Видео од 90 секунди који показује како свет изгледа у очима детета са аутизмом. „Ја НИСАМ неваспитан. Ја сам аутистичан.“

Национално друштво за аутизам из Велике Британије направило је врло кратак, али веома ефектан видео који у 90 секунди објашњава како изгледа свет у очима аутистичног детета.

За особе са аутизмом, обичне, свакодневне ствари могу бити извор великог стреса. Они нису размажени, нису безобразни, они само доживљавају свет на други начин. Чула су им непрестано напета и неке ситуације које су нама крајње једноставне, за њих су тешко подношљиве. Да ствари буду још компликованије, свако дете са аутизмом је другачије, свако је прича за себе и родитељ је тај који мора сам да открива и упознаје своје дете, како би му помогао. Универзални рецепт не постоји.

Овај конкретан видео приказује како једна свакодневна ситуација, као што је улазак у тржни центар, може изгледати из перспективе дечака с аутизмом. Након што га преплаве емоције и надражаји из окружења, дечак покуша да се умири сам, на различите начине. Када му то не успева, надражаји постају прејаки, готово неподношљиви, па зато покушава да се отргне, покрије уши и заправо прави оно што би многи пролазници назвали – хистеријом, нападом беса.

Видео приказује и неразумевање околине с којим се родитељи ове деце сусрећу готово на сваком кораку и које је нарочито болно.

Циљ је освешћивање целокупног друштва на тему аутизма. То нису неваспитана, већ деца са хиљаду пута осетљивијим чулима.