Ових 10 показатеља ће вам рећи да ли сте добар родитељ

2 септембра, 2017

Шта заправо значи када је неко добар родитељ? На ово питање ћемо покушати да добијемо одговор уз помоћ десет показатеља који су прикупљени током времена и добијени из искуства, па затим упоређени са оним што знамо из досадашњих истраживања. Покушајте да пронађете себе у овим поглављима и можда се мало замислите над неким својим досадашњим навикама.

Nice Family
1 | Знам да се деца понашају као деца

Често родитељи заборављају да учење детета почиње када нешто погреши. Када нешто упропасти. Када се понаша незрело. Тек тада на сцену ступа старатељ који треба да усмери дете у правом смеру. Ако смо исфрустрирани и нестрпљиви, и упиремо прстом само у њихове грешке дете неће никада схватити шта је заправо требало да уради.

Део мозга одговоран за разлог, логику и контролу импулса није у потпуности развијен све док особа не дође до 20 година. Ово је научна реалност која нам помаже да будемо стрпљиви и подржимо своју децу када се боре са одрастањем.

2 | Постављам ограничења, не критикујем

С обзиром на то да наша деца треба да науче буквално све о свету од нас, потребно им је много ограничења током дана. Без одговарајућих лимита у свом окружењу, деца ће се осећати узнемирено и ван контроле.

Ограничења могу бити испоручена у облику критике и подсмевања, или се могу саопштити у чврсто, али на учтив начин. Размислите о томе како желите да се вама обраћају на послу и крените одатле.

3 | Свестан сам развојне фазе

Сигурно сте се милион пута запитали зашто ваше дете вришти из свег гласа када га остављате у вртићу, а после 5 минута престаје и одлази да се игра са другом децом.

Ово је само једна од дословно стотине савршено нормалних транзиција кроз које пролази ваше дете. Тога морате бити свесни, и зрело и разумно на њих одреаговати.

4 | Знам темперамент и личност свог детета

Ако смо свесни карактеристика које чине наше дете јединственим, имаћемо боље разумевање када му је потребна додатна подршка, и када и где ће напредовати.

Једном када знате основе онога што ваше дете жуља, многе важне области постаће вам много лакше за сналажење, као што је пружање најбољег окружења за рад домаћег задатка, или разумевање разлога због којих је ваша ћерка тражила да је врате кући са рекреативне наставе.

5 | Дајем свом детету довољно времена за спонтану игру

Осим ако нисте студирали психологију, као и већини одраслих биће вам тешко да у потпуности схватите и цените моћ игре.

Игра је начин учења и развоја. То значи да је неопходно оставити довољно времена детету за игру – бар два сата у току сваког дана.

6 | Знам када да разговарам и када да слушам

Деца веома добро науче да решавају најразличитије проблеме, али само ако им дозволимо. Наш циљ је да они науче како да се суочавају са различитим ситуацијама у животу, а то неће успети ако им ми стално прискачемо у помоћ и не дозвољавамо да сами нађу излаз.

Да родитељи чешће држе језик за зубима и буду стрпљиви, изненадили би се колико често њихова деца успешно могу да реше  неки проблем и дођу до сопствених закључака. Научите да слушате, деца желе да буду саслушана и разумевана.

7 | Имам интересовања и ван родитељства

Многи од нас често тврде да су њихова  деца цео њихов свет. У родитељску љубав нико не сумња, али када је реч о свакодневном животу, родитељи морају да имају више. Морамо да негујемо пријатељства, страсти и хобије који чине нашу личност.

Ово може изгледати као нека врста битке, јер наши унутрашњи инстинкти покушавају да нас убеде да наша деца не могу бити без нас, а ни ми без њих. Али то није тачно. Ми можемо да се на кратко одвојимо од њих  како бисмо избегли да гушимо своју децу захтевајући од њих да задовоље све наше емоционалне потребе.

8 | Разумем да дела говоре више од речи

Начин на који комуницирате са својим дететом и живите свој живот ће бити највећи учитељ вашег детета. Деца имају невероватну моћ запажања и много више су интуитивни него што ми то мислимо.

Ово може бити мало незгодно за родитеље, али ако стално имамо на уму да нас деца посматрају и од нас уче и ми ћемо се трудити да будемо бољи људи.

9 | Признајем да су забава и креативност најбољи начин да се промовише позитивно понашање

Страх и контрола нису ефикасни дугорочни наставник за нашу децу иако у кратком року дају боље резултате. Страх неће опремити нашу децу јаким моралним компасом, или ефикасном вештином решавања проблема.

Ако ваше дете вреднује себе на основу ваших интеракција са њим, природно је да ће научити да цени друге и да доноси добре одлуке у будућности.

10 | Нека ваш општи циљ буде обликовање дететове душе, а не само његово понашање

Често се стиче утисак из света око нас да је циљ родитељства да се направи послушно, мирно и лепо васитано дете. Ово су свакако пожељне особине за већину родитеља, али то нису основни квалитети који доприносе здравом расту и развоју као и унутрашњој срећи.

Ако помогнемо својој деци да схвате значај својих мисли и емоција дајемо им вештине које ће их заштитити и водити кроз њихове животе.

Промена наших родитељских навика и стилова никада није лака, али ако је заиста у најбољем интересу наше деце, онда морамо бити спремни на ту жртву. Исплатиће нам се вишеструко корз добробит и срећу нашег детета.

Приредила: Андријана Максимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама