Занимљиве ствари које су вам се сигурно дешавале (а нисте знали како се зову)

април 24, 2022

Необичне случајности се дешавају сваком, али мали број људи зна да многе од њих имају своје право име. Прочитајте, па следећи пут кад вам се нешто слично деси, задивите пријатеље својим знањем.

Бадер-Мајнхоф ефекат

Можда сте за ову појаву недавно чули, али ако нисте, вероватно хоћете, поново, и то врло ускоро. Не покушавамо да вас збунимо. Овај ефекат се управо од тога и састоји. Када за неки филм, особу, књигу или реч чујете први пут у животу, као да се неким невероватним сплетом околности баш та ствар појављује свуда. Чућете је поново на телевизији, на радију или у туђем разговору. Видети је у новинама или на улици. Ову појаву „случајног“ гомилања исте ствари објашњавамо тиме што се толико ствари дешава у нашем универзуму и сваком нашем дану да је неминовно да се понекад ствари баш на овај начин поклопе.

Синхроницитет

Другарица ти прича како је сањала ливаду пуну бубамара и у том тренутку кроз прозор улеће права бубамара. Невероватно! Али истинито и признато у свету науке. Овакве појаве неки приписују случајности, а други кажу да је немогуће да се овакве фасцинантне и симболичне појаве догађају тек тако. У историји је најпознатији пример француског писца којег је, једном приликом, господин Фонгиб частио пудингом од шљива. Много година касније, писац је у ресторану поручио исти овај пудинг. „Жао ми је, господине, управо смо продали последњу порцију.“ И то ником другом до Фонгибу. Скоро деценију после овог сусрета, писац је на једној прослави, где су га послужили пудингом од шљива, прокоментарисао: „Фали ми још само господин Фонгиб.“ И погодите ко је у том тренутку ушетао кроз врата?

Серендипити

Ову појаву могли бисмо описати као срећну случајност или пријатно изненађење. Када наиђемо на нешто лепо или корисно, а да то нисмо ни планирали. На пример, новац у џепу од зимске јакне, када је први пут обучемо, или прву љубав, одмах иза ћошка. Ова реч је, иначе, проглашена једном од десет најнепреводивијих речи енглеског језика. Постоји и романтична комедија са истим именом, коју је савршено гледати баш током зиме.

Монти Хол проблем

Три чаше. Само се испод једне налази награда. Шта мислите испод које? Шансе су вам један према три. Испод треће? Добро. Ја сада подижем прву чашу, испод које се не налази ништа. Шансе су вам одједном скочиле на 50:50 и питам вас главну ствар: да ли остајете при свом избору или сте се предомислили? Математика нам решава овај проблем. Ако се икада нађете у оваквој ситуацији, промените првобитну одлуку. Тако ћете, статистички, имати много веће шансе да будете у праву.

Рoђендански парадокс

Ако је у просторији 23 људи, шансе су 50 одсто да двоје њих имају рођендан на исти дан.
Мали забавник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама