Зашто деца треба да иду на спавање у 21h

23 новембра, 2016

Као децу, родитељи су нас стално смештали у кревет максимално до десет сати увече…

dete spava
А како се време мења, а ми старимо, мењају се и наше навике. Међутим, док смо ми морали да идемо у кревет до 9-10 сати увече, данашња деца све више одбијају да иду у кревет тако „рано“.

Деца би требало раније да иду на спавање, а ево и зашто:

Раст и развијање представљају важан део у сваком животу детета, а раст се дешава једино када дете спава. Хормон раста се испушта током четврте фазе сна, око пола 1 ујутру. Ако дете остане до касно будно, нарочито након поноћи, време испуштањања хормона раста се помера и дете не може много да порасте.

Поред тога, студије су показале да су деца која довољно дуго спавају продуктивнија, фокусиранија и имају бржу способност учења и прикупљања информација у школи. Такође, деца која имају здраве нацвике спавања имају мањи ризик за развијање Алцхајмерове болести у каснијем стадијуму живота.

Родитељи би требало да контролишу навике своје деце. Јасно је да вече једино време када се мможете одморити након напорног дана, али не заборавите да деца уче и упијају навике и понашање од својих родитеља. Зато је контролисање детета када је у питању редован одлазак на спавање веома битно у његовом развоју.

Како да помените дететове навике:

1. Ситуација се треба мењати из корена. То значи да не треба само да терате дете на спавање раније, већ и да промените цео „шаблон“ ваше породице. Ако дете које је у кревету види светло и чује родитеље како причају и гледају телевизију, оно ће помислити да је време за игру,скакање, певање, а не за спавање.

2. Још једно добро решење је да уведете ритуале пред спавање у своју рутиину. На пример, можете читати детету пре него што заспи. Након неколико дана, ваше дете ће се навићи на то да је читање знак за одлазак на спавање.

3. Важан фактор који може помоћи вашем детету да заспи раније је осветљење у дечијој соби. Верује се да је благо жуто светло одлично за опуштање тела и припрему за спавање.

4. Угасите електронику пре одласка на спавање. Када користите компјутер или мобилни телефон увече, правите лош пример вашем детету који ће то исто почети да ради.

5. Не заборавите на вежбање. Вожња бициклом или играње са лоптом после вечере чине чуда за дечији сан.

Немојте игнорисати ова правила. У ствари, започети добре навике када је у питању ранији одлазак у кревет ће имати добар резултат касније у животу. Таква деца ће израсти у здраве и активне одрасле особе.

Извор: zenskimagazin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Зашто деца треба да иду на спавање у 21h

 1. Dana каже:

  Deca bi trebalo da su u krevetu najkasnije u 8. Ja zivim u inostranstvu i ovde deca ( mislim na decu u mom okruzenju) idu na spavanje oko 19.30 -20.00.
  Moji su uzrasta 5 i 8 godina. Inace je tekst lep i koristan.

 2. Koca каже:

  Nas su roditelji (u 70im) terali u 21:00 na spavanje, ali ne zbog hormona rasta nego zato što oni onda imaju barem 2-3 sata za sebe da rade na miru šta im se ćefne.

 3. Sandra каже:

  Nasa deca idu na spavanje veoma rano, od 7 su uglavnom u krevetu i ustajemo rano u 5 i 20. Veoma rano osmaraju u vrticu i ova sema nam veoma odgovara. I za sada se nisu bunili previse ujutro, razbude se i jedva cekaju u vrtic 🙂

 4. Vanja каже:

  Deca zapravo treba u 8 da idu na spavanje. Pola 9 kao apsolutna granica.
  I mi kao deca nikada nismo išli u 9 na spavanje, već odmah nakon crtaća u 7:15. 🙂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама