Виктор Беванда – дечак са аутизмом и невероватним даром

10 јануара, 2021

Виктор Беванда је дечак рођен у Србији, другачији од својих вршњака. Када је имао три године добио је своју дијагнозу – тежи облик аутизма. Али, није аутизам једина ствар која га издваја од остале деце. Виктор има и изузетан таленат који је први пут показао кад је имао свега две године.

Његова мама Андреа каже да је први сусрет са коначном дијагнозом био тежак.

“И дан данас знам да се растужим и могла бих сваки дан да плачем. Али, знам и то колико је он посебан и колико смо срећни што је баш наше дете. Он нас је научио правим вредностима у животу и поред њега смо постали бољи људи” – каже Андреа.

Виктор је већ са две године показао необичан таленат за цртање.

“Док су његови вршњаци тек жврљали, он је већ цртао јасне облике. Са пет година је нацртао све планете Сунчевог система. По цео дан је знао да црта, боји и да маказама сече те нацртане облике. Сад има 12 година и већ озбиљно црта. Стил, односно правац у цртању је сам наметнуо. Ја сам му налазила слике на интернету и он је на свој начин те слике преносио на папир. Понекад нам се чини да има фотографско памћење пошто слику коју гледа може да преслика потпуно идентично, до детаља.” – каже нам Андреа.

Виктор је невербалан иако зна да изговори речи и на српском и на енглеском језику. Он једноставно не говори. Не зна да се стара сам о себи, стално неко треба да га упућује на то шта треба да ради (обуци се, окупај се, једи, устани, лези, играј се…). Ујутру неће устати из кревета док му не кажу да може да устане.

Са својом породицом пре две године се преселио на Флориду.

Андреа каже да, иако су она и њен супруг већ у зрелим годинама, одлуку да почну нови живот на другом крају света донели су због деце. Виктор овде није имао адекватну подршку.

“Ја сам имала сталан посао у Србији, а супруг је радио у иностранству. Имали смо солидна примања, међутим нисмо били задовољни подршком коју је Виктор примао. Ја више не радим него сам се посветила њему. Тренутно иде у онлајн школу и велики део дана проводим помажући му. Овде је јако лепо прихваћен. Иде у редовну школу, али у одељење за децу са сметњама у развоју.” – прича нам Андреа.

На питање шта Виктор највише воли да црта, његова мама каже да се то не зна јер он не показује осећања. Ипак, по начину и брзини којом их црта, она верује да су му омиљена тема – животиње. Најчешће користи воштане боје.

Његове цртеже можете погледати (и купити) на Инстаграм страници @vichys_art.

Родитељима деце са аутизмом суочавање са дијагнозом никад није једноставно. Ипак, колико год да је тешко прихватити да је ваше дете другачије, понекад је потребно променити угао гледања и размислити – зашто је за њега и нас добро што је он баш такав какав јесте – посебан, талентован и јединствен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Виктор Беванда – дечак са аутизмом и невероватним даром"

  1. Aleksa каже:

    Bravo za Viktora. Radovi su mu apsolutno fantastični. Interesanto je to kako oblike životinje sasvim jasno vidi. On je izgleda fokusiran na određen oblik dok pozadina ostaje nejasna. Čarobno. 🙂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама