„Уводимо систем напредовања наставника, а у зависности од успеха ђака.”

10 јуна, 2019

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић изјавио је да се ради и иде у правцу увођења обавезне средње школе и нагласио да је за то потребна и промена Устава.

Према Уставу Србије, основна школа је бесплатна и обавезна, а средња је бесплатна, подсетио је Шарчевић гостујући на ТВ Прва.

Он је појаснио да је за обавезно средњошколско образовање потребно да се направе мреже ученичких домова, да се организује превоз и искористе закони који су већ донети и додао да се то не ради преко ноћи али да се већ ради на томе на основу стратегије до 2030. године.

Шарчевић је истакао да ће бити уведен систем напредовања наставника, а који ће се мерити успехом ђака. “Ствари треба да постану логичне и смисаоне. Основни рад је исход рада наставника и знање које ученик носи, лако се долазило до сада до 5,0 просека”, каже Шарчевић.

Према његовим речима, држава треба да ради озбиљне пресеке у некој фази школовања, а у Србији је први пресек тек на крају основног школовања.

“Желимо да установимо стандард да се пресек ради на две године, до тада произвољно оцењивање наставника, негде су критеријуми блажи или строжи, нема праве слике”, навео је Шарчевић.

Говорећи о пилот пројекту увођења једносменског рада школа, којима је обухваћено 248 школа од 1. септембра, Шарчевић каже да ће у Београду бити не мање од 30 школа.

“План је да уведемо једносменску наставу у све школе у Србији”, рекао је Шарчевић. Он је истакао да полагање матурског испита треба да се уозбиљи.

“Ранијих година се преписивало, тестови су се продавали на улици, док у другим државама то је на државном нивоу, све је дигитализовано, свет то озбиљно посматра”, закључио је Шарчевић за ТВ Прва.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "„Уводимо систем напредовања наставника, а у зависности од успеха ђака.”

 1. Vesna каже:

  I do sad su ocene delili na lepe oči, tek sad ima da ih dele šakom i kapom…ništa pametno niste smislili, dragi ministre. Deca su nam sve bahatija i neobrazovanija, a nastavnici sve isključeniji i nezainteresovani za napredak dece, čast izuzecima i među đacima i među nastavnicima.

 2. Pravda каже:

  Trebace vremena da se skolstvo dovede u red..danasnje ocenjivanje ne prikazuje pravu sliku koliko dete zna..nazalost sve je korumpirano nagradjuje se neznanje..mi vec nemamo strucan kadar. .nece imati ko da nas leci,sudi,brani..vlada korupcija i kriminal,posten i radan covek ne dolazi do izražaja…

 3. Razuma dajte! каже:

  Kakvi standardi i ishodi sa odeljenjima od trideset učenika i više,sa pritiscima roditelja i direktora i do direktora.Ministre, oslušnite realnu situaciju,a ako se sve digitalizuje,pa uvedite i digitalne nastavnike.

 4. Vesna каже:

  Da bi znanje učenika bilo pravedno procenjeno potrebno bi bilo sprovesti testiranje na nacionalnom nivou,istovremeno u svim školama,a pregled testova vršiti u nekom centru elektronski po ugledu na pregled u nekim školama staranog jezika.

 5. Božović Vladan каже:

  A jel može da se uvede sistem, napredovanje nesposobnih ministara prosvete, u zavisnosti od ekonomskog boljitka profesora po srednjim i osnovnim školama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама