Више деце више среће? Шта каже наука?

децембар 25, 2020

Родитељима који имају више од троје деце често није лако, али упркос организационим или финансијским потешкоћама са којима се многи од њих суочавају, управо је већи број малишана разлог због којег су срећнији.


То говоре резултати петогодишње студије научника са Универзитета у Окланду, која је показала да у многобројним породицама има више смеха и позитивне енергије.

У истраживању је учествовало неколико стотина људи, међу којима су самохране мајке и очеви, породице са једним, али и са више деце. Научници су мерили задовољство испитаника квалитетом живота, њихов степен самопоуздања, као и ниво социјалне подршке коју добијају од блиског окружења.

Иако је уврежено мишљење да многочланим фамилијама није лако, испоставило се да то није тачно, јер су заправо најзадовољније оне у којима има најмање троје наследника. Такве породице су истакле да им је ретко досадно, ближњи им помажу у свему, па успевају да се организују.

Јединци су научно доказано размажени!

Истраживачи су закључили да се, за разлику од размажених јединаца, деца у великим породицама уче одговорности од најмлађих дана, а старија помажу родитељима у бризи о млађим. Тако свако има своје место у великом “ланцу” и касније се лакше носе са животним изазовима.

Ови малишани могу да се похвале и вишим степеном социјалне и емоционалне интелигенције у односу на своје вршњаке.

Извор: magazin.novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама