Шта деца треба да виде од својих родитеља у кругу своје породице

30 јуна, 2019

Ако сте престрашени чињеницом да деца све уче од вас, добро дошли у клуб. Кад дете изгуби живце због ситнице, запитајте се видите ли у тој реакцији заправо себе. Ако допустите да вас деца ухвате док радите позитивне ствари, на њих ће то сигурно оставити трајан и позитиван утисак.

Причате позитивно о њима

Никад не знате кад слушају. Побрините се да о њима причате најлепше, кад год је то могуће. Кад гледамо светлу страну, она светли још јаче.

Свађате се праведно

Сасвим је нормално да се родитељи повремено разилазе у мишљењима. Запамтите да требате остати сабрани и свађати се праведно и аргументовано. Наша деца од нас уче о љубави, сузбијању беса и решавању проблема. Без притисака.

Помирење

Није необична ситуација да се родитељи посвађају пред децом, а онда помире иза затворених врата. Деци ће учинити добро да сведоче помирењу, наравно примереном њиховим очима.

Љубазност

Насмејте се, покажите поштовање кад помажете странцу. Вама се то можда чини ситницом, али деци даје велику животну лекцију.

Лепи гестови

Проверавате како су вам пријатељи, шаљете цвеће, остављате поруке подршке или дајете “обичан” комплимент – тако показујете колико цените људе које волите. Лепи гестови неће проћи незапажено.

Говорите истину (чак и ако је болна)

Врло лако упадамо у замку пред децом и говоримо мале “беле” лажи. Велика је лекција допустити им да нас виде како се боримо са изговарањем истине, упркос последицама. Велике су шансе да ће кад одрасту чинити исто.

Покажите саосећање

Сви у непосредној близини имамо случајеве који нас дирају у срце. Укључите се и допустите да ваше страствено саосећање постане заразно.

Покажите приврженост

Загрљајима и осмехом у односу са партнером допустите деци да уче здраве лекције о љубави код куће.

Исказујте захвалност

Уважавање малих ствари може имати велики утицај. Нека исказивање захвалности постане део свакодневице у вашем дому. Фокусирање на позитивно, осећаћете се добро.

Породица пре свега

Без обзира треба ли посебна брига или не, допустите деци да виде колико их волите и бринете о њима. Стављајући породицу на прво место у нашим животима, градимо јаке и трајне темеље за нашу децу.

Паметно трошење

Промишљено куповање учи децу лекцији постављања приоритета и штедње за теже дане.

Питајте за помоћ

Понос вас никада не би требао спречити да питате за помоћ кад вам је она заиста потребна. Наша деца требају знати да тражење помоћи није знак слабости, него напротив – памети.

Извор: Opusteno.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама