Велика је вероватноћа да ће деца одрасти у успешне људе ако родитељи раде ових 5 ствари

Васпитање деце је најтежи задатак у животу сваке особе, а највећи понос је гледати како је ваше дете израсло у доброг човека и успешну особу. Како изгледа васпитање деце која су усмерена на најбоље – да дају све од себе како би постигли успех. Они морају имати смер, дисциплину и упорност. А то стичу кроз васпитање.

Са друге стране, родитељи који све препуштају случају и не улажу ни најмањи напор у одгајање и образовање своје деце вероватно ће имати осредње успешну децу, можда чак и неуспешну. Научници су се позабавили овим и истражили како се поступају родитељи чија деца израстају у особе које се сматрају најуспешнијим.

Задовољство и срећа мајке од пресудног значаја

Научници и са Универзитета Линколн анализирали су 13.000 британских парова са децом која су рођена почетком 2000-их са циљем да открију колико су родитељи срећни у периоду од 9 месеци. Затим су после 14 године поново испитали те парове јесу ли задовољни у браку и да ли им је љубав опстала, имају ли њихова деца поремећаје понашања и колика је приврженост родитеља и деце.

Резултати су показали да су горња питања уско повезана с мајчиним задовољством у браку, а не толико очевим. Мајчина брачна срећа показала се двоструко важнијом од очеве за опстанак брака. Мајчино задовољство својим животом показало се и двоструко битнијим у разматрању менталног здравља дечака тинејџера. Када је реч о девојчицама, само је мајчина срећа повезана с њиховим менталним здрављем.

Деци увек дају добар пример

Размислите каква будућност очекује децу или тинејџере који су се способни да се носе са свим могућим животним изазовима.

Научници са Универзитета Пенсилванија и МИТ-а подвргли су испитивању 520 дечака и девојчица узраста од четири или пет година како би проценили упорност за извршавање задатака које су претходно обављали њихови родитељи. „Упорност родитеља је добар показатељ колико ће бити упорна њихова деца“, тврде научници.

Деца су била упорна само ако су и њихови родитељи показали спремност за ангажовањем и када нису посустајали чак и када је тешко.

Показују велико интересовање за школске обавезе и задатке

Енглески научници су у студији анализирали везу између ангажмана родитеља око школских задатака. Открили су да родитељи највише помажу деци ако им у раној доби читају, уче их слова, бројеве и песмице и истичу важност писмености, читања и учења.

Кад су деца старија, показала су се успешнијима током школовања ако родитељи иду на школске излете у природи и показују велико интересовање колико им деца испуњавају школске обавезе.

Воде их на музичке часове и уче их да свирају неки инструмент

Универзитети америчких држава Џорџија и Алабама проучавали су 2323 родитеља деце од 7 до 17 година која тренутно иду на приватне музичке часове или иду у музичке школе изван основног образовања. Њихово откриће је да већина родитеља сматра да су часови клавира или неког другог инструмента једна од највећих предности.

85 одсто родитеља открило је да су деца постала стрпљивија, отпорнија и углавном посвећенија решавању задатака, чак и кад су тешки. 68 одсто сматра да деца која уче да свирају неки инструмент истовремено науче и да задатке могу да завршавају на време, а не да их одлажу. Такође, рано науче да користите роковнике како би своје обавезе обавили на време.

83 одсто сматра да су деца свеснија себе, својих могућности, схватајући да могу бити још и бољи. 60 одсто родитеља сматра да су деца схватила да морају бити свесна тога колико времена проводе испред телевизије, компјутера и мобилног телефона, као и како то могу ограничити.

71 одсто сматра да су деца због музичких инструкција постала боља у одређивању који задаци имају приоритет. Такође, знају да контролишу себе у активностима које им беспотребно одузимају време како би се посветили стварима које им заиста причињавају задовољство.

Уче их како да се фокусирају и избегавају замке за одвлачење пажње

Нир Ејал, професор са Универзитета Стамфорд сматра да је у доба дигитализације најважније научити децу да развијају концетрацију и не подлежу спољашњим факторима.А управо је то оно што данашњи родитељи своју децу не уче.

Кључно је рано објасноти деци зашто је важно ограничити време испред екрана, те има дати могућност да сами бирају и одређују своје границе.

Научник је то објаснио својим примером.

Кад је његова ћерка била мала, он и његова жена објаснили су јој да мора ограничити време на таблету да би имала времена да се игра са другарицама и оде на пливање. Објаснили су јој и зашто аутори видеа и апликација које је толико привлаче раде то управо тако како би што дуже остала прикована уз екран.

Затим су је питали колико јој је времена потребно на компјутеру или таблету дневно и уместо да им одбруси ‘цео дан’, пристала је на ‘два гледања дневно’.

„Заиста је важно да деца истински схвате зашто морају да ограниче време испред екрана и да сами себи поставе јасне границе којих ће се држати сами, без притисака и свађа. „Важно је да су та правила сами себи поставили, никако да не буду наметнута“, објаснио је Ејал.