Васпитачица: 20 питања којима ћете подстаћи дете да вам прича о вртићу

Питања типа ‘Шта има?’, ‘Како је било?’, ‘Што си радио?’ врло су уопштена и широка па деца не знају шта би рекла и као одговор дају унапред научену фразу. Будите мудри и поставите питања на другачији начин

Foto: Canva

Док сте удубљени у посао, у стрци с временом и истовремено обављајући пет задатака који радни дан поставља пред одрасле особе, сигурно вам, свесно или несвесно, безброј пута падне на памет: Моје је дете у вртићу. Како је њој/њему сада? Како се осећа? Шта тренутно ради? У глави се стварају бројни сценарији на којима би вам и прави књижевници могли позавидети.

И онда напокон долази и тај тренутак – радно време се завршено и јурите по своје дете у вртић. Једва дочекате да га уз широк осмех загрлите и радознало питате: „Како је данас било?“ „Добро“, одговара ваше дете уз слегање раменима. „А… Шта си данас радио?“ „Играо сам се“, поновно добијате кратак одговор. „Шта си се играо?“ „Свашта…“, последњи је, потпуно обесхрабрујући одговор.

Пoгрешно питање?

Звучи познато? У реду. Можда имате ћутљиво дете. Можда је ваше дете уморно и не да му се баш сада да препричава своје догодовштине. Можда му је теже да се изрази. Или размишља да њему занимљиве ствари нису исто занимљиве и вама па их самим тиме није вредно спомињати. Не, немогуће је да васпитачи данас баш ништа нису радили с децом па зато немају о чему да причају. А можда је проблем… у самоме питању?

Питања типа „Шта има?“, „Како је било?“, „Шта си радио?“ врло су уопштена и широка па деца не знају шта би рекла и као одговор дају унапред научену фразу. Будите мудри и поставите питања на другачији начин. Нека она буду конкретна, али и забавна, маштовита, отворена за препричавање, разговор и расправу.

Питања би требала да посттиче децу да се присећају проживљенога, али и да замишљају (не)могуће на боље упознавање себе, својих осећаја, избора, склоности и интереса да се активније укључе у своју средину и примећују људе, ствари и догађаје којима су свакодневно окружени, али којима досад нису придавали претерано пуно пажње на богатије коришћење речника и проналажење нових речи и начина на које ће се изразити да се добро забаве и угодно осјећају делећи своја искуства с вама да се осећају сигурно, уважено и способно.

Подстакните дете да вам прича о свом дану уз мало другачија питања

И ево га, на самоме крају 20 питања која можете поставити свом детету приликом доласка из вртића и бити више-мање сигурни да ћете подстаћи знатижељу и спремност на комуникацију и дељење искустава:

Како би оценио свој дан у вртићу на скали од 1 до 5? Зашто?

Шта си данас ручао? Шта би урадио да сте за оброк добили похованог крокодила или салату од пужева?

Видела сам да је данас Ана имала рођендан. Како сте га прославили?

Шта те је данас насмејало?

Да ли си данас чуо неки добар виц? Испричај ми који!

Да ли се данас нетко растужио? Због чега? Шта си ти учинио да помогнеш? А други?

Да ли се данас неко посвађао? Како су решили ситуацију?

Да ли биу вртићу пре слагао пуззле или играо на веселу музику? Зашто?

Шта би волео да радиш у вртићу, а тренутно не можеш/не смеш?

Када би могао имати неку супермоћ, коју би одабрао, а да ти је корисна у вртићу? Зашто?

Ко ти је у групи најбољи пријатељ? А пријатељица? Зашто? Шта се с њима највише волиш да играш?

Када би сутра понео своју најдражу играчку у вртић, коме би је радо позајмио? Да ли има неко коме не би? Зашто?

Ко је данас носио одећу црвене/плаве/розе боје? Који је то одевни предмет био?

Кад би ти сутра био васпитач, шта би деца радила и шта би се играла?

Да ли сте данас слушали причу? Испричај ми је! Промени део приче, а ја ћу покушати да погодим шта си променио (нпр. вука у „Црвенкапи“ заменити медведом, прасиће из „Три прасета“ заменити пјетлићима…)

Коју причу више волиш, Снежану или Ивицу и Марицу? Зашто?

Цели сам дан мислила на тебе. Да ли си ти размишљао о мени? Шта си замишљао да радимо?

Пријатељ слави рођендан и поклонићете му цртеж. Шта би му нацртао? Коју би боју највише користио? Зашто?

Шта би учинио када би твом пријатељу неко отео играчку?

Данас су на небу били дивни облаци. Учинило ми се да видим куцу који једе кост. Да ли си ти погледао облаке? Шта си видео?

Кристина Калиман, васпитачица

Извор: miss7mama.24sata.hr/ Керефеке