3 одличне игре кроз које деца стичу навику обављања кућних послова

11 јуна, 2018

Обављање кућних послова не воли нико. Добро, скоро нико. Онда није ни чудо што деца покушавају да их избегну, заједно са купањем, прањем зуба и осталим активностима које им одвлаче време од игре. Управо због тога је стицање неких основних хигијенских навика и усвајање обавезе помагања у кући један од највећих изазова родитељства. У томе им, неретко, свесрдно помажу и васпитачи.
У жељи да своје дете научим да се руке морају прати, играчке склањати, а у кревет одлазити на време, тражила сам нека занимљивија решења и нашла нешто што ми је пружило читав спектар идеја.
Реч је о књизи Кругови пријатељства у издању Креативног центра. Иако спада у приручнике за васпитаче и наставнике, то је уједно и ризница игара којима се дете учи бројним стварима. Неке од тих игара предвиђене су за рад у групи у вртићу, а неке су одличне управо за играње у кругу породице.
Теме су разне – породица, пријатељи, како учити дете да помогне, да дели, да разуме зашто је важно да помогне у кући и још милион других ствари које сви покушавамо да усадимо деци. Проблем је што многи од нас то раде наређењима, казнама, виком, не знајући да постоји лакши и лепши начин.
Из књиге Кругови пријатељства издвајамо три игре које помажу да деца стекну навику обављања кућних послова.

Данас си ми много помогао

Ова активност представља начин на који родитељи могу да похвале своје дете приликом обављања кућних послова. Прво треба помоћи детету да нацрта свој длан с раширеним прстима. Нека направи барем пет цртежа, или више, своје руке и длана. Цртеже ставити у коверту. Сваки пут кад дете нешто помогне у кући, родитељ треба да извади цртеж из коверте, стави га на видно место (унапред припремљену подлогу или пано) и на њему запише у чему је дете тог дана помогло (нпр. на цртежу једне руке написати да је поставило сто, на другом да је помогло да се беби промени пелена и да је додало флашицу с млеком, на трећем да је помогло брату или сестри да обуче чарапе, обује ципеле, на четвртом да је залило цвеће, на петом да је нахранило кућног љубимца…). Награда је пољубац, похвала, загрљај и речи, изговорене нежним гласом и с много љубави и топлине: Данас си ми много помогао, хвала ти!

Дневни распоред активности

Чланови породице имају задатак да заједно с децом направе дневни распоред активности. У часописима треба да пронађу слике на којима је
приказано обављање јутарњих активности, или да их нацртају по редоследу, водећи рачуна о томе шта чему претходи. Млађе дете може се укључити тако што ће му родитељ помоћи да намести кревет, опере зубе, умије се, очешља, обуче, постави сто, доручкује, спакује ранац, обује се, а затим крене у вртић. Дете које иде у школу може на слици да напише кад се буди, кад иде у школу, кад пише домаћи задатак, шта треба да уради у кући, кад се игра и слично. На овај начин, уместо да родитељи сваки дан понављају дневни распоред активности и обавеза, могу децу подсетити на то сликом.

Игре по слободном избору у центрима интересовања

[custom-related-posts title=”Related Posts” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Васпитач се договара с децом да свако пантомимом покаже неки од послова који ради у својој породици, а да остали у групи погађају о којем послу је реч (деца могу пантомимом да покажу и неког од укућана како обавља одређени посао).
Након тога деца се опредељују за центар у којем ће се играти, а који је васпитач већ припремио: центар кухиње, центар улога (лекар, фризер, продавница…), центар Мала радионица. Деца у сваком од центара организују игру, деле улоге, упражњавају одређене активности и вештине, комуницирају на одређени начин. Драматизацијом неке карактеристичне ситуације коју су смислили, деца из сваког центра представљају осталој деци причу или објашњење активности у оквиру центра.
Након представљања васпитач с децом анализира како су поделили улоге у оквиру центара, како су се осећали у појединим улогама, како
су смислили ситуацију коју ће представити…
Могу ће игре и активности у вртићу:
– Како изгледа један дан у твојој породици
– Шта радим сам, а шта с другима
– Како помажемо једни другима
– Игре представљања – драмска игра на тему Ко шта ради у кући и како чланови породице помажу једни другима
– Листа свакодневних послова.
И, не заборавите нешто веома важно, све док обављање кућних послова користите као казну, имаћете дете које не жели да сарађује.
Књигу можете поручити путем линка: http://www.kcknjizara.rs/edicija?b=D103 или телефоном на 011/38-20-483

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама