Video-materijali za đake – o čemu treba voditi računa kad ih pravite

11 aprila, 2021

Google meet, Zoom, Teams… za mnoge su ovo novi termini za koje su čuli tek pre nešto više od godinu dana, a od tada, možda nije prošao dan da ih nisu izgovorili.

Činjenica je da se učenje bespovratno menja u uslovima savremene tehnologije i mnogi smatraju da se na taj način gubi značajan deo veština koje su učenici sticali učeći na tradicionalne načine. Iako kod starijih generacija ti novi načini najčešće stvaraju izvestan otpor, moderne tehnologije su i te kako pokazale koliko mogu u ovim pandemijskim uslovima.

Foto: Canva

U eri YouTube-a i Tiktoka, video je definitivno jedna od najpopularnijih formi koje konzumiraju mladi.

Stoga ću vam predočiti nekoliko saveta čijom ćete upotrebom u radu sa učenicima povećati efikasnost sadržaja datih u video formi.

Prilagodite trajanje video materijala

Najčešća greška koja se javlja pri upotrebi video sadržaja u nastavi jeste što traju predugo, tako da nakon prvih nekoliko minuta pažnja učenika popušta.

Zato je važno da se trajanje videa prilagodi uzrastu učenika kojima je on namenjen. Pa tako se prema nekim istraživanjima za učenike nižih razreda osnovne škole preporučuje da oni traju najduže 200 sekundi, dok se za starije učenike procenjuje da je maksimalno trajanje negde oko 6 minuta.

Zamerka koja se prirodno javlja kad se govori o skraćivanju videa je da je neke složenije teme teško obraditi za tako malo vremena i to je potpuno opravdan argument, ali ga je moguće ispoštovati, a i dalje se pridržavati navedenog saveta.

Rešenje u takvim situacijama je da složen sadržaj raščlanite na nekoliko kraćih tema i za svaku od njih napravite zaseban video materijal. Na taj način omogućujete sebi da ne izostavite ni jednu važnu informaciju, a učenicima pružate mogućnost usvajanja složenih sadržaja u manjim porcijama, što sigurno olakšava učenje.

Ključne reči i pitanja

Nešto što sa sigurnošću može poboljšati efekte postignute upotrebom videa je ubacivanje tekstualnih opisa kojima se učenicima pažnja fokusira na značajne delove. Taj tekst može biti u formi pitanja kojima će se podstaći razmišljanje ili ključnih reči za koje će moći da vežu usvojene informacije.

Tačne instrukcije za gledanje

Pod uputstvima za gledanje podrazumeva se nekoliko bitnih smernica, pa se i sam rečnik pri davanju uputstva smatra važnim, zato je bolje koristiti glagole koji učenike pokreću na akciju, umesto pasivnog recipijenta prezentovanog sadržaja.

Na primer “Dok gledaš pravi beleške, crtaj, piši, ilustruj ono što si video i razumeo.”

Savetujemo vam da učenicima date tačna zaduženja pre samog videa, opišete kontekst, postavite istraživački zadatak koji treba da urade koristeći dati video materijal.

Zaustavi, ubrzaj, ponovi – podsetite svoje učenike da baš ta savremena tehnologija treba da im služi tako što im daje mogućnost da sadržaje gledaju onoliki broj puta koliko je njima potrebno da nešto razumeju i usvoje. Kao i da su im opcije premotavanja i zaustavljanja od velike pomoći ukoliko pojedine delove žele da zabeleže, nacrtaju, raščlane.

Obeležite delove videa

Opcija obeležavanja značajnih delova videa takođe može biti od velike pomoći u snalaženju učenika pri upotrebi video materijala koje pripremate za njih, jer im olakšava pregled i ponavljanje, kao i pravljenje beleški.

Budite prirodni

Vaši učenici vas poznaju i navikli su na određeni stil kojim vi predajete kada se nalazite u učionici, tako da je preporučljivo da budete svoji i spontani, jer to omogućuje i vama i njima da se osećate više kao da je to čas kakav on i jeste u redovnim okolnostima.

Značaj videa kao nastavnog sredstva je, pored ostalog, u ekonomičnosti, koja nam je svima važna, jer vreme je dragocen resurs. Izradom kvalitetnih video-materijala, vi pravite sebi bazu, koju možete koristiti više puta i time sebi značajno olakšati rad. Tako da, iako se prvobitno čini da zahteva dosta pripreme i rada, dobro urađen video-materijal je svakako vredan truda.

Autor: Aleksandra Krstić-Jović, master pedagog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama