Uslovi sve bolji, deca sve manje inteligentna

mart 20, 2019

Rezultati novih dugogodišnjih naučnih studija pokazuju osetan pad inteligencije kod mlađih ljudi. Novo istraživanje sa 730 hiljada testova koeficijenta inteligencije, koju su sproveli stručnjaci iz Norveške…
… pokazuje vrlo zabrinjavajuće rezultate, naročito po pravilima Flynova učinka.

Naime, novozelandski naučnik James FLUN utvrdio je da prosečni koeficijent inteligencije stanovništva u mnogim delovima sveta raste oko tri boda za deset gordina. Testovi inteligencije na svakih deset godina standardizuju tako da se prosek definiše kao koeficijent 100, a standardno odstupanje iznosi 15 bodova.

Nova je studija prikupila rezultate testova mladih Norvežana u dobi od 18 i 19 godina koji su testirani u sklopu obvezatne vojne službe. Od 1970. do 2009. godine testovima su pristupali mladi rođeni između 1962. i 1991. godine.

Rezultati su pokazali da je do promene, po Flynovom istraživanju, došlo nakon 1975. godine, tako da je svaka sledeća generacija biležila sedam bodova manje. I studija koja obuhvata britanske tinejdžere pokazala je da je 2009. godine koeficijent inteligencije četrnaestogodišnjaka u Ujedinjenom Kraljevstvu za 28 godina u proseku pao dva boda, a kod mališana iz srednje klase čak za šest.

Svi stručnjaci ističu da nije reč o genetici, već o lošem odgoju, načinu na koji mladi provode vreme i vrstama igara i zabave, kao i vremenu koje (ne) provode čitajući. Postoji i druga utešna mogućnost – da savremeni testovi nisu prilagođeni odgovarajuće vrednovati savremenu inteligenciju, odnosno da favoriziraju zastarele načine razmišljanja koji se manje naglašavaju u savremenom obrazovanju i vaspitalju mladih.

Izvor: The Conversation

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama