Šta deca treba da vide od svojih roditelja u krugu svoje porodice

30 juna, 2019

Ako ste prestrašeni činjenicom da deca sve uče od vas, dobro došli u klub. Kad dete izgubi živce zbog sitnice, zapitajte se vidite li u toj reakciji zapravo sebe. Ako dopustite da vas deca uhvate dok radite pozitivne stvari, na njih će to sigurno ostaviti trajan i pozitivan utisak.

Pričate pozitivno o njima

Nikad ne znate kad slušaju. Pobrinite se da o njima pričate najlepše, kad god je to moguće. Kad gledamo svetlu stranu, ona svetli još jače.

Svađate se pravedno

Sasvim je normalno da se roditelji povremeno razilaze u mišljenjima. Zapamtite da trebate ostati sabrani i svađati se pravedno i argumentovano. Naša deca od nas uče o ljubavi, suzbijanju besa i rešavanju problema. Bez pritisaka.

Pomirenje

Nije neobična situacija da se roditelji posvađaju pred decom, a onda pomire iza zatvorenih vrata. Deci će učiniti dobro da svedoče pomirenju, naravno primerenom njihovim očima.

Ljubaznost

Nasmejte se, pokažite poštovanje kad pomažete strancu. Vama se to možda čini sitnicom, ali deci daje veliku životnu lekciju.

Lepi gestovi

Proveravate kako su vam prijatelji, šaljete cveće, ostavljate poruke podrške ili dajete “običan” kompliment – tako pokazujete koliko cenite ljude koje volite. Lepi gestovi neće proći nezapaženo.

Govorite istinu (čak i ako je bolna)

Vrlo lako upadamo u zamku pred decom i govorimo male “bele” laži. Velika je lekcija dopustiti im da nas vide kako se borimo sa izgovaranjem istine, uprkos posledicama. Velike su šanse da će kad odrastu činiti isto.

Pokažite saosećanje

Svi u neposrednoj blizini imamo slučajeve koji nas diraju u srce. Uključite se i dopustite da vaše strastveno saosećanje postane zarazno.

Pokažite privrženost

Zagrljajima i osmehom u odnosu sa partnerom dopustite deci da uče zdrave lekcije o ljubavi kod kuće.

Iskazujte zahvalnost

Uvažavanje malih stvari može imati veliki uticaj. Neka iskazivanje zahvalnosti postane deo svakodnevice u vašem domu. Fokusiranje na pozitivno, osećaćete se dobro.

Porodica pre svega

Bez obzira treba li posebna briga ili ne, dopustite deci da vide koliko ih volite i brinete o njima. Stavljajući porodicu na prvo mesto u našim životima, gradimo jake i trajne temelje za našu decu.

Pametno trošenje

Promišljeno kupovanje uči decu lekciji postavljanja prioriteta i štednje za teže dane.

Pitajte za pomoć

Ponos vas nikada ne bi trebao sprečiti da pitate za pomoć kad vam je ona zaista potrebna. Naša deca trebaju znati da traženje pomoći nije znak slabosti, nego naprotiv – pameti.

Izvor: Opusteno.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama