Веће плате и пензије упркос противљењу ММФ

9 јуна, 2016

Иако кредитори тврде да у 2016. и 2017. неће бити раста плата и пензија, у Немањиној 11 оптимисти. Душан Вујовић: Доћи ћемо до разговора о повећању примања
Упркос најавама шефа Мисије ММФ Џејмса Руфа да ове и следеће године неће бити повећања пензија и плата у јавном сектору, у Влади Србије уверени су у супротно – да ће се створити услови да раст ових примања српских радника и пензионера.
То потврђује и изјава министра финансија Душана Вујовића, који за “Новости” каже да Влада Србије чини све да структурним реформама и борбом против сиве економије омогући квалитетне услове за привредни раст и повећање стандарда грађана.
– Сигуран сам да ћемо у наставку започетих реформи доћи до тачке када је реално да се разговара и о повећању плата и пензија – рекао нам је у четвртак Вујовић.
И други извори у Немањиној 11 истичу да је реално да се пензије и зараде у јавном сектору повећају и то највероватније од 1. јануара идуће године.
– У последњих шест, седам месеци дошло је до раста прилива у буџет, а реч је о повећању трајне природе, тако да је извесно минимално повећање плата и пензија од почетка идуће године, јер већи прилив пара није ексцес него трајна категорија – наводи наш извор.
Мисија ММФ у четвртак је у Београду са представницима Србије започела техничке разговоре поводом завршетка четврте ревизије текућег аранжмана. Званични разговори са представницима Владе Србије и Народне банке Србије почеће у понедељак, 13. јуна, а планирано је да посета траје две недеље. Главне теме разговора биће стање у буџету и реформа јавног сектора и јавних предузећа. Једна од тема, како се очекује, требало би да буде и пораст цене струје, што је договорено споразумом.

ПРИОРИТЕТИ
Пoтпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је поводом доласка Мисије ММФ-а у Србији изразила очекивање да ће и четврта ревизија аранжмана бити успешна пошто је Влада Србије показала резултате у претходне две године. Михајловићева је поручила да ће реформа јавних предузећа бити приоритет нове владе. – Ту убрајам и “Железнице”, један део смо урадили и сада настављамо и мислим да ће то бити успешно – навела је Зорана Михајловић.
Управо је кашњење рационализације у јавном сектору (смањивање броја запослених) један од главних разлога због кога, по изјави коју је шеф мисије ММФ Џејмс Руф дао једном београдском недељнику, спорије од плана напредује смањење трошкова пензија и зарада у јавном сектору. То, како каже, указује на закључак не само да повећање плата и пензија у 2016. не долази у обзир већ и да, уколико Влада не идентификује значајне нове фискалне уштеде, у овом тренутку ММФ не види простора за то ни у 2017.

Границе за трошак буџетских пара за пензије и плате зацртане су споразумом са ММФ. Зараде у јавном сектору, на крају реформи, не смеју да “поједу” више од седам одсто БДП, док примања најстаријих могу да иду до 11 одсто БДП.
ПРОШЛИ ПУТ НАЈВИШЕ УЧИТЕЉИМА
Током претходне, треће ревизије аранжмана Србија је са ММФ-ом договорила благо увећање пензија и плата у јавном сектору, али је новац за то био обезбеђен кроз поскупљење акциза за гориво и увођење акцизе на електричну енергију. Повећање није било линеарно, па су највеће увећање, од четири одсто, добили запослени у основним, средњим школама и установама ученичког стандарда.
Два одсто повећана су примања запосленима у вишем и високом школству, док је онима који раде у социјалној заштити и здравству, без Републичког фонда за здравствено осигурање, зарачунато повећање за три одсто. Припадници полиције и војске добили су увећање од два одсто. Истовремено, све пензије су кориговане за 1,25 процената.
 
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Веће плате и пензије упркос противљењу ММФ

  1. MILENA каже:

    NISU POVECALI, NEGO VRATILI !

  2. Svitac каже:

    Ništa nisu povećali. Još uvek duguju mnogo.

  3. zzzz каже:

    Nisu jos ni vratili uzeto

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама