Vaspitajte dete na koje ćete se osloniti kad ostarite: Ovako se stvaraju ljudi!

6 decembra, 2016

Naučite ga životu, da može da se snađe i onda kada vas više ne bude
porodica
Ako odgojite dete koje će verovati da je super junak i da u životu može sve i to na ovaj način:
1. Dozvolite detetu da pogreši
Ako želite da odgojite samostalnu osobu, detetu morate nekad dopustiti da pogreši, bez vašeg uplitanja. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, naprimer, zna sam da opere veš – iziskuje trenutnu neprijatnos.
Pre nego uskočite da pomognete detetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se „Da li je moje dete u opasnosti?“ Zatim se zapitajte ima li dete potrebne veštine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dete da samo proba da izvrši zadatak.
2. Pridržavajte se 3 pravila domaćeg zadatka
1. pravilo: Prvo uradi ono najteže. 2. pravilo: Skloni mobilni. Za domaći zadatak detetu će možda trebati tehnologija, poput digitrona, ali za to vreme barem ne mora slati SMS-ove. 3. pravilo: Čim je domaća zadaća gotova, složi torbu za sutra i stavi je pored vrata.
Ovaj proces od tri koraka dete lako može usvojiti pa ćete ga vi puno manje „gnjaviti“ zbog obavljanja školskih dužnosti.

Pročitajte i Postoji li recept za vaspitanje dece?

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.
Napadi besa često se događaju zato jer je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.
4. Praktikujte svakodnevne činove dobrote
Učite svoje dete da drugima mora da pomogne svaki dan, a ne samo kada su praznici. Podstaknite dete da barem jednom nedeljno učini neko malo dobro delo, bilo da pomogne prijatelju ili komšiji da počisti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dete će naučiti šta znači biti zahvalan.
5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje
Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vreme odlaska na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svaku večer idu na spavanje u isto vreme.
6. Pustite ga da čita šta želi
Deca koja čitaju iz vlastitog zadovoljstva razvijaju mnogo šire poglede na svet te su mnogo bolja ne samo u društvenim, nego i u prirodnim predmetima. Pustite da dete u slobodno vreme čita šta želi – najbitnije je da stekne naviku čitanja.

Pročitajte i Da li strogo vaspitanje dece, po uzoru na kineske majke, daje …

7. Nemojte davati detetu novac kada pospremi svoju sobu
Nagradite li dete s par stotina dinara kada pospremi krevet, ono će očekivati novac svaki put kada ga zamolite da nešto uradi ili da vam pomogne u obavljanju kućanskih poslova. Detetu možete davati mesečni džeparac kako bi učilo da pravilno raspolaže novcem te za sveukupno dobro ponašanje, ali nemojte ga novčano nagrađivati na dnevnoj bazi.
8. Učite ga hrabrosti
Želite samouvereno dete? Neka iz vašeg primera uči o sitnim, zdravim rizicima u životu. Naprimer, otiđite sami u bioskop i posle objasnite detetu zašto to nije nešto zbog čega bi se trebao osećati neprijatno (mnogi odrasli ne žele ići sami u bioskop jer im je neprijatno). Ili, neka vas dete vidi kako se smejete kada shvatite da ste celo jutro nosili majicu naopačke, umesto da vas je sramota.
9. Ne kuvajte posebne obroke za dete
Dete mora naučiti da jede ono što jedu njegovi roditelji. Ne mora poesti sve što ste pripremili za ručak, ali mora izabrati one namirnice koje će mu pružiti hranjive supstance. Puno je važnije šta sve dete pojede tokom dana ili nedelje, nego jedan balansirani obrok.
10. Posebno pažljivi budite kada napuni 14 godina
U toj dobi uticaj vršnjaka počinje da slabi pa dete počinje da razmišlja svojom glavom umesto da samo sledi „vođu“. Ako želite da vaše dete što pre počne da razmišlja sopstvenom glavom, što češće podstičite razgovore o njegovim prijateljima (pitajte ga, na primer, šta ima novoga kod njegovih prijatelja) kako biste znali s kime se druži.
11. Pobedite strahove zdravim razumom
Ako se dete boji psa nemojte ga voditi na drugu stranu ulice kada prema vama ide pas. Demistificirajte strah. Recite „Gle, kuca! Ajmo pitati vlasnika možemo li ga pomaziti i videti kako mu je krzno mekano“. Kada dete, na primer, ide na vakcinaciju, budite saosećajni, ali ne previše emocionalni. Kažite „Sve je u redu. Gotovo je za par minuta“, umesto „Znam, boli!“.
12. Kako bi malo dete bilo tiše, snizite svoj glas umesto da ga povisite
Na ovaj način dete će se fokusirati na ono što mu govorite. Možete problem učiniti i zabavnim. „Želiš li čuti što ćemo sada raditi, skači na jednoj nozi“. Najmlađe će ovakve igrice oduševiti.

Pročitajte i Vaspitanje devojčica: Lepi maniri se uče

13. Prvo pazite na sebe, a onda na dete
Ako želite da budete što bolji roditelj, prvenstveno morate voditi računa o sebi. Roditelji koji sami sebe lišavaju odmora, hrane i zabave radi dece, zapravo nikome ne čine dobro. Mnogi roditelji osećaju krivicu jer puno rade pa svo slobodno vreme žele da posvete deci. Ali, takvo ponašanje često rezultira emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću. Izdvojiti vreme za sebe vrlo je važno, pa makar to bilo i samo 15 minuta opuštajuće, tople kupke.
Izvor: Zadovoljna.hr/Stil

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama