Укинути закључивање оцена на полугодишту, то је беспотребан стрес за децу и наставнике, сматра ФБГ

децембар 6, 2021

Форум београдских гимназија упутио је позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта. Ову вест пренела је новинска агенција Фонет.

Осврнувши се на ситуацију у образовању у претходне две године, Форум је указао на непредвидивост у погледу начина похађања наставе и оцењивања ученика.

„Константа јурњаву за оценама поништава основне принципе образовања које би требало бити усмерено ка стицању знања, а не испуњавању бирократских форми“, истакао је Форум.

Према мишљењу Форума, педагошко искуство потврђује да закључивање оцена на полугодишту нема нарочити значај, имајући у виду да закључена оцена са полугодишта не утиче на извођење закључне оцене на крају школске године, јер се закључна оцена на крају године изводи на основу свих добијених током године.

Осим тога, истраживање које је спровео Форум београдских гимназија међу гимназијским наставницама показало је да извођење закључних оцена представља снажан психолошки притисак и то, како за наставнике, тако и за ученике.

Форум је указао и да је закључивање оцена на полугодишту раније укинуто и у другим државама, укључујући и државе у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Укинути закључивање оцена на полугодишту, то је беспотребан стрес за децу и наставнике, сматра ФБГ

 1. Даца каже:

  Браво за Форум београдских гимназија.У трци за оценама заказује се по пет контролних недељно у гимназији посебно ако је професор био одсутан и изгубио свој термин за тест.Када се неко побуни и позове на закон о три четрдесетоминута теста током седмице ,онда професори претворе контролне у петнаестоминуте вежбе,оставе количину градива које треба набубати ,упишу ту исту оцену у дневник.О оптерећености и стресу ученика нико не води рачуна.

  1. Сандра каже:

   Изостанак закључивања оцена на полугодишту неће наставнике подстаћи да не оцењују, јер се оцене просто морају дати према утврђеном плану. Чини ми се да би ученици били још мање заинтересовани да уче редовно и постигну неки успех

 2. Nikola каже:

  Treba ukinuti !

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама