27 marta, 2016

Prvi utisak pri „susretu“ sa udžbenikom i Radnom sveskom za matematiku autorke Vesne Rikalo, bio je: „Vau, udžbenik je mnogo tanji od radne sveske!“ To mi je odmah govorilo da će Radna sveska biti baš „radna“!
Šta može da odvaja jedan udžbenik od mnoštva sličnih? Svi moraju da prate Plan i program, znači, nastavne jedinice su u svim udžbenicima iste.
matematika 2 Vesna Rikalo udzbenik koriceOno što karakteriše ovaj udžbenik je jednostavan način obrade novog gradiva.
Učitelj bukvalno ima pripremu za čas pred sobom, dovoljno je da prati tok lekcije. Na početku svake je ponavljanje i povezivanje sa prethodnim gradivom, zatim uputstvo za samostalan rad učenika. Na kraju lekcije je predlog za završni deo časa. Novina u udžbeniku su i predlozi za različite oblike rada na času – individualni rad, rad u paru i rad u grupi.
Lekcije su tako koncipirane da đaci mogu i sami da uče. Roditelji koji žele da pomognu svom detetu, mogu to vrlo lako učiniti, samo prateći udžbenik.
Na početku udžbenika, simpatična devojčica kazuje na koji način će voditi učenike kroz proces učenja. Ista devojčica u Radnoj svesci skreće pažnju na ono što je posebno važno, tako da odmah podseća učenike šta bi trebalo da zapamte.
Ono što je uočljivo, to je da je svaki naslov jasno istaknut i svaka lekcija počinje na posebnoj strani, što odaje utisak preglednosti i jasnosti.
Kao što rekoh na početku, Radna sveska je baš „radna“. U njoj ima dovoljno zadataka da učitelj može da izabere koje zadatke će raditi koji učenici, prema sposobnostima.
Zadaci su veoma jasno koncipirani, veoma bliski učenicima drugog razreda. Instrukcije poput: „zaokruži“, „dopiši“, „izračunaj“, „proveri“… podstiču proces usvajanja gradiva na pravi način.
Ilustracije, delo ilustratora Vukašina Bagića, koje prate i Udžbenik i Radnu svesku privlače pažnju jednostavnošću i podstiču proces učenja. Tako da se pomoću geometrijskih oblika, biljaka, životinja, ali i raznih vrsta slatkiša, lako savladavaju i sabiranje i oduzimanje, množenje i deljenje, računanje vremena, pa čak i razlomci.
Posebna zanimljivost Radne sveske je „Šarena strana“ koja se nalazi posle svake oblasti. Na Šarenoj strani se nalaze zadaci koje učenike mogu razveseliti i naterati na razmišljanje, ali ih mogu motivisati da roditelje kod kuće stave „na probu“.
Jer, i sama sam se zamislila radeći neke zadatke, srećna što moja rođena deca nemaju prilike da me vide kako računam koliko mi je voća potrebno za voćnu salatu i kako sa zečevima razmenjujem šargarepe i kupus!
Ivana Bošnjak Bošnjak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama