Шта кад дете почне да командује?

13 јуна, 2019

Дететово “командујуће” понашање (нарочито уколико се понавља интензивно већ неко време) често може да указује на то да дете у последње време осећа велики притисак, да се пуно ствари у току дана дешава мимо његове воље те да се не осећа слободно. То код њега може створити осећај да нема контролу над својим животом.

Ма колико ово деловало “озбиљно”, имај у виду да ће чак и веома мало дете од годину, две реаговати када је потреба за изражавањем воље већ неко време осујећена.

Оно неће знати то да каже, али ће ти по понашању бити јасно о чему се ради 🙂 Ретко кад ћеш и од старије деце чути : “Ја се осећам спутано! Потребно ми је да ме понекад питате шта ЈА желим” тако да… читај између редова.

Ово нарочито имај у виду ако дете већи део дана проводи у вртићу, ако му је дан претрпан активностима, ако га чувају особе које су сувише “строге”, ако се недавно родила беба, ако је неко од вас често на путу итд.

Питање које ти може помоћи да уочиш да ли би ово могло бити у питању је: колико дете има простора да изрази и искаже своју вољу у току дана (шта ће јести, обући, где ће ићи, чега ће се играти…)? Колико га укључујеш, питаш, чекаш да се определи, се одлучи за ову или ону прихватљиву опцију?

Ако приметиш да има простора за мале корекције и више укључивања у току дана то ће њему пуно значити. Такође, увек можеш појачати тих дана и ИГРЕ које га постављају у улогу “команданта” које ће му на забаван начин помоћи да врати осећај контроле.

Неке од идеја за игре могу бити, на пример:

1. Ја питам – ти кажеш? На пример… ја питам шта ћемо сад да једемо- ти кажеш …? (па дете одговори). Ја питам чега ћемо сад да се играмо – ти кажеш?…
2. “Ја радим оно што ти кажеш” – дете каже, на пример, “Скочи”, “Седи”, “Лези”, “Устани” и ти то пратиш.
3. “Диригент” – дете “диригује” а ти га опонашаш (оно мења ток, смер, интензитет покрета)
4. “Огледало” – дете прави одређене покрете а ти га опонашаш, као у огледалу
5. “Ја имам чаробну моћ да…” те замрзнем, успорим, убрзам, те срушим… Дете “баца” на тебе чини чаробним речима за које се унапред договорите које имају моћи и забава може да почне 🙂

Игре трају док вам обома пријају 🙂

Шта бисте још додали?

Аутор: Сања Риста Попић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама