Видео-материјали за ђаке – о чему треба водити рачуна кад их правите

11 априла, 2021

Google meet, Zoom, Teams… за многе су ово нови термини за које су чули тек пре нешто више од годину дана, а од тада, можда није прошао дан да их нису изговорили.

Чињеница је да се учење бесповратно мења у условима савремене технологије и многи сматрају да се на тај начин губи значајан део вештина које су ученици стицали учећи на традиционалне начине. Иако код старијих генерација ти нови начини најчешће стварају известан отпор, модерне технологије су и те како показале колико могу у овим пандемијским условима.

Foto: Canva

У ери YouTube-а и Тиктока, видео је дефинитивно једна од најпопуларнијих форми које конзумирају млади.

Стога ћу вам предочити неколико савета чијом ћете употребом у раду са ученицима повећати ефикасност садржаја датих у видео форми.

Прилагодите трајање видео материјала

Најчешћа грешка која се јавља при употреби видео садржаја у настави јесте што трају предуго, тако да након првих неколико минута пажња ученика попушта.

Зато је важно да се трајање видеа прилагоди узрасту ученика којима је он намењен. Па тако се према неким истраживањима за ученике нижих разреда основне школе препоручује да они трају најдуже 200 секунди, док се за старије ученике процењује да је максимално трајање негде око 6 минута.

Замерка која се природно јавља кад се говори о скраћивању видеа је да је неке сложеније теме тешко обрадити за тако мало времена и то је потпуно оправдан аргумент, али га је могуће испоштовати, а и даље се придржавати наведеног савета.

Решење у таквим ситуацијама је да сложен садржај рашчланите на неколико краћих тема и за сваку од њих направите засебан видео материјал. На тај начин омогућујете себи да не изоставите ни једну важну информацију, а ученицима пружате могућност усвајања сложених садржаја у мањим порцијама, што сигурно олакшава учење.

Кључне речи и питања

Нешто што са сигурношћу може побољшати ефекте постигнуте употребом видеа је убацивање текстуалних описа којима се ученицима пажња фокусира на значајне делове. Тај текст може бити у форми питања којима ће се подстаћи размишљање или кључних речи за које ће моћи да вежу усвојене информације.

Тачне инструкције за гледање

Под упутствима за гледање подразумева се неколико битних смерница, па се и сам речник при давању упутства сматра важним, зато је боље користити глаголе који ученике покрећу на акцију, уместо пасивног реципијента презентованог садржаја.

На пример “Док гледаш прави белешке, цртај, пиши, илуструј оно што си видео и разумео.”

Саветујемо вам да ученицима дате тачна задужења пре самог видеа, опишете контекст, поставите истраживачки задатак који треба да ураде користећи дати видео материјал.

Заустави, убрзај, понови – подсетите своје ученике да баш та савремена технологија треба да им служи тако што им даје могућност да садржаје гледају онолики број пута колико је њима потребно да нешто разумеју и усвоје. Као и да су им опције премотавања и заустављања од велике помоћи уколико поједине делове желе да забележе, нацртају, рашчлане.

Обележите делове видеа

Опција обележавања значајних делова видеа такође може бити од велике помоћи у сналажењу ученика при употреби видео материјала које припремате за њих, јер им олакшава преглед и понављање, као и прављење белешки.

Будите природни

Ваши ученици вас познају и навикли су на одређени стил којим ви предајете када се налазите у учионици, тако да је препоручљиво да будете своји и спонтани, јер то омогућује и вама и њима да се осећате више као да је то час какав он и јесте у редовним околностима.

Значај видеа као наставног средства је, поред осталог, у економичности, која нам је свима важна, јер време је драгоцен ресурс. Израдом квалитетних видео-материјала, ви правите себи базу, коју можете користити више пута и тиме себи значајно олакшати рад. Тако да, иако се првобитно чини да захтева доста припреме и рада, добро урађен видео-материјал је свакако вредан труда.

Аутор: Александра Крстић-Јовић, мастер педагог

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама