Вероучитељи упутили апел надлежнима и јавности: Омогућити нормално функционисање веронауке у школама

8 јула, 2022

Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке СПЦ апеловали су на надлежне, просвету, али и на комплетну јавност, тражећи да се омогући нормално и несметано опредељивање и похађање верске наставе у школама.

Они су медијима доставили апел у ком подсећају да је „Уставом Републике Србије загарантовано сваком грађанину Србије право на слободу вероисповести и право да васпитава своју децу у складу са својим уверењима, а Законом о основама система образовања и васпитања омогућено члановима свих традиционалних Цркава и верских заједница да њихова деца похађају Верску наставу у основним и средњим школама“.

Наводе да је грубо кршење ових права присутно у бројним школама и да није реч о појединачним случајевима. С тим у складу, поднели су жалбе поводом прекршаја у више од 60 основних и средњих школа, од укупно 221, у којима се изводи верска настава на подручју Архиепископије. Како кажу, за прекршаје су најодговорнији директори школа.

“Министарство просвете поверило је директорима бригу и дужност да родитељима и њиховој деци обезбеде слободно и транспарентно опредељивање за верску наставу, а не да дискриминишу сопствене ученике“. – наводи се у апелу.

Вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке осврнули су се и на увођење новог Правилника који је од 2008. године увео нова правила за формирање група за Верску наставу и Грађанско васпитање. Како кажу, донет је без сагласности Владине комисије за верску наставу.

Наиме, како су објаснили, првобитна и најправеднија пракса потиче из времена владе покојног премијера др Зорана Ђинђића. По њој су се групе за Верску наставу и Грађанско васпитање формирале тако што се одељење дели на групу за Верску наставу и групу за Грађанско васпитање, без обзира на број ученика у њима. Ова пракса је, тврде они, противзаконито укинута.

„Тенденција погоршања статуса верске наставе и самих вероучитеља наставила се, последњих година, доношењем Стручних упутстава о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама у Републици Србији. Минималан број ученика је подигнут на 30, а спајање ученика из више одељења ради формирања група, практично је избацило Верску наставу из распореда часова, што се пре свега одразило на квалитет саме Веронауке и немогућност деце да у њој учествују у оквиру редовне наставе“, образлаже се даље.

“Бојимо се да све ово води ка поновном избацивању верске наставе из школског система Србије, то јест укидању уставом и законом загарантованих права родитеља и деце, али и губитку посла свих нас”, навели су вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Вероучитељи упутили апел надлежнима и јавности: Омогућити нормално функционисање веронауке у школама

 1. marko каже:

  OK veronauka,ali sa pravim ljudskim vrednostima a ne da nam deca mlate rukama kao da se krste ma gde se zatekli kad zvoni zvono na crkvi,kazu deca tako su nam rekli,pa zar je to veronauka?

 2. Prle каже:

  Nadamo se da vodi izbacivanju veronauke iz školskog sistema, jer veronauci nije mesto u školi.

 3. Slavica каже:

  Možda i jeste veronauci mesto u školi ali sa pripremljenim planom i programom, koga nema i sa adekvatnim nastavnicima koji će raditi. Sadašnji veroučitelji stalno izvode decu da igraju fudbal ne bili ih privoleli da se opredele za versku nastavu. Puštaju im crtane filmove, a u vreme kovida, kada se održavala onlajn nastave i u vreme kad su se odeljenja delila na grupe, nisu održali nijedan jedini čas deci ali nijedan. Preko odeljenjskih starešina su poslali link nekakvog sajta na koji deca mogu da kliknu ali i ne moraju. I sve vreme su primali platu kao da su radili. Zar to nije sramota? Ne kažem, bilo je i drugih koji nisu radili, ali ovi baš nijedan čas. U školi u kojoj radim, nikada nije izvedena priredba za Svetog Savu koju je pripremio veroučitelj, nikada nije uređen nijedan pano za Božić ili Uskrs. To su uvek radili drugi nastavnici ali veroučitelji ne.
  Ako je Arhiepiskopija aminovala ovakav način rada, onda veronauci nije mesto u školi.
  Što se tiče opredeljenja za veronaku, svake godine se vrši anketiranje roditelja i učenika i nije tačno da neko vrši pritisak da se izabere građansko vaspitanje. Ali bilo je manipulisanja od strane veroučitelja, koji su svoju manipulaciju obrazložili kao ”rad u ime Boga”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама