За маме синова – шта НИКАД не би требало да радите

31 августа, 2015

Сваки родитељ за своје дете жели само најбоље и многе ствари које ради, резултат су веровања да тиме чини услугу свом детету.

Али, нема тог родитеља који никад не греши, а најбољи је онај који се сваког дана преиспитује. Иако се трудимо да своје дете васпитамо и усмеримо на прави пут, преиспитујемо своје поступке и мењамо их ако одлучимо да тако треба, неке грешке у одгоју које могу имати озбиљне последице лако ће нам промаћи јер делују безазлено. Овде ћемо представити управо неколико таквих грешака, које несвесно чине маме у одгоју својих синова.

1. Од њих очекују да буду емотивно јаки, зато што су дечаци

Чак и најсавременији родитељи често не примећују како су у стању да пригрле и утеше ћерку која се расплакала због сломљене играчке, док сина у истој ситуацији покушавају да очврсну, критикујући га што плаче.

„Забога, па ти си дечак, срамота је да тако плачеш.”

Дечаци и девојчице имају подједнако снажне емоције које не треба спутавати. Не треба очекивати од дечака да гутају своју тугу и суздржавају сузе. Тако сигурно неће израсти у јаке и стабилне мушкарце.

Уместо тога, научите их да сваку своју емоцију изразе речима: туга, бес, стид, понос, страх, понижење, љубав, несигурност, жеља. Вежбајте коришћење ових речи и учите на примеру њихов значај увек кад вам се укаже прилика. Знајте и да ће неким дечацима исказивање осећања ићи лако, док ће други бити природно затворенији, па ће вам требати више времена и вероватно опуштеније окружење да бисте их научили да покажу емоције.

2. Претпостављају да њихови синови никад неће бити у улози жртве

Родитељи имају потребу да заштите своје ћерке и то јесте важно. Али, заборављамо да и дечаци лако могу постати жртве. Према истраживању сајта MaleSurvivor, један од шест дечака доживи неку врсту нежељеног интимног контакта до своје 18 године.

Учите своју децу називима за све делове тела, на време с њима разговарајте о границама које треба да поставе у контакту с другим људима, научите их када и како да кажу НЕ. Ако ви будете избегавали да обавите овај разговор, неко други ће то учинити за вас, без вашег знања. А то вам се сигурно неће допасти.

И нека ваш дечак зна да вам се увек може обратити, за помоћ или разговор кад има проблем. И да ћете увек саслушати. И да неће упасти у невољу јер вам је рекао истину.

3. Од њих очекују да воле спорт и да буду добри спортисти

Спорт је одличан начин да се потроши енергија и слободно време, али, као и све друго, ни спорт није за сваког. Деца би свакако требало да се опробају у неколико спортова док су мала, нарочито у тимским спортовима – они нас уче другим важним стварима, попут тимског рада, духа заједништва, упорности. Али, ваш син стварно не мора да буде сјајан спортиста, нарочито ако га то не привлачи.

Физичка активност је важна, али постоје многи начини да деца буду физички активна, а да то није спорт. Игра с другарима, вожња бицикла, шетња, све су то физичке активности које могу бити довољне вашем детету.

И упамтите, никако, али никако не значи да су они мушкарци који се баве спортом – прави мушкарци. На то да ли ће ваш син постати прави мушкарац утицаће много тога, али не и играње фудбала или ватерпола.

mama-i-sin4. Не дозвољавају им да имају страхове 

И дечаци имају право да буду уплашени.

Уместо да им кажете „Немаш чега да се плашиш!” питајте их да вам објасне своје страхове. Реците им да је страх нормална ствар и да храбри људи нису они који се ничег никад нису плашили, већ они који се плаше, али одлуче да не дозволе да их страх у било чему спутава.

5. Претпостављају да њихови синови ником неће наудити

Сви ми волимо да верујемо да су наша деца најбоља. Али наше синове, исто као и ћерке, морамо учити емпатији, како би у раној доби научили да увек воде рачуна о томе шта ће њихове речи или дела изазвати у другим људима.

Морамо их учити и да поштују границе које им постављају људи око њих, као и да нечије НЕ, значи заиста НЕ.

6. Неумесно се шале на рачун пише свог сина 

У вашој кући би требало да буду забрањене било какве шале којима се исмева нечија мала пиша. Друштво ставља огроман притисак на дечаке и мушкарце када је ова тема у питању и на родитељима је да на овај начин никад не посрамљују своје синове.

Осим тога, шале које правимо на рачун туђих полних органа су окрутне, а ваша деца никад не би требало да од вас осете окрутност, па макар она била усмерена ка неком сасвим небитном. Деца то упијају и брзо прихватају као модел понашања.

7. Престану да их грле и да буду нежни према њима кад порасту

Никад ми није било јасно зашто родитељи престају да показују нежност према синовима чим се они приближе пубертету. Наравно да нису више онако слатки, али људски додир и нежност је основна потреба свих људи на планети, ма колико година имали.

Знамо. Рећи ћете да ви то желите, али они више не желе. Није тачно. Можда не желе да их обасипате нежношћу на сваком кораку, али тај осећај да их волите и да ћете увек бити ту кад им затребате, ваши синови никад неће прерасти.

Јер, деца се рађају с потребом да буду вољена. И никад не прерасту ту потребу.

Извор: goodmenproject.com

Приредила А.Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "За маме синова – шта НИКАД не би требало да радите

  1. Brana каже:

    Zašto je ovo tekst za mame? Zar mislite da tate to ne zanima?

    1. Sanja каже:

      Odličan komentar! Čak je ovaj tekst po meni namenjen za tate, jer mame većinu ovih saveta spontano rade. A tate su cesto ti koji se baš ovako ponašaju jer su se i prema njima tako ponašali dok su odrastali. ( videla na nekoliko primera )

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама