Uspeh na kraju školske godine ne nagrađujte, nego slavite

jun 12, 2018

Približava se kraj školske godine, ispravljaju se ocene, deca su pod pritiskom, a s njima i mnogi roditelji.

Ne bi li svoju decu dodatno motivisali, roditelji neretko obećavaju (ozbiljne) nagrade ukoliko dete ostvari određeni rezultat. Isto rade i roditelji odlikaša koji dete žele da nagrade za trud tokom cele godine i smatraju da je to ispravno. Darovi su razni: od novih telefona, bicikala, tableta, putovanja i sl.

Ipak, nekoliko istraživanja pokazalo je da nagrade za ocene nisu dobra ideja. Psiholog Ričard Ryan sa Univerziteta Ročester u Njujorku smatra da su deci tako motivacija za učenje pokloni, a ne znanje.

“Sada je roditelj taj koji mora da nadzire i podstiče dete, umesto da dete samo shvati vrednost učenja i upornosti. Bilo bi bolje da roditelj na drugi način pohvali dete – recimo, da mu predloži da zajedno proslave uspeh, odu na izlet, večeru i sl. Nagrađivanje i proslava nekog uspeha dve su različite stvari“, smatra prof. Ryan.

Na taj način razmišlja i mama blogerka, Kristina Organ.
“Ja verujem u nagrađivanje truda, a ne rezultata. Jedno dete može prolaziti kroz sve razrede s čistom peticom bez mnogo muke, dok drugo dete mora više da se potrudi i uči za četvorku. Šta poručujemo ako nagradimo samo učenika koji je prošao s peticom? Da trud onog drugog nije vredan? Lično, uspeh dece radije slavim nego da ga nagrađujem, a najviše razloga za slavlje imam kad vidim da su moja deca lepo vaspitana i pomažu drugima. Uostalom, to je ono što je važno, a ne ocene u dnevniku”, kaže mama Kristina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Uspeh na kraju školske godine ne nagrađujte, nego slavite

 1. Jale kaže:

  Ja licno, imam osecaj nelagodnosti kad vidim svo to razmetanje. U civilizovanom svetu niko se ne razmece ni bogatstvom a ni uspehom. Smatra se nepristojnim.
  Inace, majka sam i imam razloga da budem ponosna i to je sasvim dovoljno… bez da svi drugi znaju.

 2. Marija kaže:

  Ja imam dvoje dece dok su bili manji izbacivala sam svedocanstva,ili knjizice ne bitno jedno dete je vukovac a jedno malo slabije uci ali je odlicno.Prvo ja sam podjednako ponosna na oba svoja deteta,e sad ne osudjujem druge koji su protiv postavljanja.Svako ima nesto svoje ,ali me nervira osuda tih koji ne vole nemorate bre niko vas ne tera,ja ne smatram razmetanjem a nije tacno da roditelji lece frustracije na taj nacin,ja se sa svojom decom dogovorim pre nego izbacim jer to je njihov uspeh a ne moj.

 3. Max kaže:

  Aeksandra je izuzetan stručnjak i čovek tako da negativni komentari o njoj jednostavno ne stoje. S druge strane, lepo je preporučila roditeljima da na fb “okače” svoje uspehe a ne tudje…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama