Вртић у ком је свака недеља Дечја недеља

Ако мало обратите пажњу на атмосферу у вртићима ових дана, приметићете велику, гужву, ужурбаност… Нешто се дешава… Идуће недеље је „Дечја недеља“…

Међутим, у вртићу „Радост“ у Чачку, у групи код Миле Арсенијевић и Марине Ћурчић, свака недеља је дечја недеља, сваки дан је дечији дан. Ове две васпитачице осећају велику одговорност према деци, родитељима и целом свету. Оне не траже изговор да нешто не може, оне траже начин за остварење свог циља, а то је што квалитетније и лепше одрастање деце.
Њихова велика посвећеност и жеља из дана у дан се све више примећују.

Када родитељи узимају децу из вртића на крају сваког дана поред врата на паноу налази се дневни извештај шта се тог дана у соби радило. Уз фотографије у вибер групи, родитељи имају потпуну представу о дечјим дневним активностима. Родитељи се на тај начин осећају безбрижно, јер знају да, иако они некада немају времена да раде са децом, ту су Мила и Марина. Побољшавају однос родитеља и детета јер им дају могућност да узајамном причом о дневним активностима у вртићу изграде што бољу комуникацију и поверење, које је од непроцењивог значаја у одрастању и васпитавању детета.

Најмање једном у 10 дана на паноу се мењају радови деце. Песмице, рецитације, приче, деци причају сваки дан пред спавање, и најчешће тако што на великом папиру цртају појмове. Стварају скицу приче коју деца разумеју и запамте на прави начин, а не напамет. Васпитачице врло воде рачуна да све што деци објашњавају и уче их, они науче са разумевањем, а не „механички“. Нпр, деца не броје „као папагаји до 20“, већ са разумевањем, знају да одвоје 5, 7 или 10 оловака. Логички размишљају. Васпитачице примењују стратегије и теме, објашњавају осећања, да деца разумеју бес, љутњу, љубав, а све у циљу да другарство, љубав и дељење буду што јачи и већи.

На фину моторику и концентрацију Мила и Марина обраћају велику пажњу. За свако дете се води посебан портфолио, где се студиозно кроз текст и причу прати боравак детета у вртићу. Родитељи увек имају приступ тим фасциклама, које су ове године већ прерасле у регистраторе. То су графикони на којима је приказано са ким се дете мање или више дружи. Цртежи. Одговори на питања. Опис истакнутих активности, похвала. Такође, ако се неко дете истакне тог дана по нечему баш лепом, родитељ у пошти може затећи писмо са похвалом детета. То родитеље баш усрећи.

У дневним активностима, Мила и Марина се сусрећу са тим да нека деца не желе да учествују. Никида их не присиљавају, али свако дете мотивишу да учествује онолико колико је неопходно за његов узраст, што готово увек доводи до својевољних приступа раду на следећој истој или сличној активности.

Када се деца сама играју без задатих активности, васпитачице посматрајуци децу, прате њихову машту, лепе мисли и стимилушу их. А ако настане нека несугласица међу децом, сузбијају их уз дуга и посвећена објашњавања.

Васпитачице, шаљући овакву енергију међу децу, преносе је и на родитеље. Деца се приватно друже, родитељи такође, што их чини једном великом вредном породицом. У групи постоје родитељи различитих профила који такође учествују у дечјим радионицама. Зато, деца из ове групе не треба да чекају почетак октобра да би гледала приредбе, представе, ишла на излете, имала посете групи и сл.

Искрено верујемо да постоји још много оваквих васпитача који остају непримећени. Покушајте да им ставите до знања да сте свесни колико напорно раде за вашу децу, питајте да ли нешто можете да учините за групу и укључите се у заједничке активности увек када можете.

И, наравно, уживајте у Дечјој недељи, и нека вам сваки дан буде дечији дан.

Аутори: Родитељи деце