Зашто деца не слушају родитеље: Васпитачица открила 8 разлога и како поступити!

Без обзира са којим родитељским изазовима се тренутно суочавате, текст који ћете прочитати ће вам доста помоћи


Сваки родитељ зна колико може да га избаци из такта када га дете игнорише или одбије да послуша, иако му се упорно понавља да нешто уради или прекине.

Кристина Монтесори, васпитачица за децу узраста од 3-6 година и мајка једног сина Џејмса, открила је осам могућих разлога зашто деца не слушају, те предочила своје стратегије решавања проблема.

Не чују вас

Деца се понекад толико фокусирају на своје занимације, цртања, играња, да вас заиста не чују.

То се посебно односи на ситуацију ако пролазите иза њих, радећи нешто друго, те им нешто говорите. Они то могу само да протумаче као буку у позадини.

Позитивна родитељска стратегија:

Причекајте њихову пажњу, тако што ћете се спустити на ниво свог детета, успостављајући контакт очима, а затим реците свој захтев. Без обзира да ли ће да вам удовоље или не, барем ћете бити сигурни да те је дете чуло.

Не желе да вас слушају

Понекад, деца једноставно не желе да раде оно што им кажете. Не зато што су пркосни или безобразни или покушавају да искористе последњи атом стрпљења, већ једноставно зато што имају неке друге жеље.

Они могу да игноришу ваше приче да је време да напустите парк само зато што желе да наставе са игром.

Позитивна родитељска стратегија:

Дајте им до знања да саосећате с њиховим осећањима и да видите да им је та игра важна. Покушајте да кажете: „Знам да сте разочарани што морамо да идемо кад се толико забављате, то је тежак осећај.“

Не спутавајте њихов разигран дух: Немирна деца израсту у најсрећније људе, тврди наука!

Не разумеју

Деци често дајете дугачка објашњења о ономе што желите да учине, али лако је заборавити да њихов мозак делује другачије од вашега. Можда ће вам изгледати као да вас игноришу само зато што заправо не разумеу оно што сте од њих тражили. Поготово се то односи на малу децу.

Позитивна родитељска стратегија:

Када тражите мало дете да нешто учини, користите што је мање могуће речи. „Пронађи своје ципеле“ много је ефикасније од „Молим те, иди пронађи своје ципеле.

Намећу своју вољу

Ово је можда један од разлога који највише љути родитеље, али то је ипак природно и здраво. Мала деца треба да изражавају своју вољу, показати како су сами свој мали човек, а то нажалост понекад значи рећи „не“ само како би рекли „не“.

Позитивна родитељска стратегија:

Понуда једноставних избора пружа детету контролу и даје му до знања да видите да је способно за доношење одлука.

Понуди им плаву или зелену четкицу за зубе уместо да им кажете да перу зубе. Ова мала промена у језику може битно утицати на подстицање малог детета на сарадњу.

Заузети су

Шта год дете ради у овом тренутку можда вама не изгледа важно, али њима јесте важно.

Ако их замолите да дођу да ручају или да започну с домаћим задацима док завршавају слагалицу, то ће им бити неугодно као кад вас неко прекида кад састављате важан мејл или уређујете битан документ или фотографију.

Мајка открила 10 разлога због којих не жели друго дете: Тај брод је отпловио!

Позитивна родитељска стратегија:

Ако је то уопште могуће, причекајте док дете заврши с оним што у том тренутку ради како би му упутили свој захтев. Наравно, ако су они у раној фази слагалице од 500 комада, то није могуће. У том случају упозорите га на време.

Покушајте да приђете своме детету, ставите му руку на раме и реците нешто попут:

„Знам да напорно радиш на слагалици, али за 10 минута ићи ћемо до радње.“

Уморни су

Дечја способност слушања смањује се у вечерњим сатима. Њихова контрола импулса која се још развија је слабија када су уморни и можда неће бити способни да вас прате у тим сатима.

Изазовни део је наравно да сте и ви уморни у вечерњим сатима, тако да је понекад тешко не изгубити стрпљење.

Позитивна родитељска стратегија:

Очекујте да ће вашем детету увече бити потребно мало додатне помоћи. Иако ћете га можда ујутро једноставно упутити да опере зубе, можда ће му за то увече ипак бити потребна помоћ.

Не знају правила

Деца не знају увек основна правила понашања, рецимо, у музеју. Такође, не знају планове које ви планове имате у глави ако им не кажете. Ако имају потпуно другачију идеју о томе како ће им дан проћи, неизбежно је да ће се борити кад их будете тражили да учине нешто што није у складу с њиховим планом.

Позитивна родитељска стратегија:

Поставите раније одређења очекивања и своје намере. Ако идете заједно у књижару, подсетите своје дете да мирним гласом прича и мирно хода пре него што уђете у саму зграду. Ако идете у парк, реците да одлазите када поједу ручак за столом. Ваш малишан ће можда на то заборавити, али ако зна шта очекује вероватније је да ће вас послушати.

Извор:  Stil/Miss7.mama.24.sata.hr