Васпитање без вике и нервозе – осам Монтесори правила која су неопходан темељ

Чувена Марија Монтесори развила је посебан систем одгоја деце чије елементе данас многи родитељи и васпитачи корите. Ипак, као и за све друго, увек ће бити и оних који је оспоравају.

Foto: Canva

Марија Монтесори је позната по томе што је осмислила кратка, мудра и лако применљива правила која родитељима олакшавају начин да подигну срећно и самопоуздано дете.

Ево неких њених правила која би требало да имате на уму, без обзира на то да ли спадате у оне који ову педагошкињу поштују или сте ипак скептични.

Нека дете буде вољено и слободно

Прве три године живота су пресудне за развој малишана, јер у том добу он упија све што види и чује, па је важно да му омогућите да слободно изражава потребу за кретањем, језиком и љубављу. Да се осећа неспутано и вољено. Нека се осећа вољено.

Поштујте га и када погреши

Сви ми грешимо па и најмлађи чланови друштва умеју да скрену са пута. Али на то гледајте као на савладану лекцију, јер, уз вашу помоћ, малишан учи како да исправи грешку и правилно реши неки задатак. Важно је само да га и у том моменту поштујете.

Омогућите му право на избор

Ако дете одраста у атмосфери у којој се увек уважава његово право на избор, осећаће се испуњено, а његово самопоуздање ће да расте.

Подстичите његову радозналост

Свако дете је мали истраживач, али од вас зависи да ли ће његова знатижеља да се развије у правом смеру или ће утихнути. Пратите шта ради и како се понаша, ослушкујте га и онда помозите да усмери све капацитете ка области која га занима.

Нећете га размазити помажући му када има муку

Немојте да мислите да ћете размазити дете тиме што ћете му се наћи када му је потребна нека помоћ. Урадите то. Али немојте да обављате његове обавезе уместо њега.

Будите увек културни

Ако желите да ваш малишан израсте у лепо васпитаног човека, имајте на уму да и то зависи од вас. Зато се потрудите да му пружите добар пример, да у сваком тренутку ви будете културни, одмерени, смирени и љубазни.

Понекад је то сигурно веома тешко, посебно ако имате захтевно дете. Али важно је да се не предамо потреби да искалимо незадовољство, већ да имамо на уму да је пред нама дете које се баш тако и понаша – као дете.

Будите му подршка

Потребно је да дете буде окружено миром и љубављу, јер ће тако у сваком тренутку осећати да сте му подршка, што ће се повољно одразити на степен његове самоуверености.

Избегавајте критике

Када дете стално критикујете, заправо га учите како да осуђује друге. Оно се осећа задовољно када нешто добро уради и то му је сатисфакција и мотивација за даље.

Извор: Новости магазин