Uskršnja jaja – ideje za najveseliju uskršnju trpezu ikad

april 18, 2022

Uskršnja jaja koja će učiniti da vaša praznična trpeza zablista!

Kada se približi Uskrs, odjednom smo preplavljeni idejama i savetima kako ofarbati jaja. Bilo da se u ovu zgodnu avanturu upuštate sa decom ili birate da ukrašavate uskršnja jaja sami, originalnih zamisli i predloga nikad nije suviše.

Ako ste već isprobali dekupaž-tehniku, dekorisanje čipkom, krep-papirom ili penom za brijanje, možda je vreme za ideje koje prevazilaze tradicionalno farbanje jaja. Predlažemo pet simpatičnih i jednostavnih načina da ukrasite jaja za Uskrs i pritom se urnebesno zabavite sa svojim mališanima. Pročitajte!

Šljokice – sjajna jaja i vrhunska zabava za decu

Šljokice, kristali i slični svetlucavi detalji mogu da budu odličan ukras za uskršnja jaja. Ne samo da ćete dobiti unikatne primerke i prelepu dekoraciju na stolu, već će se i deca zasigurno zabaviti tokom ovog projekta. Potrebno je da činiju ili papirni tanjir napunite šljokicama i pripremite lepak u posebnoj ponudi.

Neka deca namažu lepak na jaja, a zatim ih uvaljajte u šljokice i otresite višak. Ostavite jaje da se osuši u kartonu za jaja.

Dodatni savet: Za „kul efekat“ nekoliko jaja obojite delimično, pa samo na obojeni deo nalepite kristale. Obavezno pre toga izbelite jaja.

Kaktus jaja – simpatična dekoracija za uskršnju trpezu

Još jedan simpatičan i čak egzotičan način da ukrasite uskršnja jaja jeste da ih „posadite“ u saksiju. „Sadnja kaktusa“ je poprilično jednostavna. Od materijala su vam potrebna tvrdo kuvana jaja, zelena boja, crni tanki marker, ukrasni šljunak, male saksije od terakote (ili plastike), krep-papir ružičaste ili žute boje, kao i lepak.

Najpre tvrdo kuvana jaja obojite u zelenu boju. Koristite, ako ste u mogućnosti, dve ili tri nijanse zelene. Kada se jaja potpuno osuše nacrtajte trnje crnim markerom u vidu linija, slova K ili koji god stil izaberete.

kaktus-uskršnje-jaje

https://www.deliacreates.com/

Ako želite da vaši kaktusi „procvetaju“, isecite krep-papir na kvadratiće, zgužvajte ih i zalepite na vrh lepkom. Na kraju, ukrasnim kamenčićima napunite mini-saksije i ugnezdite kaktuse!

Slatka morska stvorenja – malo „letnjeg“ duha

Ima li simpatičnijeg načina da približite „more“ svom domu od ukrašavanja uskršnjih jaja u stilu morskog sveta? Deca mogu da kreiraju kornjače, hobotnice i rakove, zapravo — bilo koju vrstu ribe! Sve što vam je potrebno su tvrdo kuvana jaja, filc u raznim bojama, boje, cevčice i lepak.

Ako želite da napravite rakove, obojite jaja u narandžastu ili crvenu boju, isecite filc u obliku klješta i zalepite za jaje. Potrebno je i da isečete dve tanke cevčice do 2 cm, koje ćete jednim krajem prilepiti za jaje,  a na drugim krajevima možete da zalepite „oči“ (mogu se naći u knjižarama).

Jaja ofarbana u zeleno možete dekorisati žutom akrilnom bojom, tako da dobije izgled tela kornjače. Pričvrstite peraje od filca i glavu lepkom, a markerom označite tačke na očima.

Za hobotnicu isecite filc ljubičaste boje na trake/pipke, zalepite svaki posebno, a onda markerom nacrtajte oči.

Jaja sa siluetom uskršnjeg zeca

Originalno ukrašavanje jaja za Uskrs može da prođe i bez farbanja! Potreban vam je šablon zeca da isečete siluete/sličice ili možete da koristite samolepljive nalepnice u ove svrhe. Na tvrdo kuvano i izbeljeno jaje zalepite sličicu zeke, potom uzmite marker u roze ili plavoj boji (ili bilo kojoj pastelnoj nijansi) i iscrtajte tačkicama oko ivica. Najpre crtajte usko, a potom sve šire.

uskršnja-jaja

Foto: https://cutesycrafts.com/

Kad završite sa uokviravanjem šablona/sličice, možete je odlepiti i ta-da! – dobili ste sjajan dizajn uskršnjeg zeca, bez ijedne kapljice farbe za jaja!

Cvetna uskršnja jaja – procvetalo proleće

Cveće, jaja, proleće – postoji li bolja asocijacija za Usrks? Zabavite se sa svojim mališanima tako što ćete zajedno izrezati cvetiće od raznobojnog papira i zalepiti ih na prethodno obojena jaja. Za samo nekoliko minuta rezultat će biti prava šarena prolećna eksplozija u korpici na stolu!

Starija deca mogu sama da iscrtaju i izrežu cvetiće. Za lepljenje koristite pištolj za lepak – na poleđinu svakog cveta stavite malu mrlju vrućeg lepka i potom jednostavno pritisnite na jaje. Možete napraviti „venčić“ tako što ćete lepiti cvetiće ukrug ili pak celo jaje dekorisati lepeći cvetove od vrha do dna.

Na kraju, za koju god tehniku da se opredelite, dobićete nesvakidašnju uskršnju trpezu. Ukoliko ukrašavate jaja sa decom i ne možete da izaberete jedan metod – izdvojite vreme i isprobajte sve!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama