Vrtić u kom je svaka nedelja Dečja nedelja

Ako malo obratite pažnju na atmosferu u vrtićima ovih dana, primetićete veliku, gužvu, užurbanost… Nešto se dešava… Iduće nedelje je „Dečja nedelja“…

Međutim, u vrtiću „Radost“ u Čačku, u grupi kod Mile Arsenijević i Marine Ćurčić, svaka nedelja je dečja nedelja, svaki dan je dečiji dan. Ove dve vaspitačice osećaju veliku odgovornost prema deci, roditeljima i celom svetu. One ne traže izgovor da nešto ne može, one traže način za ostvarenje svog cilja, a to je što kvalitetnije i lepše odrastanje dece.
Njihova velika posvećenost i želja iz dana u dan se sve više primećuju.

Kada roditelji uzimaju decu iz vrtića na kraju svakog dana pored vrata na panou nalazi se dnevni izveštaj šta se tog dana u sobi radilo. Uz fotografije u viber grupi, roditelji imaju potpunu predstavu o dečjim dnevnim aktivnostima. Roditelji se na taj način osećaju bezbrižno, jer znaju da, iako oni nekada nemaju vremena da rade sa decom, tu su Mila i Marina. Poboljšavaju odnos roditelja i deteta jer im daju mogućnost da uzajamnom pričom o dnevnim aktivnostima u vrtiću izgrade što bolju komunikaciju i poverenje, koje je od neprocenjivog značaja u odrastanju i vaspitavanju deteta.

Najmanje jednom u 10 dana na panou se menjaju radovi dece. Pesmice, recitacije, priče, deci pričaju svaki dan pred spavanje, i najčešće tako što na velikom papiru crtaju pojmove. Stvaraju skicu priče koju deca razumeju i zapamte na pravi način, a ne napamet. Vaspitačice vrlo vode računa da sve što deci objašnjavaju i uče ih, oni nauče sa razumevanjem, a ne „mehanički“. Npr, deca ne broje „kao papagaji do 20“, već sa razumevanjem, znaju da odvoje 5, 7 ili 10 olovaka. Logički razmišljaju. Vaspitačice primenjuju strategije i teme, objašnjavaju osećanja, da deca razumeju bes, ljutnju, ljubav, a sve u cilju da drugarstvo, ljubav i deljenje budu što jači i veći.

Na finu motoriku i koncentraciju Mila i Marina obraćaju veliku pažnju. Za svako dete se vodi poseban portfolio, gde se studiozno kroz tekst i priču prati boravak deteta u vrtiću. Roditelji uvek imaju pristup tim fasciklama, koje su ove godine već prerasle u registratore. To su grafikoni na kojima je prikazano sa kim se dete manje ili više druži. Crteži. Odgovori na pitanja. Opis istaknutih aktivnosti, pohvala. Takođe, ako se neko dete istakne tog dana po nečemu baš lepom, roditelj u pošti može zateći pismo sa pohvalom deteta. To roditelje baš usreći.

U dnevnim aktivnostima, Mila i Marina se susreću sa tim da neka deca ne žele da učestvuju. Nikida ih ne prisiljavaju, ali svako dete motivišu da učestvuje onoliko koliko je neophodno za njegov uzrast, što gotovo uvek dovodi do svojevoljnih pristupa radu na sledećoj istoj ili sličnoj aktivnosti.

Kada se deca sama igraju bez zadatih aktivnosti, vaspitačice posmatrajuci decu, prate njihovu maštu, lepe misli i stimilušu ih. A ako nastane neka nesuglasica među decom, suzbijaju ih uz duga i posvećena objašnjavanja.

Vaspitačice, šaljući ovakvu energiju među decu, prenose je i na roditelje. Deca se privatno druže, roditelji takođe, što ih čini jednom velikom vrednom porodicom. U grupi postoje roditelji različitih profila koji takođe učestvuju u dečjim radionicama. Zato, deca iz ove grupe ne treba da čekaju početak oktobra da bi gledala priredbe, predstave, išla na izlete, imala posete grupi i sl.

Iskreno verujemo da postoji još mnogo ovakvih vaspitača koji ostaju neprimećeni. Pokušajte da im stavite do znanja da ste svesni koliko naporno rade za vašu decu, pitajte da li nešto možete da učinite za grupu i uključite se u zajedničke aktivnosti uvek kada možete.

I, naravno, uživajte u Dečjoj nedelji, i neka vam svaki dan bude dečiji dan.

Autori: Roditelji dece