Укључен телевизор на неколико начина утиче на понашање деце

Агресивни због телевизије

Што више времена допуштате вашем малишану да проводи испред телевизора, то је већа вероватноћа да ће као последица гледања онога што се дешава пред очима једног трогодишњака његово понашање бити агресивније, закључак је америчког истраживања.
Чак је и само укључен телевизор у стану, иако га дете не гледа, повезан с агресивним понашањем мадата веза није толико јака као при директном гледању, рекла је Џенифер Мангенело са Универзитета у Олбанију, држава Њујорк. Родитељи би требало да буду веома опрезни када је реч о гледању телевизије и њиховим малишанима.  Морали би да им ограниче време гледањ а и, нарочито,  да обрате пажњу на садржај,  сматра овај стручњак.

У истраживање је било укључено 3128 мајки из 20 америчких градова које су се породиле између 1998. и 2000. године. Њихови трогодишњаци у просеку су гледали телевизију три сата на дан, а телевизор је у породици био упаљен пет сати.

Пошто су у истраживање укључени одраније познати фактори повезани с агресивним понашањем, као што је живот у насилној четврти, гледање телевизије и упаљен телевизор у кући, испало је да су знатно повезани с агресивним понашањем, ударањем других, непослушношћу и вриштањем.

Америчко удружење педијатара препоручује да деца млађа од две године уопште не гледају телевизију, а она старија мање од два сата дневно. Постоји неколико начина на које телевизија утиче на понашање деце. Она могу видети насиље на програму, а време проведено испред телевизора значи мање времена за понашање које помаже позитивном развоју, попут игре и читања.

Извор: Политика