Ukoliko je dete poraslo manje od pet centimetara za godinu dana, treba konsultovati pedijatra

15 jula, 2022

Jedan od problema zbog kojih se roditelji obraćaju pedijatrima-endokrinolozima jeste nizak rast mališana. Mame i tate brinu kada primete da je njihovo dete među najnižim u razredu ili imaju utisak da ne raste onako kako oni misle da bi trebalo. Tu dilemu mogu da otklone lekari tako što će napraviti takozvanu krivu rasta za mališana i objasniti roditeljima da li imaju realan razlog za strah i da li je potrebno da mališan dobija terapiju.

Profesor dr Vera Zdravković, pedijatar-endokrinolog i načelnica Odeljenja endokrinologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, objašnjava da roditelji treba da vode dete na redovne kontrole kod pedijatra koji će mu meriti telesnu visinu i masu.

– Ukoliko se propusti neka kontrola i dete nije izmereno duže od godinu dana, treba izmeriti visinu i masu. Ukoliko je dete poraslo manje od pet centimetara za godinu dana, nije promenilo broj odeće i cipela, treba konsultovati pedijatra. Svaki roditelj može da instalira kartu rasta na mobilnom telefonu, da ucrtava visine deteta i prati da li dete raste adekvatno. Neophodno je uporediti i aktuelnu visinu deteta sa visinom roditelja – napominje dr Zdravković.

Uzrok niskog rasta najčešće nije hormonski, pa prvo treba isključiti svi ostale uzroke, kao što su neke hronične bolesti ili mala porođajna telesna masa ili dužina kada je dete rođeno. Osobe koje imaju neki od zdravstvenih sindroma (Tarner, Prader Vili, Nunan) mogu biti nižeg rasta i one takođe primaju terapiju – hormon rasta.

– Procena takozvanog skeletnog sazrevanja biološke zrelosti deteta, koje nekad može biti manje od hronološkog uzrasta, daje nam podatak da li je u pitanju usporeno sazrevanje. Ukoliko se isključe svi drugi uzroci, prvo se proveravaju tiroidni hormoni kod deteta, a zatim se procenjuje sekrecija hormona rasta. Pošto se hormon rasta luči u krvi u nepredvidivim pikovima, koji jako kratko traju, ne proverava se nivo hormona rasta već njegov odgovor na stimulaciju. Ti testovi zahtevaju prijem u bolnicu i za potvrdu dijagnoze je potrebno uraditi dva različita testa – pojašnjava dr Zdravković.

Terapija hormonom rasta je dostupna preko Fonda zdravstvenog osiguranja, napominje naša sagovornica, i primenjuje se svake večeri subkutano. Obuka za primenu terapije se obavlja u zdravstvenoj ustanovi, a zavisno od uzrasta deteta, primenjuju je roditelji ili staratelji ili samo dete.

– Ukoliko dete ima nedostatak hormona rasta, neophodno je da prima terapiju i nakon završetka rasta, u metaboličkoj (manjoj) dozi koja je neophodna zbog prevencije kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, osteoporoze i poboljšanja kvaliteta života – dodaje dr Zdravković.

Pravi nedostatak hormona rasta spada u grupu ređih bolesti, a smatra se da u Srbiji oko 2.000 dece prima terapiju. Nizak rast je podjednako zastupljen kod dečaka i devojčica, ali roditelji češće dovode mušku decu kod lekara.

Postavlja se i pitanje ukoliko su roditelji deteta niskog rasta da li i u tom slučaju dete treba dovesti kod lekara.

– Bez sumnje mališana koji ima usporen rast ili ima drugi zdravstveni problem, treba odvesti kod lekara. Pedijatar će proceniti da li su potrebna dalja ispitivanja – savetuje dr Zdravković.

Nepravilan rast i razvoj deteta vrlo je važno otkriti na vreme. Ukoliko se poremećaj rasta deteta ne otkrije i ne leči na vreme, može doći do brojnih zdravstvenih posledica. Rast predstavlja jedan od najpouzdanijih pokazatelja zdravstvenog stanja deteta, adekvatne ishrane i povoljnog psihoemocionalnog okruženja. Osnovni metod za otkrivanja poremećaja rasta je redovno merenje telesne visine, registrovanje izmerene visine i poređenje sa standardima koristeći karte rasta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama